701
Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στον τόπο της διπλής εκτέλεσης | INTIMEnews

Η εκτέλεση στα Βλάχικα και ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» με την «κοκαΐνη των Χριστουγέννων» στη Βάρκιζα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 13:44
Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στον τόπο της διπλής εκτέλεσης
|INTIMEnews

Η εκτέλεση στα Βλάχικα και ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» με την «κοκαΐνη των Χριστουγέννων» στη Βάρκιζα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 13:44

Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη είναι γνωστό ότι αποτελούν «καταφύγιο» -αγγλιστί safe haven – για πολλά «ισχυρά» ονόματα της βαλκανικής και ρωσόφωνης μαφίας. «Συμβόλαια θανάτου», σωματεμπορία, εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, είναι μερικοί μόνο από τους «τομείς» όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη τους, έχοντας πλέον διασυνδέσεις και με τα μέλη της εγχώριας μαφίας.

Ακριβά σπίτια στα νότια προάστια λειτουργούσαν και λειτουργούν τόσο ως ορμητήρια των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων, όσο και ως ασφαλή καταφύγια για τα μέλη των οικογενειών των μελών τους, μακριά από την εκδικητικότητα αντίπαλων φατριών.

Το χτύπημα ωστόσο με τη διπλή εν ψυχρώ εκτέλεση στην ταβέρνα «Βοσκοπούλα» (εδώ) ήταν η απόδειξη ότι το «καταφύγιο» δεν  ήταν και τόσο ασφαλές.

Η διπλή δολοφονία της Βάρης (επαν)έφερε στο φως της δημοσιότητας τη δράση και την αντιπαλότητα δύο από τις ισχυρότερες οργανώσεις της μαφίας του Μαυροβουνίου,  «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νοvosti» του Βελιγραδίου, τα θύματα που εκτελέστηκαν την Κυριακή μπροστά στις οικογένειές τους, με δέκα σφαίρες στο κεφάλι, ήταν ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι».

Οπως έγινε γνωστό, οι εκτελεσθέντες ήταν οι Στέβαν Σταμάτοβιτς και Ιγκορ Ντέντοβιτς, αμφότεροι καταζητούμενοι από την Ιnterpol.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Απόγευμα της Κυριακής τα δύο μέλη της «Σκάλιαρι» έτρωγαν μαζί με τα παιδιά τους και τις συζύγους/συντρόφους τους στη γνωστή ταβέρνα της Βάρης, όταν τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι τους εντοπίζουν και ανοίγουν  πυρ εναντίον τους.

Ο ένας πέφτει νεκρός μπροστά στα μάτια των παιδιών του, ενώ οι δεύτερος μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίζεται στον μηρό και μία από τις συντρόφους των θυμάτων, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στην Ελλάδα η οργάνωση «Σκάλιαρι» ακούστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2017, όταν η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 135 κιλά κοκαΐνης σε σπίτι στη Βάρκιζα (εδώ).

Επικεφαλής της οργάνωσης, ο μυστηριώδης Σέρβος, Ιβάν, αποκαλούμενος και ως «Εσκομπάρ των Βαλκανίων», ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία και εκδόθηκε στη Σερβία όπου και κρατείται.

Μέλη και της οικογένειας του Ιβάν έχουν δολοφονηθεί από τους «Καβάτσκι», ο πατέρας, ο αδελφός και ο εξάδελφός του, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο: εκτέλεση μπροστά στα παιδιά τους…

Μετά από αυτό, αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών άρχισαν να ερευνούν τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας στη χώρα μας και είχε συλληφθεί κι ένας Σερβοκροάτης με το όνομα Μάρτιν.

Στην έφοδο της Δίωξης Ναρκωτικών στο διαμέρισμα της Βάρκιζας, τον Δεκέμβριο του 2017, είχε συλληφθεί ένας 33χρονος Σέρβος, ονόματι Μάρτιν, ο οποίος κατά την ανάκρισή του είχε αρνηθεί να πει οτιδήποτε για τα 135 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι.

Μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον ανακριτή, διαδικασία κατά την οποία δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής (βλ. ομερτά στο όνομα της «Σκάλιαρι»), ο 33χρονος πήρε το δρόμο για τη φυλακή.

Οπως διαπιστώθηκε, το διαμέρισμα είχε νοικιαστεί από άλλον ομοεθνή του, που είχε δώσει μάλιστα και μεγάλη προκαταβολή, ενώ η  κοκαΐνη που εντοπίστηκε στο διαμέρισμα, αποτελούσε τμήμα μόνο, πολύ μεγαλύτερης ποσότητας που έφερναν στη χώρα μας τα μέλη της οργάνωσης από τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να τη διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά την περιόδο των Χριστουγέννων.

Η «Σκάλιαρι» προέκυψε απο τη διάσπαση της αποκαλούμενης μαφίας του Κότορ – από το όνομα της γραφικής πόλης στο λεγόμενο φιόρδ των Βαλκανίων, τουριστικό πόλο έλξης του Μαυροβουνίου (φωτογραφίες κάτω).

Η μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τη «Σκάλιαρι» και τη «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματα τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ.

Αφορμή για τη διάσπαση και  τον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο φατριών, αποτέλεσε η «εξαφάνιση» 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα θύματα του πολέμου μεταξύ των δύο «οικογενειών» υπολογίζονται σε 40 (και στις δύο πλευρές).

Ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων στο Κότορ, ο ένας εκ των δύο εκτελεσθέντων στη Βάρη, θεωρείτο ως  ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο θέρετρο του Μαυροβουνίου.

Παρά ταύτα όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε επιλέξει να φύγει από τη χώρα του και να ζήσει με την οικογένειά του στη Βουλιαγμένη.

Οι εκτελεστές ωστόσο της αντίπαλης φατρίας τον εντόπισαν και τον σκότωσαν με δέκα σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στα μάτια των παιδιών του, ενώ έτρωγαν στη γνωστή ταβέρνα της Βάρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...