1517
Από αριστερά οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Στέλιος Παρλιάρος και Χριστόφορος Πέσκιας | Mara Desipris

Η ελληνική γαστρονομία πετάει σε όλο τον κόσμο με την Aegean

Από αριστερά οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Στέλιος Παρλιάρος και Χριστόφορος Πέσκιας
|Mara Desipris

Η ελληνική γαστρονομία πετάει σε όλο τον κόσμο με την Aegean

Ήταν όλοι εκεί χθες το βράδυ. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι στην εκδήλωση της Aegean έφθασαν στο Varoulko Seaside πολύ νωρίτερα από την ώρα που όριζε η πρόσκληση της αεροπορικής εταιρίας, πράγμα καθόλου παράξενο βέβαια. Αυτή τη φορά όμως δεν επρόκειτο να ανακοινωθούν οικονομικά στοιχεία για την ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία αλλά η νέα πρωτοβουλία «Gastronomics», την οποία παρουσίασαν με δικαιολογημένο ενθουσιασμό οι κυρίες Χαρά Νταλέκου και Ρούλα Σαλούτση, διευθύντριες μάρκετινγκ και επικοινωνίας της εταιρίας, αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, η Aegean έφερε κοντά τους τρεις εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, τους Λευτέρη Λαζάρου, Χριστόφορο Πέσκια και Στέλιο Παρλιάρο, οι οποίοι δημιούργησαν το νέο μενού της Business Class που θα δίνει στους επιβάτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πιάτα τα οποία αναδίδουν τα αρώματα του τόπου μας. Συνοδοιπόρος τους στην επιλογή των κρασιών είναι ο πρώτος Master of Wine της Ελλάδας και οινικός σύμβουλος της Aegean, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ώστε να αναδείξουν, όλοι μαζί, τη μοναδική ελληνική γαστρονομική ταυτότητα.

BREAKFAST-1
Ελληνικό πρωινό για τους επιβάτες της Business Class της Aegean

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δοκιμή οκτώ από τα 40 πιάτα, πέντε γλυκών και τεσσάρων κρασιών που περιλαμβάνει το νέο μενού το οποίο εγκαινιάστηκε χθες. Ταυτόχρονα λοιπόν με τους επιβάτες των χθεσινών πτήσεων της Business Class της Aegean, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τρία πιάτα του Χριστόφορου Πέσκια (φάβα Σαντορίνης αρωματισμένη με λάδι τρούφας, ροδέλες από χταπόδι κρασάτο και γλυκόξινη μαρμελάδα κάπαρης, σαλάτα με αγκιναράκια Τήνου και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ρόκα, σπαράγγια και σάλτσα πιπερόριζας, και χουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας).

Ο Λευτέρης Λαζάρου ετοίμασε τέσσερα πιάτα (σαλάτα με κινόα και γαρίδες, σαλάτα με καπνιστή πέστροφα και πιπεριά Φλωρίνης με λάχανο, μεσκλάν, μιζούνα και σάλτσα κολοκύθας, σπιτικά κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και πουρέ γλυκοπατάτας, τσιπούρα φούρνου με πουρέ σπανάκι και ελαφριά σάλτσα ντομάτας και σολομό φούρνου με πουρέ σελινόριζας) ενώ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης διάλεξε για την περίσταση τα κρασιά Απλά Λευκό 2017, ένα χαρμάνι κυρίως Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο και Ροδίτη του Oenops Wines από τη Δράμα, το Πρεκνάδι 2017 του Διαμαντάκου, παλιά λευκή ποικιλία της Νάουσας, Γουμένισσα 2007/9, ξινόμαυρο και νεγκόσκα του κτήματος Τάτση και Ευχές Ερατεινές Ερυθρός 2016, χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Syrah και Ξινόμαυρο από το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Η γευστική δοκιμή έκλεισε με τα υπέροχα γλυκά του Παρλιάρου, μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, πορτοκαλόπιτα, σοκολάτα bitter αρωματισμένη με μαστίχα Χίου, σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα και ρολό γαλακτομπούρεκο.

