530
Οι ακραίοι έχουν χρέη: Μαρίν Λε Πεν και Ματέο Σαλβίνι το παράκαναν με τα έξοδα καλοπέρασης | EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Η Λε Πεν, ο Σαλβίνι και άλλοι ευρωσκεπτικιστές χρέωναν σαμπάνιες στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 18:22
Οι ακραίοι έχουν χρέη: Μαρίν Λε Πεν και Ματέο Σαλβίνι το παράκαναν με τα έξοδα καλοπέρασης
|EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Η Λε Πεν, ο Σαλβίνι και άλλοι ευρωσκεπτικιστές χρέωναν σαμπάνιες στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 18:22

Βούτυρο στο ψωμί της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης-αν και όχι τόσο ακριβό σαν αυτό που τρώνε κάποιοι ευρωβουλευτές-, ήταν το οικονομικό σκάνδαλο που επιτέλους ήρθε στο φως, όπως σχολιάζει η ιταλική «La Repubblica». 

Σύμφωνα άλλωστε και με τη γαλλική εφημερίδα «Le Canard enchaîné», οι κατά τα άλλα ευρωσκεπτικιστές Μαρίν Λε Πεν και Ματέο Σαλβίνι τρώνε με χρυσά κουτάλια, αποδίδοντας στη συνέχεια τα υπέρογκα έξοδα, σε γεύματα και δείπνα που «πρέπει να γίνουν για επαφές του Ευρωκοινοβουλίου».

Σοκ στην κοινή γνώμη προκάλεσε ο λογαριασμός του χριστουγεννιάτικου δείπνου με βασικούς οικοδεσπότες την γαλλίδα πολιτικό του Εθνικού Μετώπου και του Ιταλού από τη Λέγκα του Βορρά, με τη συμμετοχή διαφόρων ομοϊδεατών κι από άλλες χώρες.

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο του 2017 λοιπόν, που περιελάμβανε 60 μπουκάλια σαμπάνιας και κρασιού Gevrey-Chambertin, έστειλε τον λογαριασμό στα ύψη: 13.500 ευρώ!

Υπήρχε κάποιος τόσο γενναιόδωρος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό όπως και τόσους άλλους με πανάκριβα γούστα στο ποτό και στο φαγητό; Και βέβαια! Τα συγκεκριμένα έξοδα, περάστηκαν στις δαπάνες του 2016 από την ευρωομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF), η οποία, όπως αναφέρει ο γερμανικός Spiegel, καλείται τώρα να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού σχετικά με την παράτυπη διάθεση ποσού, άνω των 427.000 ευρώ.

Αυτό αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαϊου 2018 στο Στρασβούργο, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η έκθεση δαπανών της ακροδεξιάς ομάδας έχει επικριθεί τόσο από εξωτερικούς ελεγκτές, όσο και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη «λυπητερή», η ομάδα που αποτελείται από 36 μέλη είχε καταναλώσει όχι μόνο 234 μπουκάλια σαμπάνιας και κρασιού το 2016 – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην τιμή των 81 ευρώ έκαστο – αλλά και γκουρμέ μενού, τα οποία κόστιζαν κατά μέσο όρο 400 ευρώ το άτομο, και ακριβά δώρα για τους συνεργάτες. Πολλές αποδείξεις μάλιστα έλειπαν και οι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις δεν έχουν τηρηθεί.

Το Προεδρείο θα δώσει στην ομάδα μια «τελευταία ευκαιρία» να απαντήσει τους ισχυρισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει στις πολιτικές ομάδες ένα κατ ‘αποκοπή ποσό, ανά λογιστικό έτος, το ποσό του οποίου εξαρτάται από τον αριθμό των μελών. Συγκεκριμένα, πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα για το προσωπικό, τους μεταφραστές, τα είδη γραφείου, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο ή τα μαθήματα κατάρτισης.

Οι παρατάξεις μπορούν, επίσης, να χρεώσουν τα έξοδα ψυχαγωγίας για τα μέλη τους και τους επισκέπτες που προσκαλούν σε πολιτικές συναντήσεις.

Οπως όλα δείχνουν όμως, η συγκεκριμένη ευρωομάδα, το παράκανε. Με επικεφαλής στην καλοπέραση τη Μαρίν Λε Πεν και τον Ματέο Σαλβίνι σε ένα εντελώς διαφορετικό Γαλλία-Ιταλία-συμμαχία, οι λεπτομέρειες από όσα έπιναν και έτρωγαν στην υγειά και στις πλάτες μιας ενωμένης Ευρώπης την οποία μάλιστα ιδεολογικά δεν εγκρίνουν, είναι προκλητικές: πάντα διάλεγαν τα καλύτερα, την αφρόκρεμα των εστιατορίων για να διασκεδάσουν με τους εκλεκτούς τους συνεργάτες.

Για παράδειγμα, για ένα δείπνο στο παριζιάνικο εστιατόριο Ledoyen, τριών αστέρων Michelin, κοντά στα Ηλύσια Πεδία που καταχωρήθηκε ως «γνωριμία με βιομηχάνους», ο λογαριασμός έφτασε τα 401 ευρώ το άτομο.

Κι όταν αποφάσιζαν να δειπνήσουν μόνοι τους, σε συναντήσεις «τετ-α-τετ» όπως λένε οι Γάλλοι ή «φάτσα α φάτσα» όπως λένε οι Ιταλοί, Λε Πεν και Σαλβίνι δεν έκαναν τσιγκουνιές-πάντα με τα λεφτά του Ευρωκοινοβουλίου φυσικά: στο γαλλικό εστιατόριο «L’Ambroisie» (Η Αμβροσία), όσα έφαγαν και όσα ήπιαν κόστισαν 449 ευρώ το άτομο.

Οσο για εμάς τους υπόλοιπους; Ας φάμε παντεσπάνι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...