282
H ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού επικαλείται λόγους συντήρησης του αγωγού Power of Siberia | REUTERS/Reuters

Η Gazprom διακόπτει και τη ροή αερίου προς την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 22:05
H ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού επικαλείται λόγους συντήρησης του αγωγού Power of Siberia
|REUTERS/Reuters

Η Gazprom διακόπτει και τη ροή αερίου προς την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 22:05

Η Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τις 22 ως τις 29 Σεπτεμβρίου θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι τέτοιες εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένες δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, βάσει και του συμβολαίου της με την κινεζική εταιρεία China National Petroleum Corporation (CNPC).

Πριν μερικές ημέρες οι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνία για αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύει η Μόσχα την Κίνα.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι οι πληρωμές δεν θα γίνονται σε δολάρια, στο εξής, αλλά στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών.

Οι αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ στέκονται, πάντως, στο γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε μερικές μόλις ημέρες μετά τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει το Πεκίνο από τη Μόσχα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι άκουσε «ερωτήσεις» για τον πόλεμο στην Ουκρανία από τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύρραξη, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

Στην ίδια σύνοδο, όπου βρέθηκαν μερικοί από τους στενότερους εταίρους του, ο ρώσος πρόεδρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει και μια αξιοσημείωτη δημόσια επίπληξη από τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ο οποίος είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πολέμους» και επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που του είχε ήδη μεταφέρει.

Αυτά το Σαββατοκύριακο. Δύο ημέρες αργότερα, ένας ακόμη συνομιλητής του Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν, μίλησε για την ανάγκη επίτευξης μίας ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση «της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...