276
Ομορφο κτίριο - από ψηλά και απ' έξω | Wikipedia

Η φυλακή του Σολζενίτσιν, η διαβόητη Μπούτιρκα, κλείνει οριστικά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 21:44
Ομορφο κτίριο - από ψηλά και απ' έξω
|Wikipedia

Η φυλακή του Σολζενίτσιν, η διαβόητη Μπούτιρκα, κλείνει οριστικά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 21:44

Μία διαβόητη για το παρελθόν της αλλά και για τις συνθήκες κράτησης μοσχοβίτικη φυλακή, η Μπούτιρκα, όπου κάποτε κλείστηκε και ο προσφάτως τιμηθείς από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πεζογράφος Αλεξάντρ Σολτζενιτσίν, κλείνει οριστικά.

Η εν λόγω φυλακή λειτούργησε πρώτη φορά επί Αικατερίνης της Μεγάλης και στο διάβα των χρόνων χρησιμοποιήθηκε από όλους όσοι κυβέρνησαν τη Ρωσία.

Πλέον κλείνει, όπως και άλλη μία, επίσης στη Μόσχα, και οι κρατούμενοι θα μετακινηθούν σε νέα εγκατάσταση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι παλιές φυλακές θα δοθούν στον δήμο προς αξιοποίηση.

Στην κοκκινότουβλης τοιχοποιίας Μπούτιρκα, με τα κτίρια του 19ου αιώνα, κατά καιρούς φυλακίστηκε κόσμος και κοσμάκης, από τον ανιψιό του Χίτλερ μέχρι διάσημους συγγραφείς.

Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι φυλακίστηκε εκεί το 1909 και σε αυτό το σκληρό περιβάλλον πρωτόγραψε ποίηση.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και στα χρόνια του Στάλιν, με αποκορύφωμα την εποχή των εκκαθαρίσεων της δεκαετίας του ’30,  το σοβιετικό κράτος στους «τέσσερις τοίχους» της Μπούτιρκα έκλεισε τους αντιπάλους του και, φυσικά, τους ποινικούς.

Μεταξύ τους κρατήθηκαν και λόγιοι όπως ο Σολζενίτσιν, η Ευγενία Γκίνζμπουργκ, ο Βαρλαάμ Σαλάμοφ, ο Οσιπ Μάντελσταμ.

Οσο για τον συγγενή του Χίτλερ, πιάστηκε από τους Σοβιετικούς στο αποκορύφωμα του μακελειού στο Ανατολικό Μέτωπο, το 1942, φυλακίστηκε στην Μπούτιρκα και πέθανε εκεί.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης η φυλακή λειτούργησε ως προδικαστικό κέντρο κράτησης. Το 2000 «φιλοξενήθηκε» εκεί ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, ο οποίος πλήρωσε από την τσέπη του για επισκευές στα κτίρια! Και αυτό γιατί οι εγκαταστάσεις ήταν ασυντήρητες, οι συνθήκες κράτησης άθλιες και η περίθαλψη μάλλον ανύπαρκτη, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το σύγχρονο ρωσικό τραγούδι διεκτραγωδεί τη σκληρή ζωή στις ρωσικές φυλακές, δίνοντας πολλή σημασία ειδικά στη διαβόητη Μπούτιρκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...