441
Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη Γενεύη | Reuters

Η Κίνα δεν ξεχνά και εκδικείται τη Wikimedia (με την ανοχή της Ρωσίας)

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 19:03
Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη Γενεύη
|Reuters

Η Κίνα δεν ξεχνά και εκδικείται τη Wikimedia (με την ανοχή της Ρωσίας)

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 19:03

Με ένα σμπάρο δυο τριγόνια για την Κίνα, με τα τριγόνια στην αναλογία αυτή να είναι τόσο η Wikimedia, όσο και οι ΗΠΑ.

Η κίνηση του Πεκίνου κατάφερε να εμποδίσει την Wikimedia, μητρική εταιρεία της Wikipedia, από το να αποκτήσει καθεστώς «παρατηρητή» σε μια υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με το επιχείρημα ότι διατηρεί «μια θυγατρική στην Ταϊβάν η οποία εξυπηρετεί στόχους που επιβουλεύονται την Κίνα».

Το βέτο – το οποίο τέθηκε και από τρεις άλλες χώρες, την Ρωσία, την Ιράν και το Πακιστάν – αφορά στο καθεστώς παρατηρητή για το Ίδρυμα Wikimedia στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WΙΡΟ) με έδρα τη Γενεύη και η χρήση του εξυπηρετεί τουλάχιστον δυο στόχους για το Πεκίνο.

Αφενός «εκδικείται» την «ελευθέρων δυτικών ηθών» Wikimedia (την οποία ούτως ή άλλως έχει μπλοκάρει από την Κίνα) και αφετέρου παίρνει την ρεβάνς και από τις ΗΠΑ, οι οποίες πέρυσι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου  να μην αναλάβει ο Κινέζος Τσεν Χου την ηγεσία του WIPO -τελικά εξελέγη ο Σινγκαπουριανός Ντάρεν Τανγκ, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

«Είναι πολύ εύκολο για ένα μέσο να αποκτήσει τίτλο παρατηρητή στο WΙΡΟ», δήλωσε ο Τζέιμς Πούλεϊ, δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό.

«Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Wikimedia συνέβη επειδή το μέσο κατηγορήθηκε για σχέσεις με την Ταϊβάν», πρόσθεσε.

«Η Κίνα φυσικά και είναι εξοργισμένη που οι ΗΠΑ κινήθηκαν εναντίον της (στην διαδικασία ανάδειξης του νέου επικεφαλής)», δήλωσε ο Γουέι Λέι, πρώην διευθυντής πληροφοριών του WΙΡΟ.

Πάντως, το Πεκίνο είχε… προλειάνει το έδαφος των διπλωματικών «εχθροπραξιών» από πέρσι, όταν χαρακτήρισε «όχι απλά άδικη, αλλά παράλογη» την επίθεση της Ουάσινγκτον στον Χου.

Η κίνηση του Πεκίνου, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποκαλύπτει επίσης την απόπειρα των κινεζικών Αρχών να διώξουν από το κινεζικό Διαδίκτυο τις «δυτικές φιλελεύθερες αξίες» επιβάλλοντας περισσότερο κρατικό έλεγχο επί των ιντερνετικών πληροφοριών.

Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, που ανήκει στη Wikimedia, έχει μπλοκαριστεί στην Κίνα από τον Μάιο του 2019 και η απαγόρευση πρόσβασης ισχύει για τις εκδόσεις της σε όλες τις γλώσσες, όπως επιβεβαίωσε το Ίδρυμα Wikimedia.

Σε πρώτη φάση είχε απαγορευθεί η κινεζική έκδοση της Wikipedia,  αλλά στη συνέχεια η αδυναμία πρόσβασης των χρηστών επεκτάθηκε καθολικά στις εκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας σε κάθε γλώσσα.

Το μπλόκο τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, ανέφερε τότε το Ίδρυμα Wikimedia.

Έτσι, η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» των Αρχών, οι οποίες επιτηρούν το Διαδίκτυο με «σιδηρά πειθαρχία».

Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ το 2019 είχε συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα.