Χιλιάδες ψυχές, μέσα σε φουσκωτές βάρκες... | United Nations
Επικαιρότητα

Η Ε.Ε απαγορεύει την πώληση… φουσκωτών στη Λιβύη λόγω μεταναστευτικών ροών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης υιοθέτησαν νέους κανονισμούς προκειμένου να εμποδίσουν την εξαγωγή στη Λιβύη φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών - Eλπίζουν να μειώσουν τις ροές μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.
Protagon Team

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Ελήφθη τη Δευτέρα, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο ήταν εν μέρει αφιερωμένο στη Λιβύη, τη χώρα απ’ όπου αποπλέουν σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Το Συμβούλιο των υπουργών «εισήγαγε περιορισμούς στην εξαγωγή και τον εφοδιασμό της Λιβύης με φουσκωτά και εξωλέμβιες μηχανές» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τονίζεται ότι στόχος των μέτρων αυτών είναι να διαταραχθεί το «επιχειρησιακό μοντέλο» που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων.

Με την απόφαση αυτή δίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες μια νομική βάση για να εμποδίζουν την εξαγωγή αυτών των ειδών στη Λιβύη όταν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από διακινητές και εμπόρους ανθρώπων. Οι περιορισμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν ακόμη και σε προϊόντα που δεν παράγονται στην ΕΕ αλλά απλώς περνούν από το ευρωπαϊκό έδαφος και έχουν ως τελικό προορισμό τη Λιβύη. Το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίζεται η εξαγωγή και η πώληση φουσκωτών και εξωλέμβιων σε “νόμιμους” χρήστες, όπως στους αλιείς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παρέτειναν επίσης την εντολή της EUBAM (Aποστολή συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λιβύη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων) που βοηθά τις λιβυκές αρχές να ελέγχουν τα νότια σύνορά τους απ’ όπου περνούν πολλοί μετανάστες, στην πορεία τους προς τη Μεσόγειο.

Μέχρι τώρα πάντως οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρατείνει ακόμη την εντολή της ναυτικής αποστολής «Σοφία», που ξεκίνησε το 2015 και είχε στόχο να ανακόπτει τους διακινητές στη θάλασσα. Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν δυσαρέσκεια επειδή η συγκεκριμένη αποστολή δεν έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 86.000 μετανάστες έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους στις ιταλικές ακτές και οι περισσότεροι πέρασαν από τη Λιβύη. Αντιμέτωπη με αυτό το μεταναστευτικό κύμα που δεν λέει να κοπάσει, η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι οι άλλες χώρες την έχουν αφήσει μόνη της και ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.