779
| SOOC

Η Γεννηματά καταγγέλλει τους «τυχοδιώκτες» και δηλώνει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 12:31
|SOOC

Η Γεννηματά καταγγέλλει τους «τυχοδιώκτες» και δηλώνει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 12:31

Υποτίθεται ότι την 3η Σεπτεμβρίου το Κίνημα Αλλαγής γιόρταζε. Ομως η 45η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν αποδείχτηκε γιορτή –τουναντίον αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και η αμφισβήτηση της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά λόγω του ασθενικού ποσοστού που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυρία Γεννηματά χρησιμοποίησε την ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση στη Λάρισα για να πει στους αμφισβητίες «να μην της κουνούν το δάχτυλο» και να κλείσει κάθε ζήτημα αποκατάστασης του ΠΑΣΟΚ και αυτοδιάλυσης του ΚΙΝΑΛ (εδώ).

Φαίνεται όμως ότι τα όσα σκληρά είπε την Τρίτη δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν οι συζητήσεις. Και έτσι την Πέμπτη, μέσω του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ, η κυρία Γεννηματά επανήλθε και έστειλε νέο μήνυμα στους αμφισβητίες της: το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και συνεπώς η συνέχιση του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί πολιτικό μονόδρομο είπε η πρόεδρος και των δύο σχημάτων.

«Καλή η νοσταλγία (…) αλλά με νοσταλγία δεν πάμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στον Παύλο Τσίμα η κυρία Γεννηματά, απαντώντας και σε δηλώσεις στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απήχηση στους εκλογείς της Κεντροαριστεράς ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κερδίσει την πίστη και την στήριξή τους.

Υπενθύμισε δε με νόημα ότι στις εκλογές του 2015 το ΠΑΣΟΚ (επί Βαγγέλη Βενιζέλου) κατέρρευσε κοντά στο τέσσερα τοις εκατό, ενώ δημοσκοπικά είχε διολισθήσει ακόμα και υπό το όριο του τρία τοις εκατό.

Αφησε δε να εννοηθεί πως προσδοκά επανεκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο συνέδριο, αναφέροντας με ότι προσδοκά από όλους τους συμμετέχοντες να ενεργήσουν στο πνεύμα και στο πλαίσιο που συμφωνηθεί σε προηγούμενα συνέδρια και έχει θέσει την Χαριλάου Τρικούπη στην «καρδιά» του ΚΙΝΑΛ.

«Να μην υπάρχει σύγχυση ή πισωγύρισμα», σημείωσε.

Αναφερόμενη σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεννηματά σχολίασε σκωπτικά ότι δεν βλέπει «προοδευτική συμμαχία» απέναντί της, αλλά «διάφορους γυρολόγους και τυχοδιώκτες».

Η κυρία Γεννηματά απέδωσε τις εκλογικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμα «καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου» και στον ταυτόχρονο πόλεμο που – όπως υποστήριξε – αντιμετώπισε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία. Εκτίμησε ότι με την πάροδο του χρόνου το ΚΙΝΑΛ θα ενισχυθεί και θα προκαλέσει πολύ μεγάλους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου και στην Πειραιώς.

Όσον αφορά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μετατοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο από την στιγμή που έχασε την εξουσία.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ, η κυρία Γεννηματά είπε:

Για την πρόταση της Λαγκάρντ για τα πλεονάσματα

«Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να είναι καν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Ως αντιπολίτευση είναι εξαφανισμένος. Και τι να πει; Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτός που συμφώνησε για τα υψηλά πλεονάσματα; Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεσμεύεται και ο ίδιος από τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και δεν διεκδικεί την αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και έρχεται η κα Λαγκάρντ να πει αυτό που εγώ προσωπικά και το Κίνημα Αλλαγής λέμε εδώ και δύο χρόνια. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ένα σχέδιο με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, ενώ πρέπει να γίνει το αντίθετο. Το ξέρω ότι δεν έχουν τη δύναμη για να το διαπραγματευτούν, διότι δεν έχουν σχέδιο για την κρίση και επειδή καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Το φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση με πολλά κόμματα να τη στηρίζουν, με ολοκληρωμένο σχέδιο, θα είχαμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε».

Για τη Μόρια 

«Κανένα φόβο δεν έχουμε καμία απόσταση δεν κρατάμε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εμείς έχουμε θέσεις και τεκμηριωμένες απόψεις. Αυτοί να πάρουν μέτρο για να μετρήσουν αποστάσεις. Θέλετε να μιλήσουμε για το προσφυγικό; Το 2017 πήγα στη Μόρια και έντρομη μίλησα για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί. Τα παιδιά βιάζονται και δεν ιδρώνει αυτί. Η αποσυμφόρηση των νησιών έπρεπε να γίνει εδώ και δύο χρόνια. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε γι’ αυτά με τη Μέρκελ και πήγε ο αρμόδιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη και είπε πόσο θετική εικόνα αποκόμισε. Είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουν. Τα ανήλικα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να φύγουν τώρα από το κολαστήριο».

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

«Είδαμε τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης. Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουμε το θέμα του ασύλου. Έχω κατηγορηθεί για πολλά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διαστρεβλώνονται οι θέσεις μας. Οι θέσεις μας ήταν σαφείς. Είπαμε φέρτε το νόμο Διαμαντοπούλου με νομοτεχνικές βελτιώσεις για να τον ψηφίσουμε. Είπαμε τι πρέπει να προστεθεί στην προηγούμενη διάταξη. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε την προληπτική αστυνόμευση των πανεπιστημίων, όπως στις πλατείες. Του είπα ότι είναι ακραία ιδεοληψία. Είχαμε προσωπική επικοινωνία και με την αρμόδια υπουργό. Οι μισοί βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να υιοθετηθεί η πρότασή μας από την υπουργό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...