738
Μητσοτάκης και Ζάεφ πρόσωπο με πρόσωπο με φόντο την Ακρόπολη. Οι φωνές για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν σιγήσει | Δελτίο Τύπου/ Pool/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η «καλή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών στο γεύμα Μητσοτάκη – Ζάεφ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 15:25
Μητσοτάκης και Ζάεφ πρόσωπο με πρόσωπο με φόντο την Ακρόπολη. Οι φωνές για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν σιγήσει
|Δελτίο Τύπου/ Pool/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η «καλή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών στο γεύμα Μητσοτάκη – Ζάεφ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 15:25

Ο θόρυβος της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν ακούγεται πια. Τα συλλαλητήρια με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της ΝΔ και οι λεονταρισμοί τους έχουν πια ξεχαστεί. Τώρα ο Ζόραν Ζάεφ γίνεται δεκτός στην Αθήνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως φίλος —άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση μόλις κατέθεσε στη Βουλή τρία νομοσχέδια «ουρές» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Τετάρτη λοιπόν ήταν η ημέρα που ο πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός ακολούθησε τη real politik —άλλωστε οι γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή έχουν αλλάξει δραματικά και ο ίδιος είχε προειδοποιήσει, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι εφόσον ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Ο Ζάεφ είναι ένας φίλος της Αθήνας και του κ. Μητσοτάκη.

Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης που αναπτύσσει η Ελλάδα με τη χώρα που ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία ήταν το γεύμα προς τιμήν του Zόραν Ζάεφ το οποίο παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επ’ ευκαιρία της έλευσης του ομολόγου του  στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δύο και πλέον χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, η οποία είχε συναντήσει εμπόδια κυρίως λόγω της άρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά ο γάλλος πρόεδρος είναι και αυτός πολύ φίλος του κ. Μητσοτάκη τελευταία.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μαξίμου, ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε στον κ. Μητσοτάκη την καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ειρωνεία, αλλά έτσι είναι. Η Αθήνα περιμένει από τα Σκοπιά να τηρήσουν τα όσα συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Είχε προηγηθεί «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ.

«Αφού ανέβηκε στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, αφού φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει “δουλειές” με τη Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον “μακεδονομάχο”, σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει “βορειομακεδονομάχος” και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη», σχολίασε σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος σε συνεντεύξεις του στο Εuronews και την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «καλωσορίζει» τον κ. Μητσοτάκη «στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και τον ευχαριστεί «που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών».

«Περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ», συνεχίζει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που καταλήγει:

«Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε κάτι έχει συνέπεια, επιβεβαιώνει καθημερινά στους έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα».

«Θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ της κωλοτούμπας»

Η χρήση (ξανά) του όρου «πολιτικός απατεώνας» από τον ΣΥΡΙΖΑ (η προηγούμενη φορά ήταν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που απάντησε σε αντίστοιχα οξύ ύφος.

Εχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που έβαλαν τη λέξη «kolotumba» στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο με όσα απίθανα υπόσχονταν και όσα έκαναν, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, που συνεχίζει:

«Τι να θυμίσουμε; Το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, τη “Σεισάχθεια”, το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα-παρωδία; Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να τα ξεχάσουν, οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν!».

Για μία ακόμη φορά, επαναλαμβάνεται ότι η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί.

Παράλληλα, όμως, είχε δηλώσει εξαρχής ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί, δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς, κυρωμένες συμφωνίες.

«Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό τον ρόλο θα τον ενισχύσει με κινήσεις σε κάθε κατεύθυνση, σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Και θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το brand της Μακεδονίας μας. Οσο για το brand της πολιτικής απάτης, το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να του το πάρει κανείς», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...