860
Η Μαρία Σάκκαρη με βραδινή τουαλέτα στο γκαλά πριν το τουρνουά. | Photo by Hector Vivas/Getty Images for WTA

Η Μαρία Σάκκαρη με τις κορυφαίες της παγκόσμιας ελίτ

Sportscaster Sportscaster 10 Νοεμβρίου 2021, 17:53
Η Μαρία Σάκκαρη με βραδινή τουαλέτα στο γκαλά πριν το τουρνουά.
|Photo by Hector Vivas/Getty Images for WTA

Η Μαρία Σάκκαρη με τις κορυφαίες της παγκόσμιας ελίτ

Sportscaster Sportscaster 10 Νοεμβρίου 2021, 17:53

Εδώ και μισόν αιώνα αποτελούν την ετήσια γιορτή του γυναικείου τένις. Οι Women’s Tennis Association (WTA) Finals, οι τελικοί της Ενωσης Αντισφαίρισης Γυναικών, γράφουν τον επίλογο κάθε σεζόν, με τη συμμετοχή των οκτώ κορυφαίων αθλητριών της χρονιάς. Εφέτος φιλοξενούνται στη Γουαδαλαχάρα (10-17 Νοεμβρίου) και είναι ιστορικοί για τη χώρα μας. Γιατί αύριο (Πέμπτη) ανάμεσα στην «ελίτ» του αθλήματος θα εμφανιστεί -για πρώτη φορά- μια Ελληνίδα: η Μαρία Σάκκαρη.

Ποιος θα το φανταζόταν, μέχρι πριν από λίγους μήνες; Ούτε η ίδια η Μαρία, όπως εξομολογήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης με τον αυθορμητισμό που τη χαρακτηρίζει: «Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Δεν το περίμενα στην αρχή της σεζόν, για να είμαι ειλικρινής. Μετά το Παρίσι, όμως, συνειδητοποίησα ότι έχω κάποιες πιθανότητες. Η συμμετοχή μου με κάνει να νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου, που συγκαταλέγομαι ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες τενίστριες του Κόσμου… Είναι φοβερό να είσαι εδώ, να ντύνεσαι επίσημα, να βρίσκεσαι σε ένα τουρνουά χωρίς πολλές παίκτριες. Σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ξεχωριστή…».

Η συμμετοχή στους WTA Finals είναι, από μόνη της, ένας θρίαμβος. Ιδίως για τη Μαρία, η οποία χρειάστηκε να διανύσει πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσει ως εκεί, σε σχέση με αθλήτριες που προέρχονται από χώρες – παραδοσιακές δυνάμεις του τένις. Αλλά ακριβώς αυτό το πείσμα της, η εργατικότητα και η αφοσίωση στους στόχους της είναι που θαυμάζει κανείς περισσότερο απ’ όλα στην 26χρονη Σπαρτιάτισσα. Τα βήματά της προς τις διεθνείς κορυφές του αθλήματος ήταν αργά, αλλά σταθερά. Κάθε ατυχία, κάθε απογοήτευση, τη μετέτρεπε σε κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Και το 2021 την επιβράβευσε για την πρόοδό της – είναι «η χρονιά της».

Εφτασε στους ημιτελικούς δύο γκραν-σλαμ τουρνουά: του Ρολάν Γκαρός και του Αμερικανικού Οπεν. Τον Σεπτέμβριο μπήκε στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης (σήμερα είναι Νο 6). Το εφετινό της ρεκόρ απέναντι στις δέκα κορυφαίες αθλήτριες του ranking είναι 7-3, ενώ πέρυσι ήταν 10-13. Η πρόκρισή της στους WTA Finals, που οριστικοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, ήταν το «κερασάκι στην τούρτα».

Μια τελευταία προπόνηση για τη Μαρία Σάκκαρη πριν από το μεγάλο ραντεβού με επτά από τις καλύτερες τενίστριες του κόσμου (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Το Νο 6 είναι η ψηλότερη θέση στην οποία βρέθηκε, ποτέ, ελληνίδα τενίστρια, και η Μαρία δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός δεκάδας, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματά της στη διοργάνωση. Μάλιστα, έχει ελπίδες να ανέβει στο Νο 5. Αυτό θα συμβεί εάν καταφέρει να παίξει στον τελικό (και, παράλληλα, η Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα δεν προχωρήσει πέρα από τους ομίλους). Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Ιδίως από τη στιγμή που απουσιάζουν από το τουρνουά, η Ασλεϊ Μπάρτι, Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, η Σερίνα Ουΐλιαμς και η Ναόμι Οσάκα.

