1257
Πραγματική σταρ, φτάνει στο Φεστιβάλ των Καννών | Pascal Le Segretain/Getty Images

Η Λάνα Ντελ Ρέι τραγουδά στην Αθήνα

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 23 Μαρτίου 2016, 09:14
Πραγματική σταρ, φτάνει στο Φεστιβάλ των Καννών
|Pascal Le Segretain/Getty Images

Η Λάνα Ντελ Ρέι τραγουδά στην Αθήνα

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 23 Μαρτίου 2016, 09:14

Γνήσιο τέκνο Νέας Υόρκης, πολυδιαφημισμένη σχεδόν από κούνια, ίνδαλμα για μια γενιά που λιώνει από την λαγνεία και τo cool της ύφος, οπαδός της Λίβερπουλ, κολλητή του Μέριλιν Μάνσον και της Κάρτνεϊ Λοβ, αμετανόητη φαν της δεκαετίας του ’60, τραγουδίστρια που μας έμαθε πως ο σύγχρονος ποπ ήχος έχει κάτι από την σαγηνευτική μπάσα φωνή της. Τρία χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση στην Ελλάδα, η Λάνα Ντελ Ρέι επιστρέφει στο Rockwave -και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πια- θα ανέβει στην σκηνή του Terravibe στις 19 Ιουλίου. Την ίδια μέρα πριν από εκείνη αναμένεται η Λίζα Μίτσελ (25 ετών και πολλαπλών προσδοκιών) και οι σκοτεινοί αλλά υπέροχοι Allah- Las.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lana Del Rey (@lanadelrey) στις

Η κοκκινομάλλα που δίνει χολιγουντιανές διαστάσεις στην μελαγχολία θα περιοδεύει όλον τον Ιούνιο και Ιούλιο στην Ευρώπη και δεν δυσκολεύτηκε να πει το ναι, καθώς την τελευταία φορά που έπαιξε στην Αθήνα είχε περάσει θαύμα. Αυτή τη φορά, το άλμπουμ που «πυροδότησε» την παγκόσμια περιοδεία της είναι το περσινό «Honeymoon» όπου κατάφερε να ντύσει το παιχνίδι των αισθήσεων με σοφιστικέ μανδύα. H Λάνα στην  οποία τα social media παραδίδονται με την παραμικρή αφορμή λέει ξεκάθαρα πως  «ποτέ δεν ήθελε μια νορμάλ ζωή». Εκανε παρθενική εμφάνιση σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τις ανταγωνίστριες Αντέλ και Lady Gaga αλλά καμιά όσο εκείνη δεν ξέρει να κρατά ψηλά την σημαία του αμερικανικού ονείρου, να δημιουργεί σύννεφα σαγήνης, να τραγουδά με όση αυταρέσκεια δεν έχουν ούτε κι οι δυο μαζί. Τίποτα δεν έχει γίνει χωρίς κόστος. Αντιμέτωπη με τον αλκοολισμό από κοριτσάκι αλλά καθαρή από το 2004, η Λάνα παραδέχτηκε το Σεπτέμβριο του 2012 στο περιοδικό GQ πως επρόκειτο για μια οδυνηρή περίοδο. «Ημουν γερό ποτήρι εκείνη την εποχή. Ηθελα να πίνω κάθε μέρα. Ηθελα μόνο να πίνω. Πίστευα ότι η όλη φάση ήταν τόσο γαμημένα cool.  Ένα μεγάλο μέρος των όσων περιέλαβα στα τραγούδια του “Born To Die” περιγράφουν αυτά τα έρημα χρόνια. Όταν γράφω για συναισθηματικές απώλειες νιώθω σαν να γράφω για το αλκοόλ, διότι αυτή ήταν η πρώτη αγάπη της ζωής μου. Οι γονείς μου ανησυχούσαν. Κι εγώ το ίδιο. Ηξερα ότι ήταν πρόβλημα, όταν μου άρεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ζωή μου. Απλώς παραδεχόμουν: “την πάτησα εντελώς”. Ηταν ό,τι χειρότερο μου συνέβη ποτέ».

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια καταφθάνει λίγο αφού συμπληρώσει το 30ό της έτος. Στις 21 Ιουνίου 1985, βλέπετε, γεννήθηκε αυτό το προικισμένο κορίτσι. Το όνομά της ήταν Ελίζαμπεθ Γούλριτζ Γκραντ, αλλά όταν άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να προκόψει στις πολλές επιχειρήσεις του μπαμπά Ρομπ Γκραντ, έψαξε για κάτι πιο glamorous. Κύκλοι της επιμένουν πως άλλαξε το επώνυμό της για να αποδεσμευτεί από την ταύτιση με την πατρική φιγούρα αλλά η εικόνα της μικρής επαναστάτριας κόρης μάλλον δεν της ταιριάζει.

Αντιθέτως η λάμψη του Χόλιγουντ της ταίριαξε γάντι. Το μικρό της όνομα το δανείστηκε από τη Λάνα Τάρνερ και το Ντελ Ρέι από το ομώνυμο θρυλικό μοντέλο αυτοκινήτου της Ford. Το 2011 διεκδίκησε πρώτη φορά την προσοχή μας με το τραγούδι «Video Games» που υποχρέωσε το βρετανικό μουσικό περιοδικό NME να την κατατάξει στις μεγάλες μουσικές ελπίδες της χρονιάς.  Λίγο μετά 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα του άλμπουμ «Born to Die» είχαν κάνει φτερά.

Call me. I’m home alone x

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lana Del Rey (@lanadelrey) στις

Επειτα διανύσαμε την περίοδο της αποκαθήλωσης: Μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σκηνικές απαιτήσεις; Είναι μόνο δημιούργημα των συμβούλων του μπαμπά; Μήπως ο τόσος αισθησιασμός καταντά νιαούρισμα; Κρίνοντας από τους δίσκους της, η Λάνα απαντά στις αντιπαραθέσεις με δίσκους όλο και πιο ψαγμένους και ερμηνείες που βάζουν σε σκέψεις ακόμα και όσους την έχουν απορρίψει από το πρώτο άκουσμα. Το 2014, για παράδειγμα, η Αμερικανίδα, κοκκινομάλλα κουκλίτσα κυκλοφόρησε το «Ultraviolence» όπου επιχείρησε μια «συνάντηση» με βαθύτερες της σκέψεις. Η ίδια είπε πως βούτηξε στο παρελθόν της και κούμπωσε την αργή, νωχελική της ερμηνεία με την κινηματογραφική και σκοτεινή ατμόσφαιρα των 11 τραγουδιών. Το ίδιο έκανε τραγουδώντας όλο πάθος «When you and I were forever wild/  The crazy days, city lights/ The way you’d play with me like a child/  Will you still love me/ When I’m no longer young and beautiful?/ Will you still love me» στο τραγούδι «Young and beautiful» που στοίχειωσε το σάουντρακ της ταινίας «The Great Gatsby» του Μπαζ Λούρμαν.  

Galore Mag

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lana Del Rey (@lanadelrey) στις

Το κορίτσι που αναρωτιέται αν θα την αγαπά κανείς όταν ο χρόνος θα της αφήνει σημάδια, φροντίζει να χαράζει πάνω της μόνο όσα εκφράζουν την ζωή της. Στο αριστερό της χέρι υπάρχει πάντα χαραγμένο το μονόγραμμα «M» προς τιμήν της λατρεμένης της γιαγιάς Μαντλέν. Στο δεξί καμαρώνει για τη φράση «trust no one» (δεν εμπιστεύομαι κανέναν). Στο δάχτυλο της δεξιάς παλάμης αντί για βέρα γράφει «die young». Στο στήθος στόλισε τα ονόματα των αγαπημένων της Billie (Holiday) και Νina (Simone). Και κάτω από την καρδιά έχει έτοιμο ένα περίστροφο…

Music To Watch Boys To

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lana Del Rey (@lanadelrey) στις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...