207
Εικόνα από το παρελθόν κινδυνεύουν να γίνουν οι παγετώνες στην Ανταρκτική | EPA/FELIPE TRUEBA

Η κλιματική αλλαγή «καίει» την Ανταρκτική: Στους 18,3 βαθμούς Κελσίου σκαρφάλωσε το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 18:47
Εικόνα από το παρελθόν κινδυνεύουν να γίνουν οι παγετώνες στην Ανταρκτική
|EPA/FELIPE TRUEBA

Η κλιματική αλλαγή «καίει» την Ανταρκτική: Στους 18,3 βαθμούς Κελσίου σκαρφάλωσε το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 18:47

Παλιότερα δεν θα συνδέαμε εύκολα στην ίδια πρόταση τις λέξεις «Ανταρκτική» και «ζέστη», αλλά σε εποχές κλιματικής αλλαγής ίσως πρέπει να αρχίσουμε να το κάνουμε και μάλιστα όλο και πιο συχνά.

Η Ανταρκτική γνώρισε χθες Πέμπτη την πιο ζεστή της ημέρα από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής.

Το μεσημέρι στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα, που βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που ανήκει στην Αργεντινή, η θερμοκρασία έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, πρόκειται για ρεκόρ από το 1961, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 17,5 βαθμούς. Είναι μια εντυπωσιακή διαφορά σχεδόν ενός βαθμού μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Η θερμοκρασία εξηγείται εν μέρει μόνο από τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έπαιξε και αυτήν  τον ρόλο της, αναφέρει ο Guardian. Όπως και αν έχουν πράγματα, το καμπανάκι είναι δυνατό.

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής που βρίσκεται κοντά στη Νότια Αμερική είναι εξάλλου ένα από τα τμήματα του πλανήτη όπου είναι πιο έντονη η υπερθέρμανση του πλανήτη. Σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην περιοχή δείχνουν ότι λιώνουν

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την ήπειρο (για την ακρίβεια νοτιότερα από τις 60 μοίρες γεωγραφικό πλάτος) είναι οι 19,8 βαθμοί που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 1982.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...