572
Στις 4 Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα και για τους κατοίκους της Βρετανίας και ξεκινούν πολλές περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου | REUTERS/Toby Melville

Η Ελλάδα μέσα στους πρώτους προορισμούς διακοπών που «επιτρέπει» η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 19:12
Στις 4 Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα και για τους κατοίκους της Βρετανίας και ξεκινούν πολλές περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου
|REUTERS/Toby Melville

Η Ελλάδα μέσα στους πρώτους προορισμούς διακοπών που «επιτρέπει» η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 19:12

Ακόμη δεν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρες έχουν ξεκινήσει με μανία να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι κρατήσεις από κατοίκους της Βρετανίας για χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί 50% τις τελευταίες 15 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το Σαββατοκύριακο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όπου θα αναφέρονται οι χώρες με τις οποίες η Βρετανία θα στήσει «αερογέφυρες» για την επανεκκίνηση των πτήσεων.

Η αερογέφυρα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που θα πηγαίνουν από τη Βρετανία στους άλλους προορισμούς, δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

Τις τρεις φάσεις του προγράμματος αποκαλύπτει την Πέμπτη η εφημερίδα The Telegraph και όπως φαίνεται η χώρα μας, δικαίως, βρίσκεται στις πρώτες θέσης της λίστας για ασφαλείς διακοπές, αλλά και για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Φάση πρώτη

Η πρώτη φάση του ανοίγματος θα περιλαμβάνει δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς «χαμηλού κινδύνου», όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα, κίνηση που αναμένεται να «φρεσκάρει» την τουριστική κίνηση της Μεσογείου από τις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Η Πορτογαλία, μετά την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, δεν αναμένεται να περιληφθεί σε αυτήν την πρώτη φάση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ελπίζουν ότι το σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες να αρχίσουν να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις στη Μεσόγειο.

Φάση δεύτερη

Οι χώρες που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης, αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ευρωπαϊκά κράτη όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ολλανδία μαζί με τα «χαμηλού κινδύνου» νησιά της Καραϊβικής και την Ρεϋνιόν, ένα νησί που αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ως «περιοχή με ελάχιστες μολύνσεις».

Επίσης, οι συναρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν και τη δημιουργία μιας αερογέφυρας με την Αυστραλία, αν και, λόγω της ανάγκης για transit με χώρες υψηλού ρίσκου, το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες. Βέβαια, τη λύση ίσως δώσει η απευθείας πτήση Περθ-Λονδίνο (εδώ).

Μία από τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης είναι και η δημιουργία γέφυρας με βρετανικές περιοχές «χαμηλού κόστους», όπως είναι το Γιβραλτάρ, οι Βερμούδες, το Μοντσεράτ και τα νησιά Φόκλαντ. Αν και η ζήτηση για τις περιοχές αυτές είναι χαμηλή, θεωρούνται ειδικές περιπτώσεις.

Φάση τρίτη

Στην τελική φάση ασφαλών μετακινήσεων εκτός χώρας, αναμένεται να συμπεριληφθούν χώρες όπως το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου.

Η σύνδεση με τις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κρατάει κλειστά τα σύνορα, δεν θεωρείται πιθανό να γίνει πριν τον Νοέμβριο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της με καραντίνα 14 ημερών μέχρι τον Μάρτιο εξαιτίας του φόβου για ένα δεύτερο χειμερινό κύμα κορονοϊού. Αυτό ίσως αλλάξει αν μέχρι τότε έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, άρα είναι χώρα που δεν μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί.

Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των αερογεφυρών αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά την στρατηγική συνάντηση με επικεφαλής τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα travelsupermarket.com, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις των Βρετανών στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 52% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επτά στους 10 επιλέγουν την Ισπανία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει ότι η ύπαρξη αερογέφυρας ανάμεσα σε κάποιες αλλά όχι σε όλες τις χώρες της ΕΕ με παρόμοια προφίλ «χαμηλού κινδύνου» θα ήταν μεροληπτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...