773
|

Η κόντρα των κορυφαίων και ο χρησμός για τον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2020, 14:06

Η κόντρα των κορυφαίων και ο χρησμός για τον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2020, 14:06

Ηταν 6 Μαΐου του 2018 όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι πάτησαν για τελευταία φορά το ίδιο χορτάρι: του «Καμπ Νου», στον αγώνα της Μπαρτσελόνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης για τη La Liga. Είχαν σκοράρει και οι δυο σε εκείνο το ισπανικό clasico, που είχε λήξει ισόπαλο 2-2. Επειτα ο «CR7» μετακόμισε στο Τορίνο, κι έτσι οι απανταχού φίλαθλοι στερήθηκαν τις απολαυστικές «μονομαχίες» των δυο κορυφαίων παικτών του καιρού μας, που μοιράστηκαν 11 από τις 12 πιο πρόσφατες «Χρυσές Μπάλες».

Δυόμισι χρόνια μετά ήρθε -επιτέλους- η ώρα να τους ξαναδούμε, τον έναν απέναντι στον άλλον. Φρόντισε γι’ αυτό η θεά Τύχη, που έφερε τις ομάδες τους (Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους) αντιμέτωπες στον 7ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, τον οποίο συμπληρώνουν η Ντινάμο Κιέβου και η Φερεντσβάρος. Εκτός θεαματικού απροόπτου θα προκριθούν στους «16» της διοργάνωσης και τα δυο φαβορί. Ωστόσο, η πρωτιά στον όμιλο έχει τη σημασία της. Οδηγεί, θεωρητικά, σε ευνοϊκότερη κλήρωση για την επόμενη φάση. Η (διπλή) αναμέτρηση των δυο μεγάλων club δεν θα είναι διαδικαστική.

Μέσι και Κριστιάνο έχουν βρεθεί αντίπαλοι 35 φορές στο παρελθόν: 18 στη La Liga, πέντε στο Κύπελλο Ισπανίας, τέσσερις στο ισπανικό Σούπερ Καπ, δύο σε φιλικά παιχνίδια, κι άλλες πέντε στο Τσάμπιονς Λιγκ (τις δυο από αυτές ο Κριστιάνο φορούσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο αργεντινός σούπερ-σταρ υπερέχει του Πορτογάλου στις νίκες (16-10), στα γκολ (22-18), αλλά και στις ασίστ (8-1). Το τελευταίο τους ραντεβού στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν στους ημιτελικούς του 2010-2011. Η Μπαρτσελόνα είχε αποκλείσει τη Ρεάλ με νίκη (2-0) στο «Μπερναμπέου» και ισοπαλία (1-1) στο «Καμπ Νου». Αλλά στη φάση των ομίλων, Ρονάλντο και Μέσι δεν είχε τύχει να συναντηθούν, ποτέ. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά. «Φοβερά ματς. Οι δυό τους εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι παίκτες του Κόσμου», σχολίασε μετά την κλήρωση ο αντιπρόεδρος της Γιουβέντους και παλιά δόξα του ποδοσφαίρου, Πάβελ Νέντβεντ.

Ξεκάθαρα φαβορί υπάρχουν και στον 1ο όμιλο. Φαντάζει αδύνατον, Ζάλτσμπουργκ ή Λοκομοτίβ Μόσχας να απειλήσουν την Μπάγερν Μονάχου ή την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αλλά, στο σημείο αυτό, οι βεβαιότητες τελειώνουν. Σε κάθε έναν από τους έξι υπόλοιπους ομίλους, τουλάχιστον τρεις (αν όχι και οι τέσσερις) ομάδες θα μπορούσαν να καταλάβουν τις δυο προνομιούχες θέσεις.

– Η Ρεάλ, η Σαχτάρ και η Ιντερ στον 2ο.
– Πόρτο, Ολυμπιακός και Μαρσέιγ θα διεκδικήσουν την πρόκριση πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, στον 3ο.
– Στον 4ο, τον «όμιλο του θανάτου» όπως τον χαρακτηρίζουν αγγλικά media, μόνο η Μίντιλαντ δεν φαίνεται να έχει ελπίδες. Ο Αγιαξ δεν είναι, πλέον, η τρομακτική ομάδα που πριν από δυο χρόνια έφτασε στους ημιτελικούς, αλλά θα δώσει μάχη με την Αταλάντα για να συνοδεύσει τη Λίβερπουλ στον επόμενο γύρο.
– Στον 5ο όμιλο, η Σεβίλλη και η Τσέλσι δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Η Ρεν είναι πρώτη στο γαλλικό πρωτάθλημα, έπειτα από πέντε αγωνιστικές, τέσσερις βαθμούς πάνω από την Παρί.
– Από τον 6ο, Ζενίτ, Ντόρτμουντ και Λάτσιο έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες.
– Στον 8ο όμιλο η Λειψία μπορεί, κάλλιστα, να μπει «σφήνα» ανάμεσα στα φαβορί: την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στον Ολυμπιακό, η κλήρωση έφερε ό,τι ζήτησε ο Πέδρο Μαρτίνς (την Πόρτο), ο Ματιέ Βαλμπουενά (τη Μαρσέιγ) και τη Μάντσεστερ Σίτι, που κανείς δεν την ήθελε. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν να αντιμετωπίσουν δυο «θηρία» μαζί, αλλά και η πρώτη που η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου του δεν είναι «του χεριού του», όπως παλαιότερα η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Μάλμε, η Αντερλεχτ, η Μονπελιέ, ή ο Ερυθρός Αστέρας. Που σημαίνει πως, με την ίδια ευκολία, ο πρωταθλητής Ελλάδας μπορεί να τερματίσει δεύτερος (πίσω από τη Σίτι του Γκουαρντιόλα) και να προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ή τέταρτος και να μη συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι τον Φεβρουάριο, στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Σύμφωνα με το Transfermarkt, το portal που ειδικεύεται στις αξίες ομάδων και παικτών, ο Ολυμπιακός κοστολογείται σήμερα με 86,18 εκατ. ευρώ, έναντι ενός δισεκατομμυρίου της Σίτι, 276,5 εκατομμυρίων της Πόρτο και 230,2 της Μαρσέιγ. Στο γήπεδο, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ούτε η Πόρτο θα πρέπει να τον τρομάζει, ούτε -πολύ περισσότερο- η Μαρσέιγ, που προς στιγμήν βρίσκεται στην 9η θέση της βαθμολογικής κατάταξης στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Για να μπει στους Ομίλους, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Ομόνοια. Την προηγούμενη φορά που είχε προκριθεί σε βάρος κυπριακής ομάδας στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (της Ανόρθωσης, το 1998-1999), με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, είχε προχωρήσει έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Να ένα καλό προμήνυμα, για όσους πιστεύουν στους οιωνούς.

Αλλά υπάρχει κι άλλο. Η παρουσία ενός εκ των δυο μεγαλύτερων club της Πορτογαλίας στον όμιλο του Ολυμπιακού, φαίνεται πως του φέρνει γούρι. Το 1999, που είχε κληρωθεί με την Πόρτο, έφτασε στους «8». Και το 2013, που αντιμετώπισε την Μπενφίκα, στους «16».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...