Σκηνή από την ταινία «The Day After Tomorrow» (2004). H Νέα Υόρκη αντιμέτωπη με τον Ατλαντικό. | YouTube/ 20th Century Fox
Επικαιρότητα

Η κλιματική αλλαγή θα πνίξει όλες τις παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις

Το λιώσιμο των πάγων, λόγω της ραγδαίας και σχεδόν ανεξέλεγκτης ανόδου της θερμοκρασίας, απειλεί δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες, ως το τέλος του αιώνα και αν υλοποιηθούν τα δυσμενέστερα σενάρια, ενδέχεται να κατακλυστούν από τη θάλασσα
Protagon Team

Εφιαλτικά σενάρια για την απειλή σε μεγαλουπόλεις του πλανήτη που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα από την άνοδο των θαλασσών περιλαμβάνει μελέτη επιστημόνων από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια υπολογιστών έκαναν εκτιμήσεις για την επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην άνοδο των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας 136 πόλεις (όχι πάντως την Αθήνα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια σειρά πόλεις, όπως μεταξύ άλλων και η Νέα Υόρκη, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άνοδο των θαλασσών που μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα ως το τέλος του αιώνα.

Ως το 2050, η άνοδος της στάθμης θα φτάσει τα 20 εκατοστά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μετά το 2050, αν οι κλιματικές εξελίξεις και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιδεινωθούν, δεκάδες πόλεις που σήμερα είναι σε φάση ταχείας ανάπτυξης δεν θα έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να αντιδράσουν στην άνοδο των υδάτων.

Η αύξηση θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς θεωρείται το αποδεκτό όριο από τη διεθνή κοινότητα, πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις γίνονται ανησυχητικά μεγάλες. Ηδη έχουμε ξεπεράσει τον ένα βαθμό και αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα κατά της υπερσυγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε και το όριο των δύο βαθμών πριν το 2050. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτού του είδους οι αλλαγές τείνουν να γίνουν μη αναστρέψιμες.

Η άνοδος των υδάτων, τονίζουν ακόμη οι επιστήμονες, δεν θα είναι ομοιόμορφη.

Πάνω από το 90% των παράκτιων πόλεων αναμένεται να αντιμετωπίσουν  άνοδο των υδάτων πάνω από 20 εκατοστά. Αυτή η άνοδος μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη δυναμική των ωκεανών, όπως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (στον Ατλαντικό) και στις νορβηγικές ακτές.

Αυτό όμως σε ένα σχετικά καλό σενάριο. Αν αντίθετα η αύξηση της θερμοκρασίας στη συνέχεια ξεφύγει από κάθε έλεγχο και φθάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100, η άνοδος των υδάτων θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 90 εκατοστά και σε αρκετές παράκτιες πόλεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,8 μέτρα.

Το κακό σενάριο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπει ότι η Νέα Υόρκη μπορεί να αντιμετωπίσει άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 1,09 έως 2,24 μέτρα, η Νέα Ορλεάνη 0,88 έως 2,01 μέτρα, το Λονδίνο 0,75 έως 1,82 μέτρα, το Αμβούργο 0,95 έως 1,95 μέτρα, η Μανίλα 0,92 έως 1,99 μέτρα, το Χονγκ Κονγκ 0,90 έως 1,90 μέτρα.

Η δημοσίευση της ομάδας των ερευνητών με επικεφαλής τη Σβετλάνα Γεβρέγιεβα του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας στο Λίβερπουλ γίνεται στη έγκυρη επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).