306
Φωτογραφία από επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2020 | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η Φλοράνς Παρλί στο Μαξίμου: «Συνταγή» Rafale και για τις Belh@rra;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:40
Φωτογραφία από επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2020
|ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η Φλοράνς Παρλί στο Μαξίμου: «Συνταγή» Rafale και για τις Belh@rra;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:40

Τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, με επιστέγασμα την υπογραφή της συμφωνίας για τα 18 Rafale, έρχεται να επιβεβαιώσει η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και Γεώργιο Μπλιούμη αντίστοιχα, και, τέλος, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέρα όμως από τη συμφωνία για τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Dassault, η κυρία Παρλί αναμένεται να παρουσιάσει και τη νέα, βελτιωμένη πρόταση της Γαλλίας για τις φρεγάτες Βelh@rra, που εδώ και καιρό επανέρχεται κατά διαστήματα στο προσκήνιο για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οδηγός» των συζητήσεων για τις Belh@rra εμφανίζεται να είναι και πάλι ο τριπλός άξονας της συμφωνίας για τα Rafale (αγορά μονάδων – τεχνική υποστήριξη – οπλισμός).

Και αυτό διότι βασικές αιτίες για το «πάγωμα» των συνομιλιών για τις Belh@rra του γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού Νaval Group αποτέλεσαν αφενός το υψηλό τίμημα, που προ μηνών ξεπερνούσε τα 3 δισ.ευρώ (με τις επανασχεδιάσεις που επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό), και αφετέρου ο μεγάλος χρόνος που απαιτείτο για την παράδοση των γαλλικών φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η λύση της αγοράς – ναυπήγησης τριών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, συν δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης (πιθανώς κλάσης La Fayette) προβάλλει ως λύση win win για τις δύο πλευρές (ενίσχυση του ΠΝ με ένα υπερσύγχρονο πλοίο και προβολή του γαλλικού προγράμματος των Βelh@rra μέσω μιας πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα).

Το πρόγραμμα της Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα

Στις 14.00 η γαλλίδα υπουργός Αμυνας αναμένεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει δεκτή από τον ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Ακολούθως, θα εισέλθουν για συζητήσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην Αίθουσα Καποδίστρια, όπου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία απόκτησης των 18 μαχητικών Rafale.

Στις 16.00, η κυρία Παρλί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...