500
Ο Μπρούνο Καλ, διευθυντής της BND | CreativeProtagon / EPA/HAYOUNG JEON

Η γερμανική μυστική υπηρεσία άνοιξε λογαριασμό στο Ιnstagram

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 21:39
Ο Μπρούνο Καλ, διευθυντής της BND
|CreativeProtagon / EPA/HAYOUNG JEON

Η γερμανική μυστική υπηρεσία άνοιξε λογαριασμό στο Ιnstagram

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 21:39

«Ενας σύγχρονος εργοδότης πρέπει να είναι παρών και εκεί όπου βρίσκονται εν δυνάμει υποψήφιοι εργαζόμενοι». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο μήνες ο Μπρούνο Καλ την απόφαση της BND, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας που ο ίδιος διευθύνει, να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Instagram, με στόχο να εξοικειωθεί η γερμανική νεολαία με το σημαντικό έργο που επιτελούν κατ΄αυτόν οι γερμανοί 007.

Κατά πόσο θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα η εν λόγω πρωτοβουλία θα φανεί στο μέλλον, ωστόσο είναι δεδομένο, αναφέρει ο Πάολο Λέπρι της Corriere della Sera, πως η BND δεν επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της νεολαίας μέσω της ανάρτησης εντυπωσιακών φωτογραφιών. Οι επιτελείς της BND στοχεύουν περισσότερo στη σοβαρότητα και στην ορθότητα παρά στον εντυπωσιασμό, μας πληροφορεί ο ιταλός δημοσιογράφος, προσόντα που στερούνταν, για παράδειγμα, τα στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BvF), δηλαδή της  υπηρεσίας για τις εσωτερικές υποθέσεις στη χώρα, αποστολή της οποίας είναι να προασπίζεται τις δημοκρατικές αρχές και τους θεσμούς του κράτους δικαίου. 

Η BvF «είχε την ατυχία να διευθύνεται από το 2012 έως το 2018 από το γεράκι και πολέμιο της Μέρκελ Χανς – Γκέοργκ Μάασεν o οποίος σύμφωνα με τη λογική θα έπρεπε να έχει ερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λέπρι, έχοντας στο μυαλό του τις επικρίσεις που δέχτηκε ο Γερμανός για τον τρόπο που χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις και κυρίως για τις σχέσεις του με το ακροδεξιό εθνικιστικό και λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).    

Σε αντίθεση με τον Μάασεν, ο Μπρούνο Καλ εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα τις δημοκρατικές αξίες. Πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, είχε εκφράσει ξεκάθαρα την ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο «αυταρχικά κράτη» να αποπειραθούν να «διευρύνουν την επιρροή τους στη σκιά της κρίσης του κορονοïού». Ανεξάρτητα από τον φυσιολογικό, έως έναν βαθμό, ανταγωνισμό μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (στη Γερμανία επιχειρεί και η MAD, η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας), οι απόψεις και οι εκτιμήσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την καγκελαρία και τον πολιτικό κόσμο.

Ο Μπρούνο Καλ γεννήθηκε στο Εσεν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πριν από 59 χρόνια, σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία, έχει ήδη διαγράψει μία εξαιρετική πορεία στη δημόσια διοίκηση, είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και έμπιστος συνεργάτης αλλά και φίλος του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Δεν θα μπορούσε, οπότε, να περάσει απαρατήρητη μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Süddeutsche Zeitung, στην οποία ο επικεφαλής της BND (ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μία πενταετία) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη διαρκή απειλή που αποτελεί η ισλαμιστική τρομοκρατία, ειδικά στην Αφρική. 

Κατά τη γνώμη του μόνον μέσω της «εδραίωσης των κρατικών δομών» μπορεί να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει «αποκεντρωτικό δίκτυο» τρομοκρατίας. Θεωρεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ευρώπη και η Δύση στο σύνολό της να συνδράμουν χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και η Νιγηρία, στις προσπάθειές τους είτε να ανακτήσουν τον έλεγχο σε περιοχές που κατέλαβαν οι τρομοκράτες ή, έστω, να τον διατηρήσουν όπου αυτό είναι ακόμα εφικτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...