Στην πρώτη φάση των WTA Finals δεν υπάρχουν νοκ-άουτ αγώνες. Οι οκτώ τενίστριες, χωρισμένες σε δύο γκρουπ των τεσσάρων, θα παίξουν από τρία ματς η κάθε μια. Εκείνες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου τους, θα προκριθούν στους ημιτελικούς. Οι ειδικοί θεωρούν τη Σάκκαρη ως το απόλυτο αουτσάιντερ, ενώ δύο θρυλικές μορφές των κορτ, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και η Κρις Εβερτ, στις αναλύσεις τους εκθειάζουν την αθλητικότητα και το μαχητικό πνεύμα της Μαρίας, και συμφωνούν πως είναι ικανή να νικήσει οποιαδήποτε αντίπαλό της.

Aνέτ Κόνταβεϊτ, Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα, Μαρία Σάκκαρη,  Αρίνα Σαμπαλένκα, Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, Καρολίνα Πλίσκοβα, Ιγκα Σφιόντεκ και Πόλα Μπαντόσα ποζάρουν με το τρόπαιο που φέρει το όνομα της Μπίλι Τζιν Κινγκ (Matthew Stockman/Getty Images)

Η πρώτη που θα σταθεί απέναντι στην ελληνίδα πρωταθλήτρια, την Πέμπτη (22:00, Cosmote Sport 9 HD), είναι η Ιγκα Σφιόντεκ: η μικρότερη σε ηλικία συμμετέχουσα (20 ετών και 170 ημερών), η οποία το 2020 «τρέλανε» τον κόσμο του τένις, κατακτώντας το τρόπαιο του Γαλλικού Οπεν. Η νεαρότερη πρωταθλήτρια στο μονό μετά τη Μόνικα Σέλες (1992), και η μόνη Πολωνή που έχει κατακτήσει γκραν-σλαμ τουρνουά, ηττήθηκε από τη Σάκκαρη και τις δύο φορές που την αντιμετώπισε. Οι επόμενες αντίπαλοι της Μαρίας θα είναι η Αρίνα Σαμπαλένκα από τη Λευκορωσία (Νο 2) και η Πόλα Μπαντόσα από την Ισπανία (Νο 10).

Ο άλλος όμιλος απαρτίζεται από τις Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα (Τσεχία, Νο 3), Καρολίνα Πλίσκοβα (Τσεχία, Νο 4), Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα (Ισπανία, Νο 5) και Ανέτ Κονταβέϊτ (Εσθονία, Νο 8).

Οι οκτώ αθλήτριες θα μοιραστούν το ποσό των 4.300.000 ευρώ, καθώς το εφετινό prize money των τελικών της WTA αντιστοιχεί στο 1/3 των χρημάτων που είχαν εισπράξει οι κορυφαίες τενίστριες του 2019. Θα είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Λόγω της πανδημίας, όπως εξήγησαν οι μεξικανοί διοργανωτές.

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ για την Μαρία

«Συγχαρητήρια στη Μαρία Σάκκαρη, την πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να φτάσει στους WTA Finals», έγραψε στο insta story της η θρυλική Αμερικανίδα Μπίλι Τζιν Κινγκ, ίσως η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών, στην οποία το τένις γυναικών οφείλει την ύπαρξή του ως επαγγελματικό σπορ με αμοιβές που δεν απέχουν πολύ από εκείνες των ανδρών.

Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσουν οι ATP Finals, δηλαδή η αντίστοιχη διοργάνωση για τους άνδρες, στο Τορίνο, με τη συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά. Η διπλή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην τελική φάση της ATP και της WTA είναι ένα επίτευγμα, σχεδόν, αδιανόητο. Οι ΗΠΑ, ή η Γερμανία, δεν θα έχουν ούτε έναν φιναλίστ. Ούτε άνδρα, ούτε γυναίκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...