449
Ενα ακόμη καραβάνι προσφύγων. Αυτές τις ροές στα σύνορα της Ευρώπης φοβούνται οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας | Dimitri Messinis / SOOC

Η Ευρώπη εν κινδύνω

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2015, 19:08
Ενα ακόμη καραβάνι προσφύγων. Αυτές τις ροές στα σύνορα της Ευρώπης φοβούνται οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας
|Dimitri Messinis / SOOC

Η Ευρώπη εν κινδύνω

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2015, 19:08

Το 2016 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Και τούτο διότι τα… απόνερα του 2015 είναι τόσα πολλά που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ευοίωνες καταστάσεις και για αισιόδοξες σκέψεις.

Ηδη, οι αναλύσεις που κάνουν ειδικοί πολιτικολόγοι, αλλά και μέλη της οικονομικής δύναμης κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: η άνοδος του εθνικισμού σε συνδυασμό με το Προσφυγικό πρόβλημα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην Ευρώπη – κάτι σαν βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή

Η πιο πρόσφατη, άκρως απαισιόδοξη ανάλυση έρχεται από τους επικεφαλής των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της Γερμανίας – των ανθρώπων που κινούν τη μηχανή της πιο σημαντικής οικονομίας στην Ευρώπη.

Oπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας εκφράζουν έντονους φόβους ότι ο εντελώς διαφορετικός τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές προσφύγων τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και ο συνεχώς ανερχόμενος εθνικισμός σε κάποια εξ αυτών μπορεί να διαλύσουν την Ενωση.

Η άφιξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείπουν χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την ακραία φτώχεια, έχει δημιουργήσει καθεστώς διαίρεσης στο εσωτερικό της ΕΕ και μάλιστα σε μία περίοδο που αρκετές χώρες βρίσκονται ακόμη αντιμέτωπες με τα επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί και ο ενισχυμένος εθνικισμός, τότε η Ενωμένη Ευρώπη της ευημερίας και της ασφάλειας τίθεται σε κίνδυνο, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εργοδοτικών οργανώσεων της Γερμανίας, μιλώντας στο Reuters.

«Το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για την Ευρώπη. Φοβάμαι πολύ για το μέλλον της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Ούλριχ Γκρίλο, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI).

Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, θέτει σε κίνδυνο επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σύμφωνα με τον Χανς Πέτερ Βολσάιφερ, επικεφαλής της Ένωσης Εμπόρων της Γερμανίας (Association of Skilled Trades). «Θέλω να δω έναν πιο ισχυρό συμβολισμό της ευρωπαϊκής ενότητας», σημειώνει.

Την άποψη ότι η περαιτέρω διάσπαση της ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2016 εκφράζει και ο επικεφαλής της γερμανικής Ενωσης Εξαγωγέων (BGA), Αντον Μπέρνερ.

Οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις, αναφορικά με τους πρόσφυγες και το κατά πόσο θα πρέπει να «διοχετευθούν» σε όλη την Ε.Ε. από τα κράτη εισόδου, εκφράζονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα εθνικιστικά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία ενισχύουν τη θέση τους.

«Η Ευρώπη βρέθηκε σε ταραγμένα νερά για μεγάλο χρονικό διάστημα», εκτιμά ο Ερικ Σβάιτζερ, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Επιχειρηματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK), προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να «δίνονται εθνικές απαντήσεις για διεθνή θέματα. Η ΕΕ θα διατηρήσει τη βαρύτητα που έχει στην υφήλιο μόνο εάν τα κράτη-μέλη της δρουν ενωμένα».

Καλύτερη εξέταση των αιτημάτων της Βρετανίας, προκειμένου η χώρα να παραμείνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης ζητά από την πλευρά του ο Ινγκο Κράμερ, επικεφαλής της Ενωσης Εργοδοτών της Γερμανίας (BDA).