371
Ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης σε πρόσφατη φωτογραφία του μπροστά στη γαλανόλευκη | Twitter

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφορεί τον εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 14:23
Ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης σε πρόσφατη φωτογραφία του μπροστά στη γαλανόλευκη
|Twitter

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφορεί τον εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 14:23

Τον 97χρονο Ιάκωβο Τσούνη, τον εθνικό ευεργέτη που όπως έγινε πρόσφατα ευρύτερα γνωστό, δώρισε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στις Ενοπλες Δυνάμεις, θα παρασημοφορήσει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο Ιάκωβος Τσούνης δώρισε στις Ένοπλες δυνάμεις από την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας:

α) 60 αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ

β) πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ

γ) Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου

δ) Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης

ε) μεγάλη δωρεά που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

στ) συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελλόριζο

ζ) πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ

η) ανακαίνιση κλινικών 417 Νίμιτς κλπ.

Για τις πράξεις του αυτές, τού έχει απονεμηθεί ο Πολεμικός Σταυρός Γ τάξεως, ο Αστέρας Αξίας και Τιμής του υπουργείου Αμυνας, με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή,  ο χρυσός Λέων του αρχηγείου του ΝΑΤΟ κ.α.

Μωραΐτης στην καταγωγή, απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων, ο Ιάκωβος Τσούνης πλαστογράφησε την ταυτότητά του και σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησε στην Αλβανία στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής συνέχισε την αντιστασιακή δράση του. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Στη Ναυτιλία εισέρχεται το 1966  με 13 εμπορικά πλοία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

Ενδεικτικός του μεγαλείου της προσφοράς του στην πατρίδα, ο διάλογος που είχε με άλλον εφοπλιστή, όπως τον μετέφερε ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Εγώ έχω εκατομμύρια ευρώ και εσύ δισεκατομμύρια ευρώ. Και όμως! Είμαι πιο πλούσιος από σένα! Αν και μεγάλο μέρος της περιουσίας μου από τα εκατομμύρια την διαθέτω σε δωρεές για τις ανάγκες του κράτους, εμένα μου περισσεύουν. Ενώ εσύ έχεις δισ. ευρώ και… δεν σου φθάνουν! Ποιος είναι ο πιο πλούσιος από τους δύο μας λοιπόν;»

Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα, ο Ιάκωβος Τσούνης έλαβε το 2018 τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.

«Δεν κάνουμε τίποτε εμείς, όλα τα κάνατε εσείς», του είχε πει ο υπουργός Εθνικός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ το εγκώμιο για την προσφορά του στο Στράτευμα έπλεξε και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...