460
|

Η Εurobank μεγαλύτερος χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 11:53

Η Εurobank μεγαλύτερος χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 11:53

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, διαθέτει ο Ομιλος Eurobank, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει με συνέπεια την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας.

Oπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2021 το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2020 ή κατά 768 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για την ελληνική τράπεζα με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία το 2021, σε σύγκριση με το 2020, και στην έκθεση της Petrofin Research υπογραμμίζεται η εντυπωσιακή άνοδος της Eurobank στη γενική κατάταξη (δείτε τη κάτω) κατά τέσσερις θέσεις μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του Oμίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ., που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως. Συνολικά, παγκοσμίως εμπλέκονται 56 τράπεζες στη δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από όλες τις τράπεζες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 και ανήλθε σε $52,58 δισ. από $49,79 δισ. το 2020 και $53,1 δισ. το 2019. Το 2021 ήταν, μάλιστα, η τρίτη χρονιά στο διάστημα 2008-2021 που ο συνολικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά (οι άλλες δύο χρονιές ήταν το 2012 και το 2014). Το 2020 ο δανεισμός ήταν $49,79 δισ., που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. Τα υπόλοιπα των δανείων μόνο από ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άνοδο 14,2% και διαμορφώθηκαν σε 13,57 δισ. δολ. Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών προς ελληνικές ναυτιλιακές παραμένει σε ανοδική τροχιά, χωρίς διακοπή από το 2017.

Μεταξύ των τραπεζών που δανειοδοτούν, παγκοσμίως, τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο, οι ελληνικές ήταν η μοναδική ομάδα τραπεζών που παρά την πανδημία και την παγκόσμια αβεβαιότητα, συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλλαν και στη σχετική αύξηση που σημειώνει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση στον δανεισμό προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών που εξετάζονται στον συγκεκριμένο δείκτη.

Η άνοδος των χρηματοδοτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται ως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο το 2021, με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν εστιασμένες στον κλάδο, καθώς είναι μεταξύ άλλων πια σε θέση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους, με την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με τη γενική ανάκαμψη, τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το ισχυρό και υγιές πελατολόγιο που διαθέτουν στον κλάδο, ώθησε τις ελληνικές τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές και να επεκταθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Οι διεθνείς τράπεζες με γραφεία στην Ελλάδα σημείωσαν περιορισμένη άνοδο 3%, αντιστρέφοντας ωστόσο την πτώση 19% που είχε σημειωθεί το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News