261
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους | EPA/TOLGA BOZOGLU

Η Ελλάδα προκαλεί, η Τουρκία είναι μετριοπαθής, ισχυρίστηκε ο Ερντογάν στη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 20:32
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους
|EPA/TOLGA BOZOGLU

Η Ελλάδα προκαλεί, η Τουρκία είναι μετριοπαθής, ισχυρίστηκε ο Ερντογάν στη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 20:32

Για άλλη μια φορά καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τούρκος πρόεδρος είπε στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αυτή που συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Αντίθετα η χώρα του, όπως τουλάχιστον  ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί… μετριοπαθή στάση.

Ο τούρκος πρόεδρος  υποστήριξε ακόμη ότι στο Αιγαίο συνεχίζονται από τις ελληνικές Αρχές οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενέργεια που, όπως είπε, είναι αντίθετη  με το διεθνές δίκαιο.

Κατά την πάγια τουρκική τακτική, την ίδια ώρα που η Αγκυρα επιδίωκε να εμφανιστεί ως διαλλακτική στη διεθνή κοινότητα, δεν απείχε από προκλήσεις. Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε παράνομα 22.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, στη Χίο, στις 16:00 της Τετάρτης. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Σε ότι αφορά τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο Ερντογάν, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ,  ζήτησε να μη χαθεί η δυναμική που υπάρχει. Λίγοι όμως θα υποστήριζαν ότι υπάρχει πράγματι μία τέτοια δυναμική τα τελευταία χρόνια καθώς η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι πρακτικά παγωμένη και η Αγκυρα ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η καγκελάριος Μέρκελ εστίασε, από την πλευρά της, στο ζήτημα της Λιβύης λέγοντας ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων που υπάρχουν στη χώρα (μεταξύ τους και τουρκικές) θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα

Ακόμη οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη στήριξη της μεταβατικής λιβυκής κυβέρνησης, στην κλιμάκωση των προσπαθειών για παροχή βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στην προετοιμασία προς τις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...