439
Ο Ταγίπ Ερντογάν αισιοδοξεί μέσα στην καταστροφή που απειλεί την τουρκική οικονομία | Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η λίρα καταρρέει και ο Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες του στον Θεό

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 14:19
Ο Ταγίπ Ερντογάν αισιοδοξεί μέσα στην καταστροφή που απειλεί την τουρκική οικονομία
|Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η λίρα καταρρέει και ο Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες του στον Θεό

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 14:19

Οταν ένας ηγέτης λέει στους πολίτες του να μην ανησυχούν από την κατάρρευση του νομίσματος γιατί η χώρα έχει τον Θεό με το μέρος της, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Πράγματι, σήμερα Παρασκευή η τουρκική λίρα περνά μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων εβδομάδων, καθώς άνοιξε με πτώση σε σχέση με το δολάριο, σπάζοντας εύκολα το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο.

Νωρίς σήμερα η ισοτιμία κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 14%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών.

Στη συνέχεια περιορίστηκαν οι απώλειες κάτω από τα 6 δολάρια, αλλά πάντως η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική για την οικονομία της χώρας.

Ο μόνος που δείχνει ψύχραιμος είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας.

«Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Αυτές οι μεταφυσικές δικαιολογίες μάλλον δεν πείθουν τους επενδυτές που επικαλούνται ως τον βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμησή του νομίσματος την απουσία παρέμβασης από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

Υπάλληλος μετρά τουρκικές λίρες: η αξία του νομίσματος έχει υποχωρήσει δραματικά τους τελευταίους μήνες (REUTERS/Murad Sezer/File Photo)

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά σε βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Χθες μάλιστα επέστρεψε τουρκική αντιπροσωπεία από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...