1073
Ο Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε τα χαρτιά του για όσα διεκδικεί η Ελλάδα στις επερχόμενες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ | INTIMENEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Η Ελλάδα ζητεί εξαίρεση εξοπλιστικών δαπανών από τους κανόνες για το έλλειμμα

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 20 Φεβρουαρίου 2023, 22:17
Ο Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε τα χαρτιά του για όσα διεκδικεί η Ελλάδα στις επερχόμενες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ
|INTIMENEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Η Ελλάδα ζητεί εξαίρεση εξοπλιστικών δαπανών από τους κανόνες για το έλλειμμα

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 20 Φεβρουαρίου 2023, 22:17

«Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες που συνεπάγεται η φύλαξή τους να μην προσμετρώνται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγει τα χαρτιά του για τα όσα διεκδικεί η Ελλάδα στις επερχόμενες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ.

Μιλώντας σε ημερίδα για την Εθνική Αμυνα και την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς και για την αμυντική θωράκιση της χώρας αυξήθηκαν από 500 εκατ. ευρώ το 2020, στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2028.

Οι δαπάνες αυτές ήταν αναγκαίες, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφενός της υποστήριξης της Δυτικής Συμμαχίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφετέρου της διαφύλαξης των ανατολικών συνόρων της ΕΕ από τα μεταναστευτικά κύματα (και τις απειλές της γείτονος, που μετά τους καταστροφικούς σεισμούς φαίνεται να κοπάζουν).

Οπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες και προκλήσεις που δημιούργησαν την τελευταία διετία οι γεωπολιτικές κρίσεις και υπηρέτησε με συνέπεια την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, αυξάνοντας –κατά πολύ– τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για αγορές νέων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, φθάνοντας τα 5,9 δισ. ευρώ τη διετία 2021-2022».

Ειδικότερα, οι πληρωμές για αγορές οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν, από 518 εκατ. ευρώ το 2020, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ το 2021 και στα 3,4 δισ. ευρώ το 2022, ενώ εκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ για το 2023. Οι φυσικές παραλαβές αναμένεται να αυξηθούν, από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, συνολικά στα 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2022 έως το 2028.

Το νέο στίγμα της αμυντικής βιομηχανίας

Για την αμυντική βιομηχανία υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επί αρκετά χρόνια διέθετε δημόσιες δομές που αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα, ήταν ζημιογόνες για τον Προϋπολογισμό και εισέφεραν πολύ λιγότερα –συγκριτικά με τις δυνατότητές τους– στην ισχυροποίηση της χώρας. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, εργάστηκε συστηματικά και επίπονα ώστε να αναστρέψει την κατάσταση αυτή και μέσα στα τέσσερα χρόνια της θητείας της κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα»:

  • ΕΛΒΟ: Η επιχείρηση, που διαθέτει μακρά ιστορία στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, τελούσε σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 έως τα τέλη του 2020, οπότε, ύστερα από επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία, υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2021 –μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών, και του πλειοδότη του διαγωνισμού– η σύμβαση μεταβίβασης της ΕΛΒΟ στους νέους μετόχους. Ολοκληρώθηκε έτσι επιτυχώς μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, που επιτρέπει στην εταιρεία να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Υστερα από πολλά χρόνια συσσώρευσης προβλημάτων και χρεών, και αφού η προηγούμενη κυβέρνηση απλώς έθεσε την επιχείρηση σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες, η σημερινή κυβέρνηση ανέστρεψε την αβέβαιη πορεία των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, με καταλυτικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η εξέλιξη αυτή επισφραγίστηκε με την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών τον Ιούλιο του 2021. Πλέον, επίκειται η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον νέο επενδυτή, γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία.
  • ΕΑΣ: Η εταιρεία παρελήφθη το 2019 με μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα, που δεν της επέτρεπαν να καταβάλλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, εν μέσω άλλων ζητημάτων κακοδιαχείρισης και αδυναμιών εσωτερικής λειτουργίας. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ορθής λειτουργίας και της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας. Ορίστηκε νέα διοίκηση, προχωρήσαμε σε ορισμό εσωτερικού ελεγκτή, ενώ παράλληλα, για να διατηρηθεί η εταιρεία σε παραγωγική λειτουργία και να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο, στηρίζει την εταιρεία εμπράκτως καταβάλλοντας σημαντικά ποσά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την υλοποίηση παραγγελιών από την εταιρεία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία λειτουργικής αναδιάρθρωσής της, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων της.

  • ΕΑΒ: Τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία. Στα προβλήματα αυτά αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας πλέγμα πρωτοβουλιών και μέτρων σε τρία επίπεδα:
  • Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες και ενισχύθηκε –κεφαλαιακά– η εταιρεία.
  • Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, παρασχέθηκε η δυνατότητα χρονικής παράτασης των ορίων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του εκάστοτε προγράμματος, απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και πλέον δρομολογείται –σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών– η σταδιακή μονιμοποίηση των ικανών πενταετούς θητείας στελεχών, μετά από αξιολόγηση, προκειμένου να παγιωθεί η θέση τους στην εταιρεία και να αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση της ΕΑΒ στην εκπαίδευση και εξέλιξή τους.
Ελληνο-ιταλική συμμαχία για τις κορβέτες

Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύεται η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Οι εταιρείες Fincantieri και η Leonardo υπέγραψαν σειρά Μνημονίων Συνεργασίας (MoU) με μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και προμηθευτές, θέτοντας τις βάσεις για την εδραίωση μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχέσεων.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Onex Elefsis Shipyards, οι δυο ιταλικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με τις εταιρείες:

  • SUNLIGHT GROUP ENERGY STORAGE SYSTEMS
  • GENERAL COMMERCIAL AND INDUSTRIAL
  • FARAD S.A. HEAT EXCHANGERS
  • ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING
  • G.LIGEROS (PSYCTOTHERM)
  • SSA
  • ELFON
  • TECROSS

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν στρατηγικό σύμμαχο της Fincantieri στη περίπτωση που ανατεθεί στον Ομιλο, ως κύριος ανάδοχος, το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Χάρη στη υπογραφή των MoU, η εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας θα είναι συνεχόμενη, καθώς δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στο πρόγραμμα των κορβετών. Η ομάδα των εταιρειών από την Ιταλία που συγκροτήθηκε με τις Fincantieri, Leonardo, ως παρόχους για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και τους κύριους αισθητήρες, τα συστήματα και πυροβόλα, και την MBDA Italia με την Elettronica, αποτελεί έναν συνεκτικό πυρήνα υποστήριξης και ανάπτυξης ενός ναυπηγικού εταίρου με προηγμένη τεχνογνωσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Fincantieri υπέγραψε επίσημη συμφωνία με τον όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και εγκαταστάσεων υποστήριξης του κύκλου ζωής τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η συμφωνία:

• Προβλέπει τους όρους συνεργασίας για την κατασκευή 2+1 κορβετών υπερσύγχρονης τεχνολογίας και κορυφαίων προδιαγραφών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της Onex, μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας και εξοπλισμού, εκτιμώμενης αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ.

• Αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...