604
Η πινακίδα της GS στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης | Jackson/File Photo

Η Goldman Sachs έκλεινε συμφωνίες με δέλεαρ… ιερόδουλες και ακριβά ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 18:13
Η πινακίδα της GS στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
|Jackson/File Photo

Η Goldman Sachs έκλεινε συμφωνίες με δέλεαρ… ιερόδουλες και ακριβά ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 18:13

Οχι ότι δεν έχει ξαναγίνει. Οχι ότι δεν θα ξαναγίνει ή ότι εκπλαγήκαμε όταν το διαβάσαμε. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, το θέμα παραμένει σοβαρό.

Η Goldman Sachs φέρεται να πλήρωσε για τις υπηρεσίες ιερόδουλων, για επαγγελματικά ταξίδια και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, επιχειρώντας να κερδίσει συμφωνίες από την Επενδυτική Αρχή της Λιβύης (Libyan Investment Authority – LIA), όπως μετέδωσε ο Guardian.

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός εκμεταλλεύτηκε την LIA και τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη της κινούνται και οδήγησε τους αξιωματούχους της σε ζημίες που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Και, προφανώς, αυτό έγινε μέσα από επενδύσεις που τους έπεισε να κάνουν. Αυτό υποστήριξαν οι δικηγόροι της LIA κατά την πρώτη μέρα της δίκης που άρχισε τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Στέλεχος της Goldman ανέφερε, σε e-mail του το 2008 το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, πως η LIA δεν είχε καθόλου εμπειρία. Μία άλλη σημείωση από αντιπρόεδρο της τράπεζας αναφέρει πως «μόλις παρουσιάσατε προσφορά για δομημένα δάνεια υψηλής μόχλευσης σε κάποιον που ζει στη μέση της ερήμου με τις καμήλες του». Οπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα δεν οδεύουν όπως θα ήθελε η Goldman…

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση της LIA εναντίον της Goldman βασίζεται στο ότι η Goldman εκμεταλλεύτηκε την στενή της σχέση με εργαζόμενους της LIA για να πουλήσει επενδύσεις υψηλότατου ρίσκου. Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών σταμάτησε να είναι… αγαστή το 2008, όταν τα παράγωγα που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τραπεζικές μετοχές προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στη LIA. Oι δικηγόροι της Goldman αναφέρουν πως οι αξιώσεις της LIA είναι “ασυνήθιστες και φιλόδοξες”, ενώ τόνισαν πως η εταιρεία διάλεξε τις μετοχές αυτές μετά από μήνες έρευνας. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλευρά της Λιβύης αξιώνει τώρα αποζημίωση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οπως υποστήριξε η LIA, η Goldman είχε καταβάλει 36.000 δολάρια στον Χαϊτέμ Ζαρτί, αδελφό του Μουσταφά Ζαρτί, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της LIA, προκειμένου να επηρεάσει τις αποφάσεις του επενδυτικού ταμείου

Ουσιαστικά, η Λιβύη ζητά αποζημίωση γιατί η κορυφαία τράπεζα της Wall Street ενθάρρυνε το κρατικό ταμείο της χώρας να επενδύσει σε συγκεκριμένες επενδυτικές επιλογές. Και για να γίνει αυτό έγιναν τα παρακάτω:

Ο Γιουσούφ Καμπάι, πρώην στέλεχος της Goldman φέρεται να είχε πάρει εντολή «να παραμείνει αρκετό καιρό στην Τρίπολη της Λιβύης». Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο του Λονδίνου που εκδικάζεται η υπόθεση, τα στελέχη της Goldman του είπαν πως «είναι σημαντικό να» μείνει «πάρα πολύ κοντά στους πελάτες». Κι αυτό έπρεπε να γίνεται «σε καθημερινή βάση». Γιατί; Για να τους «διδάξει, να τους εκπαιδεύσει και να τους κερδίσει την εμπιστοσύνη». Κι αυτό απαιτούσε οικειότητα. Μεγάλη οικειότητα. Ακόμη και να δειπνεί μαζί τους, ακόμη και να φροντίζει για την… ικανοποίησή τους.

Οπως υποστήριξε η LIA, η Goldman είχε καταβάλει 36.000 δολάρια στον Χαϊτέμ Ζαρτί, αδελφό του Μουσταφά Ζαρτί, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της LIA, προκειμένου να επηρεάσει τις αποφάσεις του επενδυτικού ταμείου. Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από την LIA: «Ο Καμπάι πήγε αρκετές φορές με τον Χαϊτέμ Ζαρτί διακοπές στο Μαρόκο. Ο Καμπάι τον πήρε επίσης στο Ντουμπάι για ένα συνέδριο, με εισιτήρια business class και διαμονή πέντε αστέρων που κάλυψε η Goldman Sachs. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ο Καμπάι προχώρησε τόσο ώστε να εξασφαλίσει δύο ιερόδουλες για να τους διασκεδάσουν το ένα βράδυ». Η LIA υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρακτική «υπήρξε και ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει πως η πρακτική επηρέασε την απόφαση της LIA να αρχίσει τις συναλλαγές. «Οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία και θα συνεχίσουμε να τους αντικρούουμε», ανέφερε.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται. Το ίδιο και η αγωνία για τα μεγαλοστελέχη του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...