497
Ο Ολαφ Σολτς (στην οθόνη) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (δεξιά) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Lisi Niesner

Γερμανία: Ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 200 δισ. ευρώ για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 19:29
Ο Ολαφ Σολτς (στην οθόνη) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (δεξιά) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Lisi Niesner

Γερμανία: Ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 200 δισ. ευρώ για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 19:29

Πακέτο βοήθειας 200 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μεταξύ μίας σειράς μέτρων με στόχο την προστασία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Οι τιμές πρέπει να μειωθούν», δήλωσε ο καγκελάριος. «Αυτή είναι σταθερή πεποίθησή μας και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί».

Η κυβέρνηση δημιουργεί μια «τεράστια προστατευτική ασπίδα» η οποία θα βοηθήσει τα νοικοκυριά, συνταξιούχους και εργαζόμενους, καθώς και «τα αρτοποιεία στη γωνία, τους εμπόρους ή και τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες που εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι πολύ ακριβά τώρα», να πληρώσουν τους λογαριασμούς, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο, ένα υψηλό 70 ετών, σύμφωνα με εκτίμηση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει πληγεί σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωθώντας, παράλληλα, τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας τους φόβους η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ευρωζώνης να «ξεμείνει» από αέριο, έγραψαν οι Financial Times.

Σε κοινή πρόβλεψη τους, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προέβλεψαν την Πέμπτη ότι η χώρα θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,4%.

Ο Σολτς είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» και συμπλήρωσε ότι το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα έδειξε ότι «δεν θα υπάρξουν παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε –βρισκόμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία μας», συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στόχευσε στην καταστροφή «όσων δημιούργησαν οι λαοί εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό, θα αντεπιτεθούμε».

Τα 200 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω νέου δανεισμού και θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), μιας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε το 2020 για να βοηθήσει εταιρείες που επλήγησαν από τα lockdown και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, όπως η Lufthansa.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να αποζημιωθούν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου ή οι τελικοί καταναλωτές, όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όταν δε θα μπορούν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε ιδιώτες πελάτες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε, δε, την κατάργηση ενός τέλους για τη χρήση φυσικού αερίου που είχε σχεδιαστεί προηγουμένως. Επέμεινε, ωστόσο, ότι οι συστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας παραμένουν.

Η ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συζητείται εδώ και καιρό στη Γερμανία, ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη για ορισμένους οικονομολόγους, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση των τιμών ενός προϊόντος το οποίο σε μεγάλο βαθμό εισάγεται θα απαιτούσε τεράστιες επιδοτήσεις, προσέθεσαν οι FT.

Ενα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να μεγενθύνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Κουτς του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η απόφση του Βερολίνου είναι «αποσταθεροποιητική και προβληματική για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. Για αυτούς είναι μία σκέτη αδικία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...