192
|

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από την πεζογραφία

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 17:54

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από την πεζογραφία

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 17:54

Λίγες χρονολογίες στη νεότερη ελληνική ιστορία σηµαδεύουν µια τόσο ξεκάθαρη και βαθιά τοµή όσο το 1974. Η «Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» µεταµορφώθηκε µε πολύ γοργό ρυθµό. Γνώρισε µεγάλες κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές, δέθηκε στενότερα µε τον έξω κόσµο, βρέθηκε αντιµέτωπη µε πρωτόγνωρες προκλήσεις, έχασε παλιές βεβαιότητες, αναζητεί καινούργιες σταθερές, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της.

Την διαλεκτική που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και την ελληνική πεζογραφία εξετάζει το βιβλίο  του Δημοσθένη Κούρτοβικ «Η ελιά και η φλαμουριά: Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974–2020» (εκδόσεις Πατάκη).

Πώς είδαν τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία οι σύγχρονοι πεζογράφοι; Ποια ερωτήµατα τέθηκαν για το υπαρξιακό καθεστώς και τη συνείδηση σύγχρονων Ελλήνων; Ποιες καινούργιες δυνατότητες ανακαλύφθηκαν και πώς αξιοποιήθηκαν;

«Η εικόνα που προκύπτει είναι σύνθετη και ανατρέπει αρκετές καθιερωµένες θεωρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα για το βιβλίο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στο ανοιχτό θέατρο της Παλαιάς Φώκαιας (παραλία της Παλαιάς Φώκαιας).

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Σπύρου, μαθηματικός, πρ. αναπλ. καθηγητής ΕΚΠΑ και η Ανδρονίκη Τασιούλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

* Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά τις πανδημίας covid 19

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...