448
Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου: η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην κεφαλή της πορείας υπέρ του κλίματος | REUTERS/Johanna Geron

Η Γκρέτα πορεύτηκε στις Βρυξέλλες «θερμότερη από το κλίμα»! [video]

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 19:24
Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου: η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην κεφαλή της πορείας υπέρ του κλίματος
|REUTERS/Johanna Geron

Η Γκρέτα πορεύτηκε στις Βρυξέλλες «θερμότερη από το κλίμα»! [video]

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 19:24

«Είμαστε θερμότεροι από το κλίμα!»

Το παραπάνω σύνθημα των ομοϊδεατών και συνομηλίκων της Γκρέτας Τούνμπεργκ δόνησε τις Βρυξέλλες όπου έλαβε χώρα την Παρασκευή 6 Μαρτίου η σχετική διαδήλωση της οργάνωσης Youth for Climate.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ, έγινε μία ζωντανή πορεία, από συνεπαρμένο νεαρόσκοσμο που σε κάθε εποχή έχει το ατίμητο ηλικιακό προνόμιο να συνδυάζει τη δροσιά με τη ζέση.

Φυσικά, η Γκρέτα παρέστη και συμπορεύτηκε με αυτούς τους τρεις χιλιάδες ενθουσιώδεις φίλους της.

Και η ελληνική σημαία στα χέρια των πιτισρικάδων οικολόγων (REUTERS/Johanna Geron)

Η νεαρή σουηδέζα ακτιβίστρια προσερχόμενη στον τόπο της συυγκέντρωσης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά στάθηκε στην κορυφή της πορείας κρατώντας το διάσημο πανό της με το σύνθημα «Skolstrejk för klimatet», το οποίο σημαίνει «σχολική απεργία υπέρ του κλίματος».

Οι φωτογράφοι χάρηκαν από τα πολλά ενσταντανέ που τράβηξαν υπό αδιάκοπη βροχή, με θέμα ένα κορίτσι ντυμένο με μοβ αδιάβροχο και λευκό σκούφο. Και, όπως συμβαίνει συνήθως, ορισμένοι «περίεργοι» χάρηκαν αναλόγως βλέποντας από κοντά ένα τόσο προβεβλημένο από τα διεθνή media πρόσωπο.

Η Γκρέτα πορεύεται για τη σωτηρία του κλίματος στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (REUTERS/Johanna Geron)

Στη διαδήλωση συμμετείχαν οργανώσεις όπως οι Greenpeace και WWF και νεαροί Βέλγοι, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι… συνταξιούχοι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλακάτ με μηνύματα του στιλ «Αυτή είναι τώρα η τελευταία ελπίδα μας», «Χωρίς φύση δεν υπάρχει μέλλον» κ.λπ.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε δύο ημέρες έπειτα την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βάσει του οποίου η ΕΕ δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 – έναν στόχο που επέκρινε η Γκρέτα.

Η Γκρέτα σε αναμνηστικό ενσταντανέ μαζί με τις φίλες και υποστηρίκτριές της (REUTERS/Johanna Geron)

Κατά τους διοργανωτές της βρυξελλιώτικης διαδήλωσης, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ «δεν επαρκούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «πρέπει επιτέλους να δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει μάχη για το μέλλον μας».

Δείτε ένα βίντεο από τη διαδήλωση των Βρυξελλών με επικεφαλής την Γκρέτα:

Live at: European strike with Greta Thunberg and youth activists from 25 contries. ?

Geplaatst door Youth For Climate op Vrijdag 6 maart 2020

 

Μετά το πέρας της επιτυχημένης διαδήλωσης η Γκρέτα έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι επαίσχυντο που βρισκόμαστε ακόμη εδώ, είναι επαίσχυντο να αδιαφορούν επί μακρόν για την κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση».

Οι δε νέοι που πορεύτηκαν μαζί της δεν έκρυψαν την αγάπη τους για αυτήν: «Διαδηλώνω για το κλίμα εδώ και έναν χρόνο» δήλωσε ένας 15χρονος διαδηλωτής, και υπογράμμισε ότι «η Γκρέτα είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στο κίνημά μας, και η παρουσία της εδώ προσδίδει σημασία στη διαδήλωσή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...