psari-800
Τσιπούρα φούρνου με πουρέ σπανάκι και ελαφριά σάλτσα ντομάτας, του Λευτέρη Λαζάρου

Όταν λοιπόν η κυρία Σαλούτση, παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή, ανέφερε ότι «αν αναλύσεις την Ελλάδα σε γεύσεις θα σου μείνουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και τα βότανά της, τα καλοκαιρινά μποστανικά της, τα ξεχωριστά τυριά, οι φρέσκιες πρώτες ύλες της. Και αν όλα αυτά τα βάλεις σε μια κατσαρόλα θα σου δώσουν την πιο απλή αλλά και την πιο νόστιμη, την πιο δυνατή σε συγκινήσεις κουζίνα», νιώσαμε ακόμα πιο έντονα την ουσία της αναφοράς της.

Η δέσμευση της Aegean να βελτιώνει διαρκώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της και να προβάλλει την παράδοση, τον πολιτισμό, τις ομορφιές αλλά και την κουλτούρα μας σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή εδώ και καιρό. Πριν από οκτώ χρόνια, άλλωστε, έθεσε επίσης τον στόχο να αναδείξει την πραγματική ελληνική γαστρονομία και άρχισε να προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να δοκιμάζουν την ελληνική κουζίνα.

Φέτος, η νέα φιλοσοφία των «Gastronomics» εμπνέεται από τον γευστικό πλούτο της χώρας μας, τα αρώματα, τη φύση αλλά και τις αναμνήσεις που συνθέτουν την αυθεντική ελληνική γαστρονομία. Γεύσεις από Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε κάθε προορισμό του εξωτερικού που ταξιδεύει η Aegean, για να αποκαλύψουν ένα κομμάτι του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού. Γεύσεις από την Κρήτη, τη Νάξο, την Πελοπόννησο, συστατικά από όλη την Ελλάδα, συνδυάζονται μοναδικά από τους τρεις κορυφαίους σεφ που δημιούργησαν ένα μενού με περισσότερα από 40 διαφορετικά πιάτα τα οποία αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα και κρασιά μικρών και μεγάλων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας, παρουσιάζοντας το πιο αυθεντικό κομμάτι της Ελλάδας.

Παράλληλα με την ενέργεια αυτή, η Aegean θέλει, μαζί με το πρώτο χαμόγελο, να προσφέρει μέσω του γεύματος και το πρώτο γευστικό καλωσόρισμα της χώρας μας, αλλά και το γαστρονομικό αντίο που θα πάρει μαζί του ο επισκέπτης πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

keftedakia-800
Κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και πουρέ γλυκοπατάτας, του Λευτέρη Λαζάρου

Η συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας με τους τρεις σεφ θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 2018. Σκοπός είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος με στόχο να δημιουργηθεί ένα κίνημα ελληνικότητας που θα κάνει γνωστή την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο με τη συνεισφορά γνωστών ελλήνων σεφ. Παράλληλα, επενδύοντας ουσιαστικά σε ένα μενού υψηλού επιπέδου, η Aegean ενισχύει και προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρει στον επιβάτη.

Η φιλοσοφία των «Gastronomics» εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος για την περαιτέρω αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στις πτήσεις της Aegean και της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της να προβάλει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και να ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες προωθώντας τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς μέσα από το δίκτυό της όσο και μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες που υλοποιεί.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

H διαδρομή της Aegean στην ελληνική γαστρονομία, ξεκίνησε το 2010 με το πρόγραμμα «Ανακαλύψτε την Ελληνική Κουζίνα». Εδώ και οκτώ χρόνια προωθεί και ενημερώνει το επιβατικό κοινό για επιλεγμένα ελληνικά κρασιά σε συνεργασία με τον οινικό σύμβουλό της, Κωνσταντίνο Λαζαράκη (Master of Wine).

Μάλιστα, από τις αρχές του 2010 έως σήμερα, έχουν προσφερθεί στους επιβάτες των πτήσεων της AEGEAN περισσότερες από 450.000 φιάλες ποιοτικού οίνου από 85 ελληνικά οινοποιεία, τα οποία έχουν παρουσιασθεί και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Blue, παρουσιάζοντας ανάγλυφα όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας και αναδεικνύοντας τη σπουδαία δουλειά των ελλήνων οινοποιών.

