655
Στολές ουκρανών στρατιωτών παρατημένες σε βομβαρδισμένη γειτονιά της Μαριούπολης | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η δραματική έκκληση των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης: Μη μιλήσετε άσχημα για εμάς, κάναμε τα πάντα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 12:05
Στολές ουκρανών στρατιωτών παρατημένες σε βομβαρδισμένη γειτονιά της Μαριούπολης
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η δραματική έκκληση των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης: Μη μιλήσετε άσχημα για εμάς, κάναμε τα πάντα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 12:05

Οι τελευταίοι πεζοναύτες που συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη μαρτυρική Μαριούπολη έγραψαν ένα συγκλονιστικό μήνυμα στο Facebook, στο οποίο ανέφεραν ότι τους τελειώνουν πλέον τα πυρομαχικά και ότι σύντομα θα τους σκοτώσουν ή θα τους αιχμαλωτίσουν οι Ρώσοι.

Η ανάρτηση έγινε το πρωί της Δευτέρας. Λίγες ώρες αργότερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι πλέον ελέγχουν το λιμάνι της Μαριούπολης και ότι οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιώτες έχουν ταμπουρωθεί στον μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα που υπάρχει στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι οι τελευταίοι υπερασπιστές της «πόλης της Μαρίας» είναι 1.500-3.000 άτομα.

Η 36η ταξιαρχία ανακοίνωσε στο Facebook ότι πλέον η υπεράσπιση της Μαριούπολης οδεύει προς το τραγικό τέλος της, ύστερα από 47 ημέρες λυσσαλέας αντίστασης στις ρωσικές επιθέσεις.

«Μας βομβάρδισαν από αεροπλάνα, μας χτύπησαν από τανκς και με πυροβολικό. Εχουμε κάνει όλα τα πιθανά και απίθανα. Αλλά όλες οι προμήθειες κάποτε τελειώνουν», ανέφεραν στην ανάρτηση.

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη κιόλας ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Από τις αρχές Μαρτίου, οι Ρώσοι άρχισαν να περικυκλώνουν και να πολιορκούν την πόλη, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες συνοικίες, μέχρι που απώθησαν τους ουκρανούς στρατιώτες στο λιμάνι, το οποίο «έπεσε» τη Δευτέρα.

«Ο εχθρός τελικά μας απώθησε. Μας περικύκλωσε με πυρά και τώρα προσπαθεί να μας αποτελειώσει», έγραψαν οι πεζοναύτες. Η μισή ταξιαρχία έγινε ένα «βουνό από τραυματίες» και όσοι είχαν ακόμα όλα τους τα μέλη, εξακολουθούσαν να πολεμούν.

Οι στρατιώτες έχουν όλοι σκοτωθεί, ανέφεραν στο Facebook. Αυτοί που είχαν απομείνει να πολεμούν τους Ρώσους ήταν πλέον οι χειριστές του πυροβολικού, των αντιαεροπορικών συστημάτων και των ασυρμάτων, οι οδηγοί και οι μάγειρες, ακόμα και οι μουσικοί της ορχήστρας.

Αποψη από drone του βομβαρδισμένου από τους Ρώσους θεάτρου της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 κάτοικοι οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά – REUTERS/Pavel Klimov

Την προηγούμενη ημέρα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην πόλη.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη ίσως δεν γίνει ποτέ γνωστός με ακρίβεια. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να περάσει πολύς καιρός, να σβήσουν οι φωτιές του πολέμου και να μαζέψουν τα συντρίμμια των κτιρίων για να μάθουμε ένα νούμερο που θα πλησιάζει την αλήθεια. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη της σφαγής των αμάχων στην Μπούτσα, οι Ρώσοι μαζεύουν τα πτώματα των κατοίκων από τους δρόμους της Μαριούπολης για να αποκρύψουν τις θηριωδίες στην πόλη και τα καίνε αμέσως, κάνοντας ακόμα πιο τραγική την ιστορία της πολιορκίας. Οι συγγενείς τους, έτσι, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς τους…

Φιλορώσοι αυτονομιστές μεταφέρουν τη σορό κατοίκου της Μαριούπολης  / REUTERS/Alexander Ermochenko

Οπως σημειώνει ο Guardian, όταν οι Ρώσοι κάμψουν πλήρως την αντίσταση των Ουκρανών στη Μαριούπολη, θα μπορέσουν να προωθηθούν προς τα βόρεια για να επιχειρήσουν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό Ντονμπάς, όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μάχες θα θυμίσουν τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μήνυμά τους, οι πεζοναύτες της Μαριούπολης κατηγορούν τους ανωτέρους τους ότι τους εγκατέλειψαν στη μοίρα τους. Οπως είπαν, τους υποσχέθηκαν πολλές φορές ότι θα στείλουν βοήθεια, ενισχύσεις, πυρομαχικά, προμήθειες, ελικόπτερο για να απομακρύνουν τους τραυματίες, αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. «Υπήρχαν ευκαιρίες, αλλά λόγω ηλιθιότητας, δεν τις εκμεταλλεύθηκαν», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τους υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει λύση μέσω των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε αυτό συνέβη.

Φιλορώσος στρατιώτης σε δρόμο της Μαριούπολης / REUTERS/Alexander Ermochenko

Οπως οι κάτοικοι, έτσι και οι πεζοναύτες έμειναν χωρίς τρόφιμα, νερό, θέρμανση, ρεύμα. «Για περισσότερο από έναν μήνα, πολεμήσαμε χωρίς νέα πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, πίνοντας από λακκούβες».

Και η ανάρτηση τελειώνει με μια δραματική έκκληση: «Είναι θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για κάποιους άλλους. Μην κακολογείτε τους Πεζοναύτες. Διότι είμαστε ΠΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...