636
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει σε πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ | CreativeProtagon

Η κοινωνική ατζέντα ενός συνεδρίου 

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 22:06
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει σε πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ
|CreativeProtagon

Η κοινωνική ατζέντα ενός συνεδρίου 

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 22:06

Μέσα σε κλίμα έντασης που προκαλούν η ακρίβεια και τα απανωτά ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (από την ερχόμενη Παρασκευή) θα εστιάσει στην κοινωνική ατζέντα, σε όσα έγιναν και σκεπάζονται σε ένα βαθμό από τη συγκυρία, και σε όσα σχεδιάζει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση πριν από τη λήξη της θητείας της. Σε αυτά που, όπως λένε -με δόση ειρωνείας- στην Πειραιώς, θα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά… δεν πρόλαβε.

Η θεματική του «ποιος εκπροσωπεί σήμερα την πρόοδο και ποιος τη συντήρηση» είναι ένα από τα θέματα που θίγει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόοδος είναι οι αλλαγές που βελτιώνουν στην πράξη τις ζωές των πολιτών» λένε στην κυβέρνηση,  μιλώντας για ένα «κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και τη στασιμότητα που επαγγέλλονται όσοι «λένε “όχι σε όλα” με ρητορικούς μπακαλιάρους».

Στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί στήριξης των ελίτ, απαντούν ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ και θυμίζουν τη δωρική και καθαρή τοποθέτηση του ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό».

Κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό των δύο βασικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών, ενώ το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα ταυτοτικό και αφορά τον ίδιο τον προσανατολισμό του κόμματος.

Στον αντίποδα, στόχος του γαλάζιου συνεδρίου, λένε οι ίδιες πηγές, είναι να αναδειχθούν όσα «αληθινά προοδευτικά και όχι μόνο στα λόγια έχουν γίνει μέσα σε δύσκολες συνθήκες για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες» και γι’ αυτό το βασικό μήνυμα θα είναι ότι «η ΝΔ είναι η αληθινή κοινωνική – προοδευτική παράταξη».

Τα κεντρικά κεφάλαια στα οποία επενδύει η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να αναδείξει στο κομματικό συνέδριό είναι η εργασία και η στέγη για τους νέους.

Εκκινώντας από τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανεργία μειώθηκε τον Φεβρουάριο σε 12,8% (από 16,1% τον Φεβρουάριο του 2021), σημειώνοντας ρεκόρ 12ετίας, στην κυβέρνηση ποντάρουν στη σταδιακή ενεργοποίηση -μέσα στο καλοκαίρι- της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που θα επιτρέψει τον έλεγχο του ωραρίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Θυμίζουν ότι η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται πιο ισχυρή ως Ανεξάρτητη Αρχή και στέκονται στη διάταξη που πέρασε για το επίδομα ανεργίας (που μετονομάστηκε σε επίδομα εργασίας) και προβλέπει ότι κάθε άνεργος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας και βρίσκει δουλειά θα συνεχίσει να λαμβάνει το μισό επίδομα για όσο διάστημα προβλέπεται η καταβολή του.

Σχέδιο για τη στέγη

Ένα από τα ζητήματα που θα αποτελέσουν κομβικό κεφάλαιο στον δρόμο προς τις εκλογές θα αποτελέσει το ξετύλιγμα και η έναρξη της υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος για τη στέγη των νέων που ετοιμάζουν, με εντολή του Πρωθυπουργού, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Η ανάγκη μιας ευρείας παρέμβασης είναι πολύ μεγάλη καθώς στη ΝΔ, ακόμη και πριν από την έκρηξη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κατέγραφαν την πίεση των νέων από τα υψηλά ενοίκια και τους χαμηλούς μισθούς. Το κοκτέιλ αυτό πλήττει τις προοπτικές π.χ. των νέων ζευγαριών που ούτε στο νοίκι μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς ούτε ασφαλώς να συγκεντρώσουν, μέσω αποταμίευσης, την προκαταβολή που απαιτεί η αγορά μιας κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Έτσι, μετά από 10 χρόνια απραξίας, ξεκινάει το πρόγραμμα στέγης για νέα ζευγάρια και εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κυβερνητικά προγράμματα με κοινωνικό χαρακτήρα, και στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παραλλήλως, όπως μαρτυρά και η σύνθεση του συνεδρίου, όπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θα είναι κάτω των 35 ετών, στη ΝΔ αναμένουν πολύ μεγαλύτερη εκπροσώπηση των νέων και των γυναικών.

Στο κεφάλαιο ισότητα, τέλος, υπενθυμίζουν ότι με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στο τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (άδεια πατρότητας, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια για 2 μήνες και για τους δύο γονείς) η Ελλάδα έγινε μία από τις 12 χώρες στο κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών -σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Women, Business and the Law, 2022).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...