579
Ο Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή. Η επίσκεψή του δεν εκτροχίασε τις συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια | Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry /Handout via REUTERS

Η φιέστα που δεν έγινε και το ραντεβού στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 07:12
Ο Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή. Η επίσκεψή του δεν εκτροχίασε τις συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια
|Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry /Handout via REUTERS

Η φιέστα που δεν έγινε και το ραντεβού στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 07:12

Ο κανόνας είναι ότι οι επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων ολοκληρώνονται στη Θράκη, όπου υπεραμύνονται της «τουρκικής μεινότητας» και στήνουν ένα σόου εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό είχε κάνει, άλλωστε, και ο Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψή του το 2017, όταν έδωσε ένα κανονικό σόου μπροστά σε μειονοτικούς μαθητές στο Γυμνάσιο/Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής, με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη που τον συνόδευε να προσπαθεί μάταια να τον συγκρατήσει.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως, ξεκίνησε αντίστροφα την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά την παγωμάρα ενάμισι και πλέον έτους και μετά το επεισόδιο στη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα. Αντί να καταλήξει στη Θράκη, ξεκίνησε από εκεί. Κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος με τον «φίλο Μεβλούτ»: η λογική ανάλυση έλεγε ότι δεν θα επιχειρήσει να στήσει κάποιο εξωφρενικό σκηνικό στην Κομοτηνή, ενόψει της έλευσής του στην Αθήνα. Ιδίως για τον Τσαβούσογλου, όμως, υπήρχε μια ανησυχία, με δεδομένο ότι τείνει να έχει πιο προωθημένες από τις μετριοπαθείς θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Και μπορεί η επίσκεψη σε καμία περίπτωση να μην ήταν «ιδιωτική», όπως πλασαρίστηκε για τους διπλωματικούς τύπους, δεν ήταν όμως ούτε φιέστα. Η εικόνα της πόλης το πρωί της Κυριακής το έδειχνε άλλωστε. Υποδοχή δεν υπήρχε. Οι πολίτες της Κομοτηνής δεν διέκοψαν τις κυριακάτικες συνήθειες τους επειδή είχαν υψηλό μουσαφίρη. Ούτε καν οι οργανωμένοι του ΚΙΕΦ, του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, που είχε κερδίσει με σχεδόν 40% τη Ροδόπη στις ευρωεκλογές, δεν βγήκαν στα μπαλκόνια. Ούτε ο Τσαβούσογλου, όμως, επεδίωξε μια «παρέλαση». Μίλησε σε παιδιά στην αυλή του Τζελάλ Μπαγιάρ και όπως έβγαινε η μαύρη Mercedes του, σταμάτησε έξω από την πόρτα, κατέβηκε και χαιρέτισε ορισμένες μαντιλοφορούσες κυρίες, μεταφέροντας, όπως είπε, τον χαιρετισμό του προέδρου Ερντογάν. Και μετά πήγε να φάει στα Θάμνα, παρουσία και τριών ελλήνων μειονοτικών βουλευτών, χωρίς και εκεί να ανέβουν οι τόνοι.

Ο Τσαβούσογλου στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ (Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry /Handout via REUTERS)

Αν υπήρχε μια ευκαιρία για όξυνση, ήταν το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ. Εκεί είχαν μαζευτεί κανονικά μέλη του ΚΙΕΦ και νεαροί μειονοτικοί, αλλά ακόμα και εργαζόμενοι του εργοστασίου τυποποίησης κερασιών του Λεβέτ Σαδίκ, γιου του άλλοε ανεξάρτητου μειονοτικού βουλευτή και ιδρυτή του κόμματος της «Εμπιστοσύνης», αλλά τακτικού συνομιλητή των ψευδομουφτήδων, αλλά και του Πρόξενου κ. Ομέρογλου, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του. Ο Τσαβούσογλου προσευχήθηκε, φύτεψε ένα πλατάνι στη μνήμη του Σαδίκ και είχε από κοντά την πρόεδρο του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάσογλου. Σημειωτέον, η κυρία Ασάσογλου, εμφανώς κοσμική και άκρως προσεγμένη ενδυματολογικά, έφτασε στο κοιμητήριο από το γεύμα στα Θάμνα χωρίς μαντίλα, την οποία έβαλε αμέσως μόλις πέρασε την πύλη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα αναμενόμενα περί της τουρκικής μειονότητας. Κανείς δεν εξεπλάγη, εξ ου και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε διά του εκπροσώπου του άμεσα, σαν η ανακοίνωση να ήταν έτοιμη ήδη από το πρώτο tweet που έκανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, λίγο πριν από την άφιξη του στο προξενείο της Κομοτηνής. Ο τούρκος υπουργός, όμως, δεν ρίσκαρε να εκτρέψει πλήρως την επίσκεψη, ούτε τα ραντεβού του με Μητσοτάκη και Δένδια σήμερα. Και, βεβαίως, έξω από τον «Διόνυσο» στην Ακρόπολη, ο «φίλος Μεβλούτ» έγινε δεκτός από τον «φίλο Νίκο» με μια αγκαλιά.

Η υπερπήδηση του εμποδίου της Θράκης επέτρεψε την πιο ουσιώδη συζήτηση και ανοίγει τον δρόμο για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, μετά την τελευταία που είχαν πάλι στο ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι δυσκολίες και οι ευαίσθητες ισορροπίες στη Θράκη, βεβαίως, παραμένουν. Ο Λεβέντ Σαδίκ, για παράδειγμα, ίσως ξέρει κάτι παραπάνω επ’ αυτού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...