556
| CreativeProtagon

Η «κατάρα» των σκορπιών του Νείλου και το πολύτιμο δηλητήριό τους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 21:53
|CreativeProtagon

Η «κατάρα» των σκορπιών του Νείλου και το πολύτιμο δηλητήριό τους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 21:53

Αρχικά ξέσπασαν σφοδρές καταιγίδες ενώ στη συνέχεια οι πλημμυρισμένες κοινότητες καταλήφθηκαν από ορδές φονικών σκορπιών. Η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να περιγράφει μία από τις δέκα πληγές της Αιγύπτου σε βερσιόν «global warming», αναφέρει χαρακτηριστικά Corriere della Sera στο ρεπορτάζ της, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε όλα όσα έλαβαν χώρα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στη νότια επαρχία Ασουάν, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο φράγμα του Νείλου στην Αίγυπτο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι χειρότερες των τελευταίων πολλών ετών σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, άρχισαν να πλήττουν την ευρύτερη περιοχή το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής ενώ αμέσως μετά τα νερά από τις πλημμύρες που ακολούθησαν, άρχισαν να συμπαρασύρουν, μεταξύ όλων των άλλων, και πάμπολλους σκορπιούς έξω από τις φωλιές τους.

Εως το βράδυ της ίδιας ημέρας τουλάχιστον 503 άνθρωποι, κάτοικοι ορεινών χωριών που πλημμύρισαν, αναγκάστηκαν παρά τις άκρως αντίξοες καιρικές συνθήκες, να μεταβούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, φέροντας δήγματα σκορπιών του είδους «Androctonus crassicauda» που εντοπίζεται ευρέως στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Αρχικά οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως οι σκορπιοί που άθελά τους βρέθηκαν στα λημέρια των ανθρώπων, είχαν αφαιρέσει ήδη με τα τσιμπήματά τους τρεις ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο στη συνέχεια την είδηση περί θανάτων από δήγματα σκορπιών διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως τα θύματα ήταν τελικά στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία.

Παρότι η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και αγροκτήματα, παρότι πλημμύρισαν δρόμοι και έκλεισαν σχολεία, παρότι διακόπηκε ακόμη και η κυκλοφορία στον Νείλο, περισσότερο την προσοχή των διεθνών μέσων τράβηξε η επέλαση των σκορπιών, η οποία, ωστόσο, ανησύχησε και τις αιγυπτιακές αρχές.

Αμέσως ανακλήθηκαν άδειες γιατρών και τα νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, σημειώνοντας πως υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες δόσεις αντιδότου για το δηλητήριο του σκορπιού, περισσότερες από 3.000 μόνο στην περιφέρεια του Ασουάν. Επιπλέον δόσεις εστάλησαν επίσης σε κέντρα υγείας κοινοτήτων κοντά σε ερήμους και βουνά.

Οσον αφορά τους φονικούς εισβολείς ήταν εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, κιτρινωποί σκορπιοί μήκους δέκα εκατοστών και με έως έξι ζευγάρια μάτια και μια ουρά γεμάτη δηλητήριο τόσο τοξικό που μπορεί να σκοτώσει ένα μικρό παιδί.

Ομως και οι ενήλικες κινδυνεύουν να πεθάνουν από το τσίμπημα του «ανδροκτόνου» σκορπιού (αναλόγως με το βάρος και την κατάσταση της υγείας τους) εάν δεν λάβουν εγκαίρως το κατάλληλο αντίδοτο, με την προσβολή του οργανισμού από το δηλητήριο να εκδηλώνεται με διάρροια, εμετούς, τρέμουλο, αλλοίωση της όρασης, ιλίγγους και επιβράδυνση της αναπνοής. «Δεν είναι τυχαίο ότι η θεά Σερκέτ, που λατρευόταν στην αρχαία Αίγυπτο ως προστάτιδα των Φαραώ και είχε έμβλημά της τον σκορπιό, ήταν γνωστή ως αυτή που προκαλεί ασφυξία αλλά και ως αυτή που δίνει πνοή», αναφέρει σχετικά η Corriere della Sera.

Ωστόσο στην πραγματικότητα οι σκορπιοί του είδους «Androctonus crassicauda» αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας των κατοίκων της επαρχίας Ασουάν, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα μικρά αραχνοειδή αρθρόποδα είναι πιο δραστήρια και περιφέρονται στους δρόμους, κρύβονται κάτω από πέτρες ή σε ρωγμές κτιρίων, φωλιάζουν μέσα σε παπούτσια. Κάθε χρόνο στη ευρύτερη περιοχή καταγράφονται δεκάδες δήγματα και όλοι οι ντόπιοι γνωρίζουν πως εάν τσιμπηθούν, αρκούν μια δόση αντιδότου και λίγες ημέρες ξεκούρασης για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Σταγόνα από… χρυσάφι

Αρκετοί είναι επίσης είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο πολύτιμο είναι για την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπειών το δηλητήριο των σκορπιών. Οι πιο θαρραλέοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κυνήγι τους, έχοντας κατά νου πως μόλις ένα γραμμάριο δηλητήριο για τη συγκέντρωση των οποίων απαιτείται η «άμελξη» έως 3.000 σκορπιών, μπορεί να εξαχθεί έναντι 8.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...