615
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου | orthodoxianewsagency

Η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανάσταση στις… 26 Μαΐου!

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 19:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2020, 21:02
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου
|orthodoxianewsagency

Η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανάσταση στις… 26 Μαΐου!

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 19:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2020, 21:02

Ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, ήταν το βασικό αντικείμενο της τακτικής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Απρίλιο, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης (κατά το πρότυπο των συσκέψεων στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό).

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε oι ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και οι θείες λειτουργίες, να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Είναι μια ιστορική απόφαση της ιεραρχίας που δείχνει ότι έστω και με μια μικρή καθυστέρηση αντιλήφθηκε την κρισιμότητα των στιγμών και των ημερών, καθώς η χώρα μας κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία της Covid-19 και να σώσει ανθρώπινες ζωές.

«Με πολύ πόνο και “αίμα καρδιάς” κυριολεκτικά την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία» ανέφερε η ΔΙΣ.

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΔΙΣ, η οποία κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν σπίτια τους.

«Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: “Εκτενέστερον προσεύχεσθε” στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού. Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω “κεκλεισμένων των θυρών”, όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ “της του κόσμου ζωής και σωτηρίας”, των “εν ασθενείαις κατακειμένων”, των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία.

Τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν επίσης να καταβάλουν ως δωρεά έναν μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι ιεράρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έφθασε στο Συνοδικό Μέγαρο για την έναρξη της τηλεδιάσκεψης στις 16: 50, συνοδευόμενος από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Φιλόθεο.

«Είναι μια πρωτόγνωρη συνεδρίαση αυτή η σημερινή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους ιεράρχες.

Η πρόταση προς την κυβέρνηση ήταν  να επιτραπεί τη Μεγάλη Εβδομάδα η θεία λειτουργία σε όλες τις εκκλησίες, κεκλεισμένων των θυρών με ιερέα και ψάλτη.

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγηση του o Aρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απολύτως την ελληνική Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, από το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων και μετά, οι ακολουθίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

 «Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στους ιερούς ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός. Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Μέχρι τις 11 Απριλίου, οι ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών – υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...