465
Γεννηματά και Λοβέρδος πέρυσι τέτοια εποχή. Οταν δεν υπήρχαν ακόμα διαμάχες | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η Γεννηματά «καθαίρεσε» τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 15:11
Γεννηματά και Λοβέρδος πέρυσι τέτοια εποχή. Οταν δεν υπήρχαν ακόμα διαμάχες
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η Γεννηματά «καθαίρεσε» τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 15:11

Κεραυνό εν αιθρία δεν το λες. Η αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Ανδρέα Λοβέρδο εξελισσόταν εδώ και καιρό, τουλάχιστον από τη στιγμή που η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην αρχηγία και ο πρώην υπουργός ανταπάντησε ότι θα θέσει και αυτός υποψηφιότητα. Ομως από τότε πέρασαν εβδομάδες και μήνες χωρίς να υπάρξει κάτι πιο αιχμηρό –πλην μιας φευγαλέας απαξίωσης («δεν το διάβασα») του βιβλίου του κ. Λοβέρδου από την πρόεδρο. Και έτσι ξαφνικά, Τρίτη μεσημέρι, η κυρία Γεννηματά απομάκρυνε τον κ. Λοβέρδο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ ήταν 37 λέξεις:

«Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης».

Δημοσίως, υπήρξαν αβρότητες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυρία Γεννηματά είχε ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον κ. Λοβέρδο για τις αλλαγές στην ΚΟ, οι οποίες γίνονται με αφορμή την έλευση του νέου έτους, ενώ υπήρξε προαναγγελία και άλλων αξιοποιήσεων στελεχών. Η όλη συνάντηση βέβαια δεν κράτησε πάνω από ένα λεπτό. Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος φέρεται να της απάντησε πως «είναι δικιά σου απόφαση, αν πιστεύεις πως κάνει καλό στο κόμμα, εντάξει» και έκανε μια δημόσια δήλωση χωρίς αιχμές:

«Η αντικατάστασή μου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της προέδρου κυρίας Φώφης Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη».

Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά έγινε σε «ουδέτερο», όπως λέγεται, χρόνο, καθώς ο κ. Λοβέρδος δεν είχε δώσει αφορμές.

Ωστόσο ήταν κοινό μυστικό στον μικρόκοσμο του ΚΙΝΑΛ (ενός κόμματος του 8,1%) ότι ο κ. Λοβέρδος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έκανε κινήσεις αρχηγικού τύπου. Συχνά στα ΜΜΕ αναφέρθηκαν ραντεβού για ομαδοποιήσεις του πρώην υπουργού, ενώ υπήρξαν και διαρροές «συνομιλητών του κ. Λοβέρδου». Δεν ήταν από την άλλη λίγοι εκείνοι που θεώρησαν άκομψες κάποιες κινήσεις του κ. Λοβέρδου, δεδομένου ότι η κυρία Γεννηματά τού παρείχε απόλυτη στήριξη κατά τη διάρκεια της περιπέτειας που είχε με την εμπλοκή του στη λεγόμενη «σκευωρία» της Novartis. Και όλα αυτά ενώ το θέμα της ψηφοφορίας για τον αρχηγό (την επανεκλογή της κυρίας Γεννηματά ή την εκλογή άλλου προέδρου) έχει παραπεμφθεί για μετά το τέλος της πανδημίας, εξαντλώντας χρονικά τα όρια της εντολής που είχε λάβει η πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2017 και με το ιδρυτικό συνέδριο του 2018.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, πάντως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, με την απομάκρυνση του κ. Λοβέρδου, φεύγει από το πρώτο πλάνο ο κατ’ εξοχήν αντι-ΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής και στρατηγικής απέναντι στην Κουμουνδούρου. Οι ισορροπίες εξάλλου διατηρήθηκαν, καθώς στη θέση του κ. Λοβέρδου τοποθετήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, άλλος βετεράνος του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...