559
Ενας Αφρικανός στην πολυκατοικία όπου διαμένει στην Γέιδα της Καταλονίας υπό την οικονομική σκέπη του Μπαλντέ | Reuters

Η (διπλή) πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς του Κεϊτά Μπαλντέ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 21:36
Ενας Αφρικανός στην πολυκατοικία όπου διαμένει στην Γέιδα της Καταλονίας υπό την οικονομική σκέπη του Μπαλντέ
|Reuters

Η (διπλή) πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς του Κεϊτά Μπαλντέ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 21:36

Κεϊτά Μπαλντέ, ετών 25.

Με καταγωγή από την Σενεγάλη, αλλά γεννημένος στην Καταλονία, από γονείς μετανάστες στην Ισπανία.

Σπουδαίος ποδοσφαιριστής (της Μονακό), αλλά ακόμη πιο σπουδαία «καρδιά».

Ο εξτρέμ της ομάδας του πριγκιπάτου προέβη προ ημερών σε μια διπλή κίνηση ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πλήρωσε από την τσέπη του αφενός για να νοικιάσει ένα οίκημα ώστε να βρουν στέγη 90 προσωρινοί εργάτες και αφετέρου ένα συγκρότημα διαμερισμάτων για να βρουν μόνιμη στέγη 150 οικογένειες Αφρικανών.

Αμφότερα τα οικήματα βρίσκονται στην πόλη Γέιδα της Καταλονίας, πολύ κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε και ο ίδιος, στην  Χιρόνα.

Ο Μπαλντέ αρχικά νοίκιασε, στις αρχές του Ιουνίου, μια πολυκατοικία για να φιλοξενηθούν 90 άστεγοι Σενεγαλέζοι εργάτες μετά την άρνηση από πλευράς ξενοδοχείων της Καταλονίας να φιλοξενήσουν τους συμπατριώτες τους, υπό τον φόβο του κορονοϊού.

«Ήθελα να βοηθήσω τους προσωρινούς εργάτες. Ήταν στον δρόμο, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα. Δουλεύουν 12, 13, 14 ώρες τη μέρα, δεν σταματούν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σενεγαλέζοι και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διευκολύνω την διαμονή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κεϊτά Μπαλντέ: καλός αθλητής, ακόμη καλύτερος (συν)άνθρωπος

Όπως τόνισε μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ, δεν άντεχε να βλέπει τους συγκεκριμένους ανθρώπους να αναγκάζονται να κοιμούνται σε χαρτόκουτα στους δρόμους και να μην έχουν να φάνε.

«Προσφέρθηκα εθελοντικά να τους βοηθήσω, καθώς δεν είχαν τίποτα, ούτε ένα απλό μέρος να κοιμηθούν τα βράδια. Έδωσα τα χρήματα που χρειάζονταν για να έχουν κάποιοι άνθρωποι ένα στρώμα και ένα κρεβάτι για να κοιμούνται, φαγητό και κάποια καθαρά ρούχα κάθε μέρα», πρόσθεσε ο παίκτης της Μονακό, ο οποίος δεν έμεινε εκεί και προχώρησε ακόμη παραπέρα.

Αφρικανός σε ένα διαμέρισμα όπου διαμένει στην Γέιδα. Η επιγραφή στον τοίχο γράφει: «Όλοι είμαστε ίσοι. Όχι στον ρατσισμό και στην ομοφοβία»

Υποστηρίζοντας έμπρακτα το κίνημα του Black Lives Matter, εδώ και μερικές εβδομάδες πληρώνει για την διαμονή και το φαγητό για 150 οικογένειες Αφρικανών που έχουν απορριφθεί από διάφορα ξενοδοχεία, ενώ καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται οι μαύροι και οι Αφροαμερικανοί.

«Οι “ζωές των μαύρων” φαίνεται να έχουν σημασία για την κοινωνία μας μόνο αν το όνομά σου είναι Κεϊτά Μπαλντέ», είπε στην ισπανική εφημερίδα  El Mundo, «αλλά αν είσαι εργαζόμενος μερικής απασχόλησης στη Γέιδα, η ζωή σου δεν έχει απολύτως καμία σημασία».

«Εγώ από την πλευρά μου, δεν ήθελα να προσφέρω απλά λόγια παρηγοριάς. Ήθελα να κάνω κάτι. Ήθελα έργα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «βοηθάω ανθρώπους που δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα για 20 και 25 ευρώ».

Αφρικανοί εργάτες τρώνε από τα φαγητά που στέλνει κάθε μέρα στο σπίτι τους ένα συνεργείο διανομής, το οποίο πληρώνεται από την τσέπη του Μπαλντέ

«Στην Ισπανία χρειαζόμαστε όντως ανθρώπους για να εργάζονται στα χωράφια και να μαζεύουν φρούτα. Τους χρειαζόμαστε, αλλά δεν τους φερόμαστε σωστά», τονίζει.

Όπως παραδέχθηκε μάλιστα, όσα χρήματα και αν βγάζει πλέον ως ένας εκ των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών της Μονακό, δεν ξεχνάει από που προέρχεται και τι τράβηξε μέχρι να φτάσει ως εδώ.

«Ήμουν έτσι από τότε που ήμουν νέος. Μου αρέσει να μοιράζομαι πράγματα και να βοηθάω. Έχω χρηματοδοτήσει ένα σχολείο και ένα τζαμί στη Σενεγάλη, ενώ πρόσφατα έδωσα όλα τα ρούχα και τα αθλητικά παπούτσια που μου πρόσφερε η Μπαρτσελόνα και η Νike στα παιδιά της γειτονιάς μου στην Χιρόνα», καταλήγει με νόημα ο 25χρονος αθλητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...