Chefs and aircraft_photo by Mara Desipris
Ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Χριστόφορος Πέσκιας δημιούργησαν το νέο μενού της Business Class της Aegean

Με την τελευταία της πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα κοντά», για έναν ολόκληρο χρόνο προσέφερε πάνω από 60 ελληνικά τοπικά προϊόντα σε συνεργασία με 50 Έλληνες παραγωγούς στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και στα Business Lounges σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθώς προϊόντα ελλήνων παραγωγών από διάφορα σημεία της χώρας προσφέρονται τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και στις πτήσεις εξωτερικού.

Μέσα από τις έως τώρα ενέργειες και αυτές που θα επακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, βασικός στόχος της AEGEAN παραμένει η προαγωγή της ελληνικότητας και η προβολή σε όλο τον κόσμο των λόγων που κάνουν κάθε τόπο της χώρας μας μοναδικό.

Τρεις Chefs και ένας Master of Wine

Λευτέρης Λαζάρου: Γεννήθηκε από πατέρα καραβομάγειρα και μαζί του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο από την ηλικία των 15 ετών. Ήταν ο πρώτος που σύστησε τη θαλασσινή κουζίνα σε εστιατόριο υψηλής μαγειρικής και γνώρισε στο κοινό ταπεινά ψάρια, δίνοντάς τους πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολυβραβευμένος σεφ και κάτοχος ενός αστεριού Michelin για το Varoulko Seaside, συνθέτει τα πιάτα του  με υλικά τη δημιουργικότητά του, τις επιρροές από τα ταξίδια του, το πάθος του για εξαιρετικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Χριστόφορος Πέσκιας: Ένας από τους σπουδαιότερους σεφ στην Ελλάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έχει εκπαιδευτεί δίπλα στους Φεράν Αντριά και Μαρκ Μενό, ενώ θεωρεί μέντορά του τον Τσάρλι Τρότερ. Από το 1992 βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συνδέσει το όνομά του με ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας ξέρει πώς να αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα.

Στέλιος Παρλιάρος: Θεωρείται ο κορυφαίος  έλληνας Chef Pâtissier, καθώς έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζει διαφορετικά συστατικά και τεχνικές από όλο τον κόσμο με τα εξαιρετικά αγαθά που παράγει η Ελλάδα. Σπούδασε στο Παρίσι, στο L’ École Lenôtre, στην Ακαδημία Escoffier του Ritz, στην Ακαδημία Valrhona στη Λυών και στο περίφημο Fauchon. Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το 1979, έθεσε την προσωπική του σφραγίδα και επαναπροσδιόρισε την ελληνική ζαχαροπλαστική.

LAZARAKIS 1
Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει κρασιά από όλη την Ελλάδα για τις πτήσεις της Aegean

Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μουσική τζαζ στην Αιολική Σχολή Πειραιά. Το 2002 σε ηλικία 32 ετών, του απονεμήθηκε ο τίτλος Master of Wine – MW, που θεωρείται ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 360 MWs στον κόσμο και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι ο πρώτος (και μάλιστα πολυβραβευμένος) Έλληνας και ο πρώτος Master of Wine στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Masters of Wine και Πρόεδρος της Επιτροπής Ταξιδίων. Ως αριστούχος σπουδαστής, στην εξέταση της Αμπελουργίας για το MW, το 2002, έλαβε το Βραβείο Villa Maria. Στην αντίστοιχη εξέταση της Τυφλής Γευστικής Δοκιμής και λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του σε αυτή, έχει τιμηθεί με το 13ο, στην ιστορία του, Βραβείο Bollinger Foundation Medal από τον οίκο της Champagne Bollinger. Το 2004 ίδρυσε στην Ελλάδα το Wine & Spirits Professional Centre Ltd (W.S.P.C.), εκπαιδευτικό παράρτημα του WSET Αγγλίας του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού στα κρασιά και τα αποστάγματα παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...