418
Ο 70χρονος Αρτ Σπίγκελμαν, δημιουργός του ανυπέρβλητου «Maus» | Facebook

Η Μarvel λογοκρίνει διάσημο κομίστα επειδή αποκαλεί τον Τραμπ «φασίστα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 18:35
Ο 70χρονος Αρτ Σπίγκελμαν, δημιουργός του ανυπέρβλητου «Maus»
|Facebook

Η Μarvel λογοκρίνει διάσημο κομίστα επειδή αποκαλεί τον Τραμπ «φασίστα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 18:35

Ο διάσημος αμερικανός κομίστας Αρτ Σπίγκελμαν απέσυρε την συμμετοχή του σε μια νέα συλλογή της Marvel Comics καταγγέλλοντας λογοκρισία από τον ίδιο τον CEO της εταιρείας.

Όπως σημειώνει το Newsweek, ο 70χρονος Σπίγκελμαν υποστηρίζει πως δέχτηκε πολλές πιέσεις προκειμένου να αποσύρει από την επερχόμενη συλλογή έναν χαρακτήρα ονόματι «Orange Skull» (Πορτοκαλί Κρανίο), μια ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ και το χρώμα του μαλλιού του.

Ο Σπίγκελμαν βάσισε τον χαρακτήρα αυτό στον προαιώνιο εχθρό του «Κάπτεν Αμέρικα», τον παρανοϊκό φασίστα «Red Skull» (Κόκκινο Κρανίο), κάτι που όπως τονίζει δεν άρεσε στον Αϊκ Πέρλμούτερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Marvel.

«Στον σημερινό κόσμο, ο εχθρός του Captain America, ο Red Skull είναι “ζωντανός” στην οθόνη αλλά την Αμερική στοιχειώνει πλέον o Orange Skull», έγραψε ο 70χρονος στην εισαγωγή της συλλογής, πριν αποσυρθεί.

Η εταιρεία στη συνέχεια ζήτησε από το Σπίγκελμαν επανειλημμένα να αποσύρει τον χαρακτήρα του Orange Skull καθότι «τα κόμικ μας  κρατούν απολιτική στάση και δεν σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα».

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως ιδιαίτερα πολιτικό ον, αλλά όταν μου ζήτησαν να σβήσω έναν σχετικά ανόητο και αδιάφορο χαρακτήρα, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου [να το αποδεχτώ], οπότε επέλεξα να αποσύρω την εισαγωγή μου», είπε ο Σπίγκελμαν μιλώντας στον Guardian.

Και ο Αδόλφος φορούσε πορτοκαλί: Κάπτεν Αμέρικα εναντίον Χίτλερ στο εξώφυλλο του τεύχους Captain America Comics #1 (1941)

Ο 70χρονος επεσήμανε στη συνέχεια πως, λίγο έως πολύ, το περίμενε αυτό, καθώς ο Πέρλμούτερ είναι στενός φίλος και βασικός χρηματοδότης του αμερικανού προέδρου.

«Τόσο ο ίδιος [ο Πέρλμούτερ], όσο και η σύζυγός του πρόσφατα έκαναν ο καθένας τους δωρεά 360.000 δολαρίων (το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό) στην Επιτροπή Trust Victory Joint Trust για το 2020», καταλήγει με νόημα ο Σπίγκελμαν.

Ποιος είναι ο Σπίγκελμαν

Ο Αρτ Σπίγκελμαν, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των σύγχρονων κόμικς, είναι παγκοσμίως γνωστός για το κόμικ «Μάους».

Αν και γεννημένος στη Στοκχόλμη, ο 70χρονος κομίστας θεωρείται τυπικός νεοϋορκέζος καθώς η πολωνοεβραϊκής καταγωγής οικογένειά του, που κατάφερε να επιζήσει από το Ολοκαύτωμα, μετανάστευσε στην Αμερική το 1951, όταν ο Αρτ ήταν μόλις τριών ετών.

Το αριστούργημά του θεωρείται το «Μάους» (Μaus),που έγραφε και δημοσίευε καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’80, από τα τέλη του 1979, μέχρι το 1991.

Εκεί αφηγείται, σε μορφή συνεντεύξεων, τις περιπέτειες του πατέρα του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πώς επέζησε από το Ολοκαύτωμα.

Το «Μάους» εκδόθηκε σε βιβλίο το 1991 και την επόμενη χρονιά έγινε το πρώτο graphic novel που βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο Πούλιτζερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...