511
Η Λιζ Τσέινι αναγνωρίζοντας την ήττα της - αλλά και προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Τραμπ | REUTERS/David Stubbs

Η Λιζ Τσέινι έπαιξε το χαρτί της «αντι-Τραμπ» και γνώρισε τη συντριβή

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 08:44
Η Λιζ Τσέινι αναγνωρίζοντας την ήττα της - αλλά και προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Τραμπ
|REUTERS/David Stubbs

Η Λιζ Τσέινι έπαιξε το χαρτί της «αντι-Τραμπ» και γνώρισε τη συντριβή

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 08:44

Ηταν μια ήττα για το «μέτωπο της λογικής» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και μια νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Λιζ Τσέινι, συντηρητικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά ορκισμένη εχθρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και κόρη του εμβληματικού ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι (2001-2009), έχασε στην εσωκομματική διαδικασία στο Γουαϊόμινγκ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η 56χρονη Λιζ Τσέινι, η οποία εκτός των άλλων είναι και συμπρόεδρος της ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής του Κογκρέσου που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του Τραμπ στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, δεσμεύτηκε πως θα κάνει «τα πάντα» ώστε ο μεγιστάνας να μην επιστρέψει ποτέ στον Λευκό Οίκο.

Η Λιζ Τσέινι μίλησε μετά την καθαρή ήττα της από προστατευόμενη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στο Γουαϊόμινγκ, ιστορικά συντηρητική πολιτεία, όπου την Τρίτη διεξήχθη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της υποψήφιας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οπως επεσήμανε το Politico, από τους 10 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πέρυσι ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ, οι τέσσερις έχουν χάσει τις προκριματικές και άλλοι τέσσερις προτίμησαν να αποσυρθούν παρά να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. H Τσέινι, που διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχασε από τη Χάριετ Χάγκεμαν, δικηγόρο την οποία επέλεξε ο Τραμπ πέρυσι για να βγάλει την κόρη του Ντικ Τσέινι από τη μέση. Και έτσι έγινε: Η Χάγκεμαν σάρωσε με 66,1% των ψήφων.

Η Τσέινι φάνηκε να διευρύνει την επίθεσή της εναντίον Τρμπ, δηλώνοντας διασπείρει «δολίως» το «ψέμα» ότι η έφοδος που έκαναν στο σπίτι του στη Φλόριντα ομοσπονδιακοί αστυνομικοί την περασμένη εβδομάδα εντασσόταν στο πλαίσιο συνωμοσίας που απεργάζονται οι αντίπαλοι του με σκοπό την πολιτική εξόντωσή του, στο πλαίσιο του «κυνηγιού μαγισσών», όπως το περιγράφει.

Προβάλλοντας αυτό το «ψέμα», είπε η Λιζ Τσέινι στην ομιλία της με την οποία αναγνώρισε την ήττα της. Ο Ντόναλντ Τραμπ «γνωρίζει ότι (…) θα πυροδοτήσει βία και απειλές για βία. Αυτό είχε συμβεί την 6η Ιανουαρίου και συμβαίνει ξανά τώρα». Η απερχόμενη βουλευτής των Ρεπουμπλικανών κατήγγειλε ειδικά το γεγονός πως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο δημοσιοποίησαν τα ονόματα δύο ανδρών του FBI που συμμετείχαν στην έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο. «Αυτό ήταν σκόπιμο και κακόβουλο», είπε. «Κανένας πατριώτης Αμερικανός δεν πρέπει να συγχωρήσει αυτές τις απειλές ή να εκφοβιστεί. Η σπουδαία χώρα μας δεν πρέπει να κυβερνάται από όχλο που προκαλείται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

«Η Λιζ Τσέινι θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της, για τον τρόπο που ενέργησε, για τα γεμάτα μοχθηρία και φαρισαϊσμό λόγια που ξεστόμισε για άλλους», ανταπάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, τον Truth Social, αφού η αντίπαλός του αναγνώρισε την ήττα της.

Υπέρμαχος των όπλων, πολέμια της άμβλωσης και με ένα πολύ βαρύ όνομα, η Λιζ Τσένεϊ είχε ήδη πριν από την αναμέτρηση εξοστρακιστεί από την πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Γουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της οποίας είχε άλλωστε συμμετάσχει προσωπικά στην επεισοδιακή διαδήλωση την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Γίνονται ήδη εικασίες πως τρέφει φιλοδοξία να κατέβει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024 ως ανεξάρτητη υποψήφια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...