484
Η Ρένα Δούρου κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης τεσσάρων αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος | INTIMEnews

Η Εισαγγελία κάλεσε ως ύποπτη τη Ρένα Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 15:55
Η Ρένα Δούρου κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης τεσσάρων αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος
|INTIMEnews

Η Εισαγγελία κάλεσε ως ύποπτη τη Ρένα Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 15:55

Η ώρα της απόδοσης συγκεκριμένων -και προσωποιημένων- ευθυνών για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας με τους 23 νεκρούς,  έφθασε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, φθάνοντας στο τελικό στάδιο της έρευνας, κάλεσε ως υπόπτη για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Εκτός από την περιφερειάρχη Αττικής, για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται και άλλα δέκα και πλέον πρόσωπα, ανάμεσά τους η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών σε Αιγάλεω και Ελευσίνα.

Τις παραγγελίες για την κλήτευση υπόπτων εξέδωσε η εποπτεύουσα την έρευνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν τις εξηγήσεις τους για όσα διερευνώνται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν τις πράξεις:

– Πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια

– Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή

– Σωματικές βλάβες

– Παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ολοκληρώνεται μετά τις εξηγήσεις των κληθέντων ως υπόπτων και το επόμενο βήμα θα είναι να κριθεί η περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης, και αν και σε βάρος ποιων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Σε έκτακτη δήλωσή της στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη Ματιά», η κυρία Δούρου σχολίασε για την κλήση της από την Εισαγγελία ότι από συγκεκριμένα μέσα επιλέγεται εσκεμμένα το όνομά της ανάμεσα στους άλλους δέκα κλητευθέντες, με προφανή στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Για ποιο κοινό περί δικαίου αίσθημα μιλάμε, διερωτήθηκε η περιφερειάρχης, όταν κάποιοι επιμένουν να προκρίνουν το δικό μου όνομα έναντι άλλων σε μία τέτοια υπόθεση.

Είναι γνωστό, δήλωσε, ότι η προσήλθα πρώτη η ίδια τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης.

Αν και τα αδικήματα που ερευνά η εισαγγελέας είναι σε βαθμό πλημμελήματος, εάν τελικά απαγγελθούν κατηγορίες, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.

Την υπόθεση χειρίστηκε, υπό την εποπτεία της κυρίας Παπαγεωργακοπούλου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία λίγο πριν τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η εισαγγελέας ολοκλήρωσε τη μελέτη της ογκωδέστατος δικογραφίας καθώς και του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που είχε στα χέρια της από το καλοκαίρι.

Στο πόρισμα τους, οι ελεγκτές διαπιστώνουν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.  Καταγράφονται, συγκεκριμένα, 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Καταλογίζονται επίσης, σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια για να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...