370
Το κτίριο της Fed στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Η Fed μείωσε τα επιτόκιά της μισή μονάδα λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 20:44
Το κτίριο της Fed στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Η Fed μείωσε τα επιτόκιά της μισή μονάδα λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 20:44

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Μαρτίου τη μείωση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ως «αντίδοτο» στην καταπόνηση της οικονομίας και των χρηματαγορών από τον κορονοϊό, καθώς η επιβράδυνση θεωρείται βεβαία παρά «το γεγονός ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά».

«Ο κορονοϊός δημιουργεί αυξανομένους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» λέει η Fed. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας».

Η Federal Reserve μείωσε, λοιπόν, τα επιτόκια σε μια σπάνια κίνηση προσαρμογής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρόσθετη περικοπή επιτοκίων ενδέχεται να αποφασιστεί από τη Fed στη σύνοδό της στις 17-18 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά σχολιάζει τα της Fed και του προέδρου της Τζέι Πάουελ, έγραψε στο Twitter ότι η μείωση του επιτοκίου έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, ζητώντας από τη Fed να αναλάβει να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.

Η κίνηση της Fed ήρθε σε χρονική στιγμή που οι οικονομολόγοι σε όλη την υφήλιο υποβαθμίζουν έντονα τις προσδοκίες για ανάπτυξη συνολικά στο 2020, καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία αλλά και νευρικότητα στα χρηματιστήρια.

Χαρακτηριστικό ήταν το «μαύρο πενθήμερο» που έζησε η Γουόλ Στριτ την περασμένη εβδομάδα, όταν καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειές της από το 2008. Οι αξίες ανέκαμψαν την περασμένη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη στο άκουσμα της είδησης για μείωση των επιτοκίων από πλευράς κεντρικής τράπεζας η αγορά σημείωσε σκαμπανεβάσματα, δείχνοντας επιφυλακτικότητα ακόμη και στη μείωση του κόστους δανεισμού!

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Οι διαπιστώσεις της Λαγκάρντ συμπίπτουν με εκείνες των οικονομολόγων που βλέπουν συνολικό αναπτυξιακό και χρηματιστηριακό πρόβλημα.

Τα όποια μέτρα της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 12 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...