637
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 9 Μαρτίου. Μετά το Πάσχα θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 21 ή 28 Μαΐου | Δημήτρης Παπαμήτσος

Η κυβέρνηση καλεί Τσίπρα και Ανδρουλάκη να ανοίξουν τα χαρτιά τους

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 08:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 9 Μαρτίου. Μετά το Πάσχα θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 21 ή 28 Μαΐου
|Δημήτρης Παπαμήτσος

Η κυβέρνηση καλεί Τσίπρα και Ανδρουλάκη να ανοίξουν τα χαρτιά τους

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 08:31

Καθώς οδεύουμε στο τέλος ενός μήνα που σφραγίστηκε από το σοκ, την οδύνη και την οργή που προκάλεσε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της για τις εκλογές που θα γίνουν στις 21 ή τις 28 Μαΐου.

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας ότι «μετά από τα Τέμπη το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί», δίνει το στίγμα της τακτικής του Μαξίμου για το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο ότι το κυρίαρχο πλέον αίτημα της κοινωνίας είναι να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία, το ίδιο πρόσωπο σημειώνει ότι «το διακύβευμα είναι πως θα γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα στα πεδία όπου έχουμε μείνει πίσω».

Οπως ήταν αναμενόμενο, από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στη σύγχρονη όψη του Δημοσίου, την οποία είδαμε, όπως λένε, κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού, της άυλης συνταγογράφησης και του gov.gr, και στην τριτοκοσμική εικόνα της Ελλάδας που είδαμε στον ΟΣΕ. Και πάνω στην προτεραιότητα για εις βάθος αλλαγή του κράτους, η ΝΔ θα θέσει το ερώτημα στους πολίτες για το ποιον εμπιστεύονται να τη φέρει εις πέρας.

Το προεκλογικό τρίπτυχο της ΝΔ

«Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές είναι ποιος μπορεί να προχωρήσει τις κινήσεις εκσυγχρονισμού του κράτους, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με επαγγελματικά κριτήρια, αλλά και να διασφαλίσει διορισμούς με αξιοκρατία» σημείωσε έτερος κυβερνητικός παράγοντας.

Η θεματική αυτή, σε συνδυασμό με τα συνθήματα για «καλύτερους μισθούς» και «στήριξη στους νέους» θα αποτελέσουν το προεκλογικό τρίπτυχο της Νέας Δημοκρατίας.

«Να το πουν από πριν»

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει χωρίς αστερίσκους στον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ οι κ.κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης προτείνουν συμμαχικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν από την κάλπη και να πουν με ποιους επιθυμούν να συγκυβερνήσουν.

«Κυβέρνηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρότασή μας. Καθαρή και ξεκάθαρη. Και με αυτή την πρόταση πάμε και στις δεύτερες κάλπες» σημείωσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας. Παράλληλα, προαναγγέλει ότι η ΝΔ θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει πριν από τις εκλογές τι εννοεί με τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση. «Με ποιους; Με Ανδρουλάκη; Με Βαρουφάκη; Και αν και με τους δύο, με ποιο πρόγραμμα;» θέτει το ερώτημα η πλευρά της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν».

Βεβαίως, αν συνυπολογίσει κανείς την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να συγκυβερνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη  –λόγω των απόψεων που… ενίοτε εκφράζει υπέρ της επιστροφής στη δραχμή–, το σχήμα της τριπλής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 καθίσταται πλέον πολύ λιγότερο πιθανό, έως και απίθανο.

Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, Μαξίμου και Πειραιώς θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή ζητώντας να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης ποιος προτείνει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος και να απαντήσει για να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει όταν πάει στην κάλπη (…) Για να υπάρχουν καθαρές προτάσεις διακυβέρνησης πάνω στο τραπέζι» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ για το Αρθρο 16

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε κατά την πολυσυζητημένη συνέντευξή του στον ALPHA και τον Σταύρο Θεοδωράκη, προσθέτει στην ατζέντα και το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οπως είναι γνωστό, η επόμενη Βουλή θα εκκινήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και ο Πρωθυπουργός έριξε ήδη το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ (και στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα) για το Αρθρο 16, εντάσσοντας και αυτό το πολύ σημαντικό θέμα στον προεκλογικό διάλογο.

«Πρόθεσή μου είναι να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στον ALPHA.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, στις οποίες «συμπεριλαμβάνεται –και επιτέλους– η αλλαγή του Αρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στη διάρθρωση της εξουσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...