Το 1964 ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μαθητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας Νέας Υόρκης. Το 1968 κατάφερε να λάβει απαλλαγή στρατεύσεως και να αποφύγει τον πόλεμο | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η δήθεν «αχίλλειος πτέρνα» του γλίτωσε τον Τραμπ από το Βιετνάμ

Το 1968 ένας στρατεύσιμος νέος ονόματι Ντόναλντ, έχοντας «βύσμα» τα πλούτη του μπαμπά του, εξασφάλισε ιατρική βεβαίωση ότι είχε… μεγάλο πρόβλημα με τις πατούσες του, έλαβε προσωρινή απαλλαγή στρατεύσεως και απέφυγε τον σφαγείο του Βιετνάμ
Protagon Team

Ενα ιστορικό μυστήριο λύθηκε: με «βύσμα» την οικονομική επιφάνεια του μπαμπά του, Φρεντ Τραμπ, ο νεαρός Ντόναλντ απέφυγε τον πόλεμο στο Βιετνάμ και «γλίτωσε το τομάρι του» λόγω προβλήματος στις… φτέρνες του. Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει η εφημερίδα New Υork Times.

Οι κόρες ενός ιατρού ειδικευμένου στις παθήσεις των κάτω άκρων δηλώνουν ότι ο πατέρας τους -ο οποίος είχε νοικιάσει από τον πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ ένα γραφείο στη νεοϋορκέζικη γειτονιά Κουίνς- διέγνωσε πρόβλημα στις φτέρνες του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ και έτσι, το σωτήριον έτος 1968, τον βοήθησε να αποφύγει τη στράτευση σε τόσο δύσκολες εποχές για την αμερικανική νεολαία.

Ο δρ Λάρι Μπράουνσταϊν έκανε, δηλαδή, το χατίρι του μπαμπά του 22χρονου Ντόναλντ.

Στην Αμερική επί 50 χρόνια αυτό το θέμα –πώς ο στρατεύσιμος νέος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε τη στράτευση- παρέμενε αρκετά θολό, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται ποιος γιατρός υπέγραψε την ιατρική βεβαίωση.

Ο γιατρός απεβίωσε το 2007 χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει τίποτε σχετικό με την υπόθεση. Σήμερα όμως οι θυγατέρες του, Ελάιζα Μπράουνσταϊν και Σάρον Κέσελ, διατείνονται ότι πολλές φορές τους είχε πει ότι βοήθησε τον υιό Τραμπ, με φιλοφρονητική και εξυπηρετική διάθεση προς τον πατέρα Τραμπ.

Η Ελάιζα λέει ότι ο αείμνηστος δόκτωρ είχε υπαινιχθεί ότι οι πατούσες δεν είχαν τίποτα νοσηρό, ικανό να καταστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ανίκανο προς στράτευση. Είπε επίσης ότι στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας δεύτερος γιατρός ονόματι Μάνι Ουάινσταϊν, πεθαμένος και αυτός από το 1995.

Οι δύο κυρίες -κατά δήλωσή τους, υποστηρίκτριες των Δημοκρατικών- λένε ότι ο ρόλος του πατέρα τους στην απαλλαγή Τραμπ ήταν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ συγγενών και φίλων. «Ηταν κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας» λέει η Ελάιζα. «Κάτι που θα συζητούσαμε για πάντα». Επίσης ισχυρίζονται ότι ο πατέρας τους αρχικά ήταν υπερήφανος επειδή είχε βοηθήσει κάποιον διάσημο. Κατόπιν όμως, ο πατέρας της, Δημοκρατικός με θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κουράστηκε από τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση και από το δημοσιογραφικό κουτσομπολιό.

Φυσικά, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για όσα ομολογούν οι δύο κυρίες στην εφημερίδα, ωστόσο και για τον δεύτερο γιατρό υπάρχει επιβεβαιωμένη η πληροφορία ότι και εκείνος ζούσε σε ακίνητα ιδιοκτησίας του πατρός Τραμπ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχαν πολλοί τρόποι για να αποφύγει κάποιος τη στρατιωτική θητεία, ιδιαίτερα αν ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, μέλος της οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ.

Το Φύλλον… Μη Πορείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε «περιοδεύον» μετά τα 18α γενέθλιά του, τον Ιούνιο του 1964, όπως όλα τα αγόρια. Ηταν το καλοκαίρι μετά την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Ακαδημία της Νέας Υόρκης. Λόγω αναβολών, η υπόθεση στράτευση καθυστέρησε έως το 1968. Τότε ο Ντόναλντ έλαβε προσωρινή ιατρική απαλλαγή, υπό την αίρεση της «έκτακτης εθνικής ανάγκης». Το 1972 όμως η απαλλαγή του μετατράπηκε σε μόνιμη. Εκείνη την εποχή οι στρατεύσιμοι είχαν τη δυνατότητα να προσκομίζουν στους στρατολόγους και στους στρατιωτικούς ιατρούς ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιώτες ιατρούς.