353
Χιονισμένο το Βερολίνο στις 3 Ιανουαρίου, καιρός συνηθισμένο για την εποχή | REUTERS/Hannibal Hanschke

Η κακοκαιρία «Αχμέτ» ξαφνιάζει τους Γερμανούς πιο πολύ για το όνομά της

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 20:44
Χιονισμένο το Βερολίνο στις 3 Ιανουαρίου, καιρός συνηθισμένο για την εποχή
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Η κακοκαιρία «Αχμέτ» ξαφνιάζει τους Γερμανούς πιο πολύ για το όνομά της

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 20:44

Το 2021 άρχισε στη Γερμανία με γενικά κακό καιρό, βροχές και λίγα χιόνια, αν και αυτό είναι αναμενόμενο για την εποχή. Προ ημερών ήλθε και η πρώτη κακοκαιρία του έτους, αυτό όμως που είναι ασυνήθιστο δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά πώς τη βάφτισαν οι μετεωρολόγοι: «Αχμέτ».

Είναι μια στροφή από τα γερμανικά ονόματα που δίνονται συνήθως, όπως «Γκρέτα», «Ερμίνε», «Λίζα», «Ινγκε».

Η ιδέα ανήκει στην ένωση δημοσιογράφων NDM η οποία έχει στόχο την προώθηση μιας διαπολιτισμικής δημοσιογραφίας. Η NDM ανέλαβε, όπως επισημαίνει ο Monde, μια πρωτοβουλία να αλλάξει κάπως το δελτίο καιρού.

Ζούμε σε μια χώρα μεταναστών, εξηγεί το σκεπτικό της η ένωση, αλλά τα κύματα κακοκαιρίας έχουν μόνο γερμανικά ονόματα. Ετσι αποφάσισε να αγοράσει από τη γερμανική ΕΜΥ το δικαίωμα να ονομάσει τις 14 πρώτες καταιγίδες του 2021.

Τα «βαφτίσια» στις καταιγίδες και τις κακοκαιρίες άρχισαν από το 1954 στη Γερμανία, με την αντιγραφή της τακτικής των ΗΠΑ που έδιναν ονόματα σε κυκλώνες που χτυπούσαν τα εδάφη τους. Στη Γερμανία, τα χαμηλά βαρομετρικά έπαιρναν γυναικεία και οι αντικυκλώνες ανδρικά ονόματα. Αυτό άλλαξε το 1998 για την αποφυγή διακρίσεων, οπότε οι αντικυκλώνες παίρνουν ανδρικά ονόματα τις μονές χρονιές και γυναικεία τις ζυγές.

Από το 2002 τα «βαφτίσια» γίνονται με το αζημίωτο. Ενα χαμηλό βαρομετρικό κοστίζει 240 ευρώ και ο αντικυκλώνας 340 ευρώ, μια διαφορά που εξηγείται από το πόσο συνηθισμένο είναι κάθε φαινόμενο. Στη Γερμανία καταγράφονται κάθε χρόνο περί τα 150 χαμηλά αλλά μόνο 50 αντικυκλώνες.

Με αυτά τα δεδομένα, η ένωση NDM, αφού συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσό, έδωσε ονόματα σε 14 φαινόμενα, όπως Αχμέτ, Μπάρτος, Κεμάλ, Δημήτριος, Εχράν, Φλάβιου, Γκόραν, Χακίμ, Γιουσούφ, αλλά και τα γυναικεία Ντράγκιτσα και Τσάνα.

Η NDM θέλει επίσης να δείξει ότι στη δημοσιογραφία στη Γερμανία υποεκπροσωπούνται οι μειονότητες, καθώς στον κλάδο μόνο το 5% με 10% έχουν καταγωγή από οικογένειες μεταναστών, έναντι του 26% στο σύνολο των κατοίκων της Γερμανίας.

Η αντίρρηση ήλθε – όπως ίσως ήταν αναμενόμενο – από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία σάρκασε την επιλογή ξενικών (για τους Γερμανούς) ονομάτων. «Ξεχνούν στην NDM ότι από το 2015 σαρώνουν τη χώρα οι κυκλώνες Αχμέτ και Γκόραν», ανέφερε το κόμμα, υπονοώντας το μεγάλο κύμα εισόδου μεταναστών των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...