Η βασίλισσα Μαργκρέτε γιορτάζει τα 76α γενέθλια της μαζί με τα εγγόνια της, το 2016 | Julian Parker/UK Press via Getty Images
Επικαιρότητα

Η Μαργκρέτε της Δανίας στα εγγόνια της: Συγγνώμη που σας αφαίρεσα τους τίτλους αλλά…

Η απόφαση της βασίλισσας προκάλεσε ως και σχίσμα στην οικογένεια –«δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο» ήταν η αντίδραση του πρίγκιπα Ιωακείμ. Αλλά η μονάρχης, μολονότι αναγνώρισε το λάθος της, δεν το διορθώνει
Protagon Team

Μετά από την αφαίρεση των πριγκιπικών τίτλων αλλά και των καθηκόντων από τα τέσσερα εγγόνια της, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας επανήλθε. Αυτή τη φορά με μία συγγνώμη: «Ως μητέρα και γιαγιά υποτίμησα πόσο θα επηρεαζόταν ο δευτερότοκος γιος μου και η οικογένειά του. (Η απόφαση) είχε μεγάλες επιπτώσεις και λυπάμαι γι’ αυτό» ανέφερε η 82χρονη μονάρχης, σε ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παλάτι και αναδημοσίευσε το BBC.

Την περασμένη Τετάρτη, η Μαργκρέτε Β’ ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, ο Νικολάι, 23 ετών, ο Φέλιξ, 20 ετών, ο 13χρονος Χένρικ και η 10χρονη Αθηνά, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπες από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα κρατήσουν μόνο τον τίτλο του «κόμη» ή της «κόμισσας του Μονπεζά», από το όνομα του γαλλικής καταγωγής παππού τους και βασιλικού συζύγου, ο οποίος έξι μήνες πριν από το θάνατό του προκάλεσε σκάνδαλο, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ταφεί μαζί με τη βασίλισσα. Ο Ερίκος, ο οποίος έπασχε από άνοια, είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του, επειδή η Μαργαρίτα δεν του έδωσε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά – συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών, τελικά.

Η απόφαση της Μαργκρέτε Β’ να αφαιρέσει τους τίτλους από τα εγγόνια της φέρεται να έγινε προκειμένου να μικρύνει το βασιλικό σχήμα της μοναρχίας, κάτι που ακολουθούν πολλοί μονάρχες ανά τον κόσμο. «Είναι καθήκον και επιθυμία μου να φροντίζω, ώστε η μοναρχία να συμβαδίζει με την εποχή της πάντα», συμπληρώνει η Μαργκρέτε στην ανακοίνωση του Παλατιού. «Αυτό σημαίνει πως, κάποιες φορές, θα πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και θα είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η σωστή στιγμή». Σύμφωνα με την ίδια τη μονάρχη, η αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της, έγινε επίσης, έτσι ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία να χαράξουν τη ζωή τους, όπως ακριβώς το επιθυμούν.

«Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο» ήταν η αντίδραση του πατέρα τους, πρίγκιπα Ιωακείμ, στο άκουσμα της είδησης, την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Δανίας B.T. το περασμένο Σάββατο, είπε, μάλιστα, ότι «δεν είχε κάποιο νέο από τη μητέρα του, δυστυχώς, αλλά ούτε και από τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον διάδοχο Φρέντερικ» (από τα τέσσερα παιδιά του οποίου δεν αφαιρέθηκαν οι πριγκιπικοί τίτλοι και σε αντίθεση με τα ξαδέλφια τους, θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλη του βασιλικού οίκου της Δανίας). Παράλληλα, η πρώην σύζυγος του Πρίγκιπα Ιωακείμ, η κόμισσα Αλεξάνδρα, η οποία είναι μητέρα δύο εκ των τεσσάρων παιδιών από τα οποία αφαιρέθηκαν οι τίτλοι, είχε δηλώσει «σοκαρισμένη» από την ξαφνική απόφαση της Βασίλισσας, αλλά και ότι «τα παιδιά της νιώθουν εξοστρακισμένα, διότι δεν καταλαβαίνουν το λόγο που τους αφαιρέθηκαν οι τίτλοι».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Μαργκρέτε απάντησε πως είναι κάτι που το «σκεφτόταν για καιρό και ότι πιστεύει ότι θα είναι καλό για τα εγγόνια της, στο μέλλον». Ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αντιληφθεί να ένιωσαν εξοστρακισμένα από την επερχόμενη αλλαγή στη ζωή τους. «Ελπίζω ότι τώρα, ως οικογένεια θα βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση» συμπλήρωσε η Βασίλισσα, η οποία πρόσφατα έκλεισε τα 50 χρόνια στον θρόνο, με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα.