294
Ο Μαρσέλ Πιντέ ήταν αγγελιαφόρος για τη γαλλική Αντίσταση. Εδώ με έναν άγνωστης ταυτότητας Μακί, όπως αποκαλούσαν τους γάλλους αντάρτεςααντάρτη |

Η Γαλλία τίμησε τον εξάχρονο ήρωά της στον αγώνα κατά των Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 17:25
Ο Μαρσέλ Πιντέ ήταν αγγελιαφόρος για τη γαλλική Αντίσταση. Εδώ με έναν άγνωστης ταυτότητας Μακί, όπως αποκαλούσαν τους γάλλους αντάρτεςααντάρτη
|

Η Γαλλία τίμησε τον εξάχρονο ήρωά της στον αγώνα κατά των Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 17:25

Η Γαλλία απέδωσε φόρο τιμής στον νεότερο αντιστασιακό στρατιώτη της στην επιμνημόσυνη τελετή για την κατάπαυση του πυρός στον ‘Α και στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέρος του πανεθνικού εορτασμού για την Ημέρα της Εκεχειρίας, που γιορτάζεται σε δεκάδες χώρες στις 11 Νοεμβρίου.

Σε μία ξεχωριστή τελετή, το όνομα του Μαρσέλ Πιντέ χαράχθηκε στο Μνημείο των Πεσόντων του πολέμου στη μικρή κοινότητα του Αιξ-συρ-Βιέν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Λιμόζ.

Ο Μαρσέλ ήταν αγγελιαφόρος για τον αντιστασιακό στρατό, που δημιουργήθηκε ως αντίδραση για την γερμανική κατοχή της Γαλλίας, αποφεύγοντας ή ξεγελώντας τους γερμανούς στρατιώτες ώστε να μεταφέρει τα μηνύματα που έκρυβε κάτω από την μπλούζα του.

Ο πατέρας του, Ουζέν Πιντέ, ήταν ο τοπικός επικεφαλής του «στρατού των σκιών», τον οποίον διοικούσε ο αυτοεξόριστος Σαρλ ντε Γκολ από το Λονδίνο. Στο σπίτι τους κατέφθαναν κωδικοποιημένα μηνύματα από την Αγγλία, τα οποία ο Μαρσέλ παρέδιδε, ενώ σε ένα διπλανό χωράφι κατέφθαναν πυρομαχικά και προμήθειες με ρίψεις από αέρος.

Ο Μαρσέλ πέθανε σε ηλικία μόλις έξι ετών στις 19 Αυγούστου του 1944, όταν διμοιρία αντιστασιακών έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή, για να πάρει μέρος σε μία σημαντική μάχη, καθώς οι Σύμμαχοι είχαν ήδη αρχίσει να απελευθερώνουν την Γαλλία.

Σε μία άτυχη στιγμή, ένα υποπολυβόλο κατά λάθος άνοιξε πυρ, χτυπώντας θανάσιμα τον Μαρσέλ, που για λίγο δεν πρόλαβε να δει την πατρίδα του ελεύθερη από τον γερμανικό ζυγό.

«Ο περαστικός κόσμος θα παρατηρήσει το όνομα του και την ηλικία του, ειδικότερα» δήλωσε στον Guardian ο Μαρκ Πιντέ, ένας συγγενής του Μαρσέλ.

Μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του, κατέφθασαν νέες προμήθειες, αλλά αυτήν την φορά τα αλεξίπτωτα που οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν ήταν μαύρα σε ένδειξη πένθους για τον μικρό ήρωα.

«Οι Βρετανοί ήξεραν πως ο μικρός Μαρσέλ είχε παίξει ουσιαστικό ρόλο. Τα αλεξίπτωτα ήταν ένα σημάδι για την οικογένεια» συμπλήρωσε ο Πιντέ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...