312
Στόχος να αποφευχθούν τα λουκέτα στην αγορά | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση χαρίζει το 50% των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 14:05
Στόχος να αποφευχθούν τα λουκέτα στην αγορά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση χαρίζει το 50% των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 14:05

Καθώς εβδομάδα με εβδομάδα το lockdown παρατείνεται και τα ρολά των περισσότερων επιχειρήσεων παραμένουν κατεβασμένα και ενώ η λύση του clik away για όσα καταστήματα άνοιξαν, δεν φαίνεται ικανή να αναπληρώσει ούτε κατ’ ελάχιστο τον χαμένο τζίρο των εορτών, η λήψη μέτρων ενίσχυσης-στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλάδους όπως αυτοί του λιανεμπορίου και της εστίασης να τραβάει σε μάκρος και χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε εκτίμηση -πόσο μάλλον διαβεβαίωση- για το πότε μπορεί να αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ, στην κυβέρνηση εξετάζουν λύσεις ώστε να απαντήσουν στα αιτήματα της αγοράς για πραγματικά μέτρα στήριξης

Μέχρι στιγμής το πιο επιτυχημένο μέτρο είναι δίχως αμφιβολία το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που έδωσε ανάσα ρευστότητας σε πολλές κλειστές -λόγω της πανδημίας- επιχειρήσεις.

Και ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να δοθεί ως δώρο το 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής (όπως δηλ. ισχύει κατά τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο που θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο).

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιαδη, προ ημερών στο Open που χαρακτήρισε λογικό το αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που δόθηκαν κατά του τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας – δηλ. να γίνει μη επιστρεπτέα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε μάλιστα αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στη Βουλή που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης μέσα στο προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει και έκτος κύκλος τον Μάρτιο, με βάση τη μείωση τζίρου από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο.

Και στους δύο αυτούς κύκλους το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο όπως και στον τέταρτο.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...