Η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή. Τελικά αποφάσισε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των καταλήψεων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Η Κεραμέως άκουσε τη Διαμαντοπούλου: Μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες για τα σχολεία σε κατάληψη

«Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία» το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα ότι στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Για «κίνηση πανικού» της υπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Ολες οι χαμένες ώρες μαθημάτων από τις καταλήψεις θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υιοθετώντας, όπως φαίνεται, την εισήγηση που είχε διατυπώσει προ ημερών η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου (εδώ).

Το αν καθυστέρησε να πάρει αυτήν την απόφαση η κυρία Κεραμέως και άφησε έτσι το φαινόμενο των καταλήψεων να φουντώσει, απομένει να αποδειχτεί. Αλλωστε για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα πώς θα αποδεχτούν οι καθηγητές, και ιδίως η ΟΛΜΕ, το μέτρο για διδασκαλία στις γιορτές και τις αργίες.

Η κυρία Κεραμέως, σε δήλωσή της, ανέφερε τα εξής:

«Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

»Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

»Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

»Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση πανικού της Κεραμέως

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας, δεν πέρασε ασχολίαστη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σπεύσει να υιοθετήσει το κίνημα των κλειστών σχολείων. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «κίνηση πανικού» της κυρίας Κεραμέως, για «τιμωρία» των μαθητών και εκπαιδευτικών και βεβαίως για εκστρατεία δυσφήμισης των μαθητών από τα ΜΜΕ, τα οποία ως γνωστόν στην κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε για όλα.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν “πυγμής” απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που ξέρει να κάνει εξάλλου, όπως έχει αποδείξει.

Με δήλωσή της που μοίρασε στον Τύπο ενημερώνει ότι… διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και “τιμωρεί” (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις. Ως εκεί φτάνει η παιδαγωγική της αντίληψη. Ούτε φυσικά φαίνεται να την απασχολεί ότι με πρόσφατη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Οι μαθητές παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media, διεκδικούν ανοιχτά σχολεία σε συνθήκες υγειονομικώς ασφαλείς, με ολιγομελή τμήματα και κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα καθώς επεκτείνεται η πανδημία. Ήδη, οι αριθμοί των κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία προκαλούν δέος και ανησυχία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών που από την Άνοιξη, όπως αποκαλύφθηκε (παρά την επιχείρηση συσκότισης…) ζητούσαν μικρότερα τμήματα, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις. Και σήμερα, με αστυνομία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ομάδων “αγανακτισμένων” πολιτών (όπως έχει καταγγελθεί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικευμένο αυταρχισμό, δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες, μόνο θα διογκώνονται, σε βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης.

Καλούμε την υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της»