508
Αντανάκλαση της Τράπεζας της Αγγλίας στο βρεγμένο οδόστρωμα. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που δρομολογεί το Brexit... | REUTERS/Hannah McKay

Η Ελλάδα κάνει άνοιγμα στο City και στους πλούσιους Βρετανούς

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 20:31
Αντανάκλαση της Τράπεζας της Αγγλίας στο βρεγμένο οδόστρωμα. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που δρομολογεί το Brexit...
|REUTERS/Hannah McKay

Η Ελλάδα κάνει άνοιγμα στο City και στους πλούσιους Βρετανούς

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 20:31

Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει τις τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο, καθώς και πλούσιους Βρετανούς με φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μετά το Brexit.

Οπως αποκάλυψε στην Telegraph και τον Tom Rees, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, λονδρέζικα hedge funds και τράπεζες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανταποκριθούν στην πρόταση και να μεταφέρουν την έδρα τους κάτω από τον αττικό ουρανό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν τα βαριά γκρίζα φορολογικά νέφη και οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις του παρελθόντος.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσπαθούν να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα, καθώς και με μια ακόμη που που σκοπεύει να επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος στην βρετανική εφημερίδα.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

Ενα νέο, ασφαλές περιβάλλον, φόρος της τάξης του 7% για τους συνταξιούχους, καθώς και η μη φορολόγηση των μισών εισοδημάτων των νέων μεταναστών, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου «ικανού να δελεάσει ανθρώπους από το εξωτερικό, ιδιαίτερα μετά το Brexit», σύμφωνα με τον κ. Πατέλη.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία με φιλο-επιχειρηματικές πολιτικές και ένα πακτωλό ξένων επενδύσεων, γράφει η Telegraph. Ταυτόχρονα, ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μετεγκατασταθούν σταδιακά σε κοινοτικό έδαφος. Ωστόσο, κανένα ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να προσφέρει σπουδαία αποτελέσματα στις εταιρίες που τόλμησαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

«Κάποτε ήταν κυρίαρχη τάση οι εταιρείες που έπρεπε να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Bασίλειο για οποιονδήποτε λόγο, να επιλέγουν μια πόλη, είτε τη Φρανκφούρτη είτε το Παρίσι ή οπουδήποτε», είπε ο κ. Πατέλης. «Νομίζω ότι πλέον κερδίζει έδαφος η άποψη μιας ευρύτερης διασποράς. Υπάρχουν κάποιοι Ελληνες που εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα στο Λονδίνο, οι οποίοι συνεργάζονται με τις τράπεζες τους, τα hedge funds κλπ, για να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα» πρόσθεσε.

«Είμαστε όλοι Ελληνες, τώρα»

Από την εκλογή της το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να εφαρμόζει σχέδια για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας με ξένες επενδύσεις και να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή πορεία, προωθώντας φιλο-επιχειρηματικές πολιτικές. Ομως πριν η ελληνική οικονομία προλάβει να ανακάμψει πλήρως από την κρίση του δημόσιου χρέους, η πανδημία προκάλεσε μια νέα κατάρρευση του ΑΕΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει η εφημερίδα, έχει αποσπάσει το χειροκρότημα των ευρωπαίων συναδέλφων του για την αντιμετώπιση του Covid-19, αλλά η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το χρέος της χώρας σε περίπου 200% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά από εκείνο της Ιαπωνίας. Ο κ. Πατέλης, ωστόσο, υποστήριξε ότι η πανδημία προσφέρει μια ευκαιρία στην Ελλάδα καθώς το δημόσιο χρέος ανεβαίνει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο: «Θα μπορούσατε ακόμη και να πείτε “είμαστε όλοι Ελληνες τώρα” με την έννοια ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα μαζί με την Ιαπωνία που είχε πολύ υψηλά επίπεδα χρέους. Αλλά μετά την πανδημία, αυτό ισχύει για όλες οι χώρες. Για μια χώρα που είχε αρνητική εικόνα σε όλο τον κόσμο, όπως η Ελλάδα, αυτή ήταν μια ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...