427
Διαδηλώτριες κατά του προτεινόμενου νόμου στη Βαρσοβία | REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία στα «μαύρα» για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 16:20
Διαδηλώτριες κατά του προτεινόμενου νόμου στη Βαρσοβία
|REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία στα «μαύρα» για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 16:20

Η χώρα εδώ και κάποια χρόνια διολισθαίνει, πρώτα προς τη Δεξιά και έπειτα προς την Ακροδεξιά. Κάτω από το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει περιορίσει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και έχει επικριθεί για τις επεμβάσεις στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τώρα προωθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία κατά των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν σε άλλη μία διαδήλωση με μαύρα ρούχα -δεν πήγαν ούτε στην εργασία τους- στο κέντρο της Βαρσοβίας και σε άλλες 60 πόλεις, κατά της προτεινόμενης αλλαγής στη νομοθεσία με την οποία στην πράξη θα απαγορευθούν -σχεδόν πλήρως- οι αμβλώσεις.

Ο νόμος, που ισχύει από το 1993, απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός αν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο, εάν το έμβρυο είναι σε κατάσταση που δεν επιδέχεται θεραπεία, ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η νέα πρόταση προβλέπει πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών ή όταν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο! Επιπλέον, προβλέπονται ποινές φυλάκισης ως και πέντε έτη στις γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση και στους γιατρούς που προχωρούν στη διαδικασία.

Ακόμη περισσότερο, οι νέες διατάξεις, αν περάσουν, θα φέρουν τους γιατρούς σε δύσκολη θέση, γιατί κάποιες εξετάσεις ρουτίνας στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως να θεωρούνται πράξεις διευκόλυνσης της άμβλωσης. Υποπτες θα φαίνονται -στα μάτια του νόμου τουλάχιστον- και οι γυναίκες που απέβαλαν, γράφει ο Independent.

Αφορμή για τα ακόμα αυστηρότερα πλαίσια ήταν η πρωτοβουλία υπογραφών -ήταν μόλις 450.000 σε περίπου 38 εκατομμύρια πολίτες- που είχε την στήριξη της πανίσχυρης στη χώρα Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) υποστηρίζει και αυτό την πρωτοβουλία, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει το θέμα ως την ψήφιση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να γίνει αυστηρότερη η ήδη περιοριστική νομοθεσία.

Κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες επεμβάσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, και δεκάδες χιλιάδες παράνομες. Πολλοί γιατροί φέρονται να αρνούνται να προχωρήσουν στην επέμβαση για ηθικούς ή για θρησκευτικούς λόγους, ενώ όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα ταξιδεύουν για την επέμβαση στη Γερμανία ή τη Σλοβακία.

«Ο νέος νόμος θα γίνει θανατική ποινή» για πολλές γυναίκες, γιατί στην πράξη θα τους αφαιρεί τις λίγες δυνατότητες για περίθαλψη που τους έχουν απομείνει, κατήγγειλαν οι διαδηλώτριες.

Τα μέλη της κυβέρνησης, από την πλευρά τους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βατσικόφσκι επιστρατεύουν την κλασική ρητορική για το πώς «το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα του πολιτισμού μας, του δυτικού πολιτισμού μας ». Για τις γυναίκες που διαδήλωναν επιφύλαξε μάλλον ειρωνικά σχόλια: «Ας κάνουν την πλάκα τους, ας προχωρήσουν αν νομίζουν ότι δεν έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα στην Πολωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...