394
Δοκιμές κινητών τηλεφώνων Huawei 5G στο Παγκόσμιο Συνέδριο 5G που έγινε τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο | EPA / WU HONG

Η Ευρώπη σε δίλημμα για τη Huawei και τα δίκτυα 5G

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 22:42
Δοκιμές κινητών τηλεφώνων Huawei 5G στο Παγκόσμιο Συνέδριο 5G που έγινε τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο
|EPA / WU HONG

Η Ευρώπη σε δίλημμα για τη Huawei και τα δίκτυα 5G

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 22:42

Καθυστερημένα μεν αλλά μάλλον εγκαίρως, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντελήφθη ότι η Κίνα είναι κάτι περισσότερο από αχανές παζάρι με δισεκατομμύρια πεινασμένα για κατανάλωση στόματα.

Εκτός από πολύφερνη νύφη για ευρωπαίους εξαγωγείς, η «χώρα του δράκου» είναι επίσης και ένα αυταρχικό, μονοκομματικό κράτος, με κομμουνιστική διακυβέρνηση κιόλας, και με αυξανόμενη επιρροή στη Γηραιά Ηπειρο μέσω των επιθετικών εμπορικών προγραμμάτων της, του τύπου Belt & Road.

Ετσι ο Γκίντεον Ράχμαν σχολιάζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, στην πρόσφατη, λονδρέζικη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι αβάσιμος ο «συναγερμός» του Τραμπ και των ΗΠΑ όσον αφορά την επικινδυνότητα της κινεζικής εταιρείας Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

O αρθρογράφος του βρετανικού εντύπου υπενθυμίζει ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του περασμένου Μαρτίου, στο οποίο η Κίνα χαρακτηρίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο «συστημικός αντίπαλος». Αλλά πάνω από όλα ο Ράχμαν υπογραμμίζει τη μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής για την υπόθεση της Huawei και του 5G. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε ανοίξει την πόρτα στους Κινέζους μεν, έκτοτε όμως άλλοι γερμανοί κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δηλώσει ότι τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ότι η Ευρώπη προωθεί τη λύση άλλων παρόχων δικτύων 5G ως εναλλακτική προς την επιλογή της Huawei.

Γενική εικόνα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο: ο Γκίντεον Ράχμαν επιμένει ότι συζητήθηκε το θέμα της Huawei και του 5G και ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπεισε τους Ευρωπαίους για την επικινδυνότητα των κινεζικών τεχνολογιών (EPA/WILL OLIVER)

Πάντως απόλυτη άρνηση στην κινεζική εταιρεία είναι σχεδόν αδύνατον να εκφραστεί από τους Ευρωπαίους, λέει ο Ράχμαν, δεδομένου ότι η Huawei ήδη εξοπλίζει τηλεπικοινωνιακά συστήματα χωρών όπως η Βρετανία και η Γερμανία. (Παράλληλα ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός θα συνεχίζει να εξοπλίζει τρίτες χώρες με δίκτυα 5G.) Επίσης, κανείς από τους Δυτικούς δεν θέλει να εκτεθεί σε πιθανά εμπορικά αντίποινα από πλευράς Πεκίνου – είπαμε, η κινεζική αγορά είναι αχανής.

Πρόκειται για δύσκολη επιλογή, υποστηρίζει το άρθρο, και είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς από διλήμματα.

Η πρόβλεψη του Ράχμαν είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να μη στεναχωρήσουν κανέναν – ούτε τους Αμερικανούς ούτε τους Κινέζους. Την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων όμως, επιμένει ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα προσμετρηθούν πολλοί παράγοντες, όπως «οι αξίες, η οικονομία, η ασφάλεια και η στρατηγική». Τότε «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιλέξουν τις ΗΠΑ, όχι την Κίνα» κλείνει το άρθρο του με τη φράση που περισσότερο εύχεται παρά διαβεβαιώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...