523
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια με τα στοιχεία της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:40
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια με τα στοιχεία της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:40

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τις ευθύνες της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της την Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, ρώτησε «αν υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Ο Πρωθυπουργός, είπε ακόμη η Φώφη Γεννηματά, «αναπαράγει σε κρίσιμες στιγμές το στερεότυπο του συγκεντρωτισμού και της αυταρχικής λειτουργίας» και τονίζει: «Όλα αυτά καλλιεργούν την καχυποψία, η οποία επιτείνεται και με νέες καταγγελίες για διπλά στοιχεία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας».

Την ώρα που «θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί, από την ίδια όχθη, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια».

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα “δύσκολα”. Προτιμά την “ασφάλεια” των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων», είπε στην παρέμβασή της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Υποστήριξε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε», ενώ πρόσθεσε ότι καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας. «Ανοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, στη θερινή ραστώνη και χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας με αποτέλεσμα το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη», υπογράμμισε.

Ειδικότερα για το ΕΣΥ, η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη ενίσχυσή του ούτε χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Διατύπωσε και πάλι ερωτήματα και ζήτησε απαντήσεις για την καταγραφή των κρουσμάτων και των υπολοίπων στοιχείων της πανδημίας.

Αναφορικά με το σήμερα και το άνοιγμα με ασφάλεια, η κυρία Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. «Έτσι διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία) μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε από την κυβέρνηση:

«Να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Στρατηγική που βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους ειδικούς επιστήμονες.

Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις , με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων.

Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για τον σωστό, αποτελεσματικό και χωρίς ταλαιπωρία εμβολιασμό του πληθυσμού, «με δωρεάν εμβόλιο όπως όλοι έχουμε τονίσει, και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό». «Εμείς, τα μέλη του Κοινοβουλίου να δώσουμε το παράδειγμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χωροταξικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική, καθώς υπογράμμισε ότι για τόσο σημαντικά ζητήματα γίνεται fast track νομοθέτηση με βροχή τροπολογιών.

«Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο που αποτυπώνει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. “Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί”. Αυτό είναι το “μότο” σας. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...