690
Ο Αλέν ήταν ο μοιραίος παίκτης για τον Ολυμπιακό | REUTERS/Molly Darlington

Η «γκάφα» του Αλέν, η… μασχάλη του Ελ Αραμπί και το τρελό όνειρο του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 7 Αυγούστου 2020, 13:23
Ο Αλέν ήταν ο μοιραίος παίκτης για τον Ολυμπιακό
|REUTERS/Molly Darlington

Η «γκάφα» του Αλέν, η… μασχάλη του Ελ Αραμπί και το τρελό όνειρο του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 7 Αυγούστου 2020, 13:23

Το 2017, στο συναπάντημα με την Μπεσίκτας, ήταν ο Λεάλι. Παλαιότερα, ο Κοστάντσο. Ακόμη πιο παλιά, σε ένα ματς με τη Γιουβέντους, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. «Γκάφες» των γκολκίπερ του έχει πληρώσει αρκετές ο Ολυμπιακός στα Κύπελλα Ευρώπης. Αλλά η χθεσινή (Πέμπτη) του Μπόμπι Αλέν, στο «Μολινό» του Γουλβερχάμπτον, έμοιαζε σκηνοθετημένη από την κακή του τύχη.

Ενα ατύχημα του βασικού του τερματοφύλακα, Ζοσέ Σα, στην προπόνηση τοποθέτησε κάτω από τα δοκάρια του τον άπειρο αναπληρωματικό του. Το πιο κρίσιμο εφετινό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» θα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό του 28χρονου Γάλλου, που πριν από μερικές μέρες… ετοίμαζε βαλίτσες, μάλλον για την Κύπρο (ΑΠΟΕΛ). «Σκουριασμένος» από την αγωνιστική απραξία (είχε παίξει σε μόλις επτά ματς) και αγχωμένος από τις τεράστιες προσδοκίες που τον ξεπερνούσαν (η Ντιζόν ήταν το «πικ» της καριέρας του πριν έρθει στην Ελλάδα), ο Αλέν δεν άργησε να δικαιώσει όσους είχαν ερμηνεύσει την απουσία του Σα ως οιωνό αποκλεισμού.

Μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα με τη Γουλβς, αντί να διώξει την μπάλα «με τη μια» σε ένα (κακό) γύρισμα του Μπα, επέλεξε να την κοντρολάρει και να… παραβγεί στο τρέξιμο με τον ταχύτατο Ποντένσε. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού τον πρόλαβε, και τότε ο Αλέν έκανε το δεύτερο μοιραίο λάθος: πρόσφερε στην αγγλική ομάδα ένα πέναλτι που έπρεπε να έχει αποφύγει, καθώς ο αντίπαλός του βρισκόταν με πλάτη προς την εστία, δίπλα στη γραμμή του άουτ. Ο Χιμένες το μετέτρεψε σε γκολ – αυτό που, τελικά, έκρινε την πρόκριση.

Το νέο καθεστώς με τα οφ-σάιντ, τα οποία, πλέον, μετριούνται με ακρίβεια χιλιοστού, στέρησε από τον Ολυμπιακό την ισοφάριση – και από τον Αλέν, την ευκαιρία να εξιλεωθεί. Στο 28′ ο Καμαρά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Γουλβς, όμως το ηλεκτρονικό μάτι του VAR συνέλαβε σε αντικανονική θέση… τον ώμο του Ελ Αραμπί. Στο ημίχρονο, κιόλας, ο αγγλικός σύλλογος «ευχαρίστησε», μέσω Twitter, τη νέα τεχνολογία που τον γλίτωσε από περιπέτειες. Λες και ήξερε τι θα ακολουθούσε. Σε δυο φάσεις που μύριζαν πέναλτι (σπρώξιμο του Ελ Αραμπί και ανατροπή του Τσιμίκα), ο VAR… σφύριζε αδιάφορα.

Εξι μήνες μετά την επική του πρόκριση επί της Αρσεναλ ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο «Νησί» με στόχο την πρόκριση στους «οκτώ» ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια. Δεν τα κατάφερε. Σε αυτή τη διπλή αναμέτρησή του με τους «Λύκους», όπου όλα κρίθηκαν στις «λεπτομέρειες», καμία από αυτές δεν τον ευνόησε. Στο Final-8 της Γερμανίας, πιθανότατα, δεν θα έφτανε πιο μακριά. Οι επόμενοί του αντίπαλοι θα ήταν η Σεβίλλη και, στη συνέχεια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί, όμως, και να έφτανε. Σε μονά νοκ-άουτ παιχνίδια, τίποτα δεν είναι απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, δικαιούται να ισχυρίζεται πως άξιζε αυτήν την ευκαιρία.

Χάθηκε κι αυτή «στο τσακ». Οπως πολλές προηγούμενες. Αλλά, η μεγάλη εικόνα είναι οτι ο Ολυμπιακός όλο και πλησιάζει προς το «τρελό» του όνειρο. Επί δεκαετίες ολόκληρες, πάντοτε επέστρεφε ταπεινωμένος από τα ταξίδια του στην Αγγλία. Από το 2015 κι έπειτα, όχι πια. Στις πέντε τελευταίες επισκέψεις του ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός. Νίκησε δύο φορές την Αρσεναλ (2-3 επί Μάρκο Σίλβα και 1-2 επί Πέδρο Μαρτίνς), έφερε μια ισοπαλία (1-1 με την Μπέρνλι) και ηττήθηκε μόνο δυο φορές (4-2 από την Τότεναμ και 1-0 από τη Γουλβς). Χθες στο «Μολινό» ολοκλήρωσε τον αγώνα του απέναντι στην 7η καλύτερη ομάδα της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ με κατοχή μπάλας 62% και 16 τελικές προσπάθειες για γκολ.

Οι «Λύκοι» δεν… δάγκωσαν μόνον τον Ολυμπιακό. Η Ελλάδα έπεσε στη 17η θέση του ranking της UEFA, που σημαίνει οτι από τη σεζόν 2021-2022 το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπείται στα Κύπελλα Ευρώπης με τέσσερις ομάδες, αντί για πέντε. Μια στο Champions League, όπου η πρωταθλήτρια της χώρας θα αρχίζει το ταξίδι της από τον 2ο προκριματικό γύρο, και τρεις στη νέα διοργάνωση, το Europa Conference League. Μάλιστα, εάν την προσεχή Τρίτη η Βασιλεία δεν ηττηθεί από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Ελλάδα θα πέσει στη 18η θέση της κατάταξης. Που σημαίνει, οτι ο πρωταθλητής μας θα παίζει άλλον έναν προκριματικό γύρο στο Champions League.

Η συνέχεια στο Europa League

Προημιτελικοί
Δευτέρα 10/8
Ιντερ – Λεβερκούζεν (22:00)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κοπεγχάγη (22:00)

Τρίτη 11/8
Γουλβς – Σεβίλλη (22:00)
Σαχτάρ Ντόνετσκ – Βασιλεία (22:00)

Ημιτελικοί (16-17/8)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κοπεγχάγη / Γουλβς – Σεβίλλη
Ιντερ – Λεβερκούζεν / Σαχτάρ Ντόνετσκ – Βασιλεία

Τελικός (21/8)

Ολοι οι αγώνες του Final-8 θα διεξαχθούν